• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi Novaku zvižde, a Federera vole više nego kralja i Bekama: Kažu da je on mit i da mu se Vimbldon još klanja!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dok Novaka engleska publika očigledno ne voli, Federera i nakon kraja karijere uzdižu u nebesa i pišu mu hvalospjeve. Ovo je jedan od njih.

 Englezi obožavaju Rodžera Federera i nakon završetka karijere Izvor: Profimedia

"Upoznajte Rodžera Federera, teniski odgovor na Dejvida Bekama", poručuje u naslovu svog teksta novinar britanskog "Telegrafa, Tom Gibs. Svima je jasno da u Britaniji pate za Švajcarcem koji je bio njihov heroj na terenima "Ol Ingland klaba", možda su ga voljeli čak i više nego Endija Mareja, a ta romansa ne prestaje. 

Sada smo ga vidjeli kako dolazi krši kraljevski protokol sa Kejt Midlton, a engleski novinari ne prestaju da pišu hvalospjeve o njemu. Sada Gibs navodi da je Švajcarac "šarmantan, razoružavajuće prirodan", ali i da "više nema svoje supermoći". 

"Na njegovom prvom povratku na Vimbldon otkako se povukao bi ovacije možda još trajale da mu princeza od Velsa nije rekla da sjedne. Na Vimbldonu je Federer i dalje najveća zvijezda domaće publike. Ne viđate često da neko izgleda prefinjenije nego princeza, ali takav je bio Federer dok je mahao iz kraljevske lože. Za razliku od Bjerna Borga ili Juseina Bolta koji su nestali iz sporta nakon što su se povukli, Federer ostaje tu i tenis ne može da poželi boljeg ambasadora. On predstavlja ukus, pažljivo izgrađen stil i centralnoevropsku ubjedljivost. Djeluje kao da se brije na svakih sat vremena", naveo je u tekstu Tom Gibs. 

On tu ne staje, već u klasično britanskom maniru ističe da ne može baš svako da bude ambasador Roleksa, Moeta, a u isto vrijeme neko ko je popularan na Tiktoku. 

"Ovo je Federer 2.0. On je staromodni luksuz, onaj kome je potrebno da bude uzdignute glave. Ne možete da budete zaštitno lice Roleksa i Moeta i da istovremeno budete dio Tiktok izazova. Ali samo najveći umjetnici i sportisti mogu da rade potpuno drugačije stvari", navodi engleski novinar pa poredi Federera sa Bijons i divi se tome što je Federer prijatelj sa čuvenom modnom kreatorkom Anom Vintur. 

Na kraju se poentira tako što se Rodžer Federer poredi sa Dejvidom Bekamom i ističe se da će dugo nakon kraja karijere on ostati ikona u očima mnogih. 

"Vremenom će Federer postati mnogo sličniji drugim bivšim sportskim zvijezdama. Lako je održati mit o sebi dok još igrate, ali da bi ostali mit potrebno je da se stalno uglancavate.Dokle će ljudi pričati o Federeru kada više ne bude novih poteza za hajlajtse? Ako ovo zvuči odbijajuće, tu je primjer Dejvida Bekama koji ohrabruje. Sada je on totalno tetoviran, ali ništa manje komercijalno uspješan. To je upravo krajnji Federerov cilj", navodi se u tekstu koji se završava ipak pomalo pesimistično: 

"Jedino je sigurno da će njegova briljantnost izblijediti. Njegova inteligencija na terenu, kapacitet da iznenadi, život izmjeren apsurdnim spinom. Dok te stvari budu blijedile, šta će ostati? Više, nadamo se, od nevjerovatno talentovanog bilborda", navodi engleski novinar na kraju. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:48
Federer poslao lopticu kroz mrezu
Izvor: Eurosport
Izvor: Eurosport

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC