• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠAH: Kasparov "razbio" Karpova!

Kasparov je u španskoj Valensiji u 12 partija do nogu potukao vječitog rivala Karpova rezultatom 9:3, u revanšu poslije četvrt vijeka.

 ŠAH: Kasparov "razbio" Karpova! Izvor: MONDO

Sudar šahovskih "divova" Garija Gasparova i Anatolija Karpova u revanšu dvoboja iz 1984. godine, pripao je kao i prije 25 godina mlađem velemajstoru iz Rusije!

Četrdesetšestogodišnji Kasparov je u španskom gradu Valensiji u 12 partija do nogu potukao 12 godina starijeg vječitog rivala rezultatom 9:3, iako se igralo u nešto opuštenijoj atmosferi, za razliku od originalnog meča od prije 25 godina kada je u pitanju bio naslov svjetskog prvaka.

"Karpov je opet pokazao da ne može da izdrži enorman psihološki pritisak za šahovskom tablom", rekao je Kasparov poslije meča, dok je Karpov bio suzdržaniji:

"Postali smo slavni poput Pelea i Maradone", dodao je Karpov aludirajući da je ponovni susret dvojice rivala bio u svrhu promocije drevne perzijske igre na 64 polja.

Njihov rivalitet je pored sportskog, i političke prirode i traje do dan-danas. Karpov naime pripada partiji "Jedinstvena Rusija", čiji je predsjednik ruski premijer Vladimir Putin, a upravo je Kasparov jedan od njegovih najžešćih političkih protivnika i kritičara zbog čega je nekoliko puta završio iza rešetaka.

Iako je u najavama okršaja priznao da je Karpov favorit obzirom da pet godina nije odigrao ozbiljnu partiju, Kasparov je dobio pet brzopoteznih partija od osam, koje su odigrane u Valensiji.

Dvojica velemajstora planiraju takođe da u decembru u Parizu odigraju novi meč, saopštio je portparol lokalnih vlasti u Valensiji, koje su organizovale susret vječitih rivala nakon četvrt vijeka.

Njihov prvi meč odigran je za titulu svjetskog prvaka u Moskvi i trajao je pet mjeseci. Završen je zbog navodnih zdravstvenih problema obojice šahista, a u tom trenutku, Karpov je vodio.

Međutim, kad je meč nastavljen naredne godine, Kasparov mu je oduzeo titulu najboljeg šahiste svijeta.

(MONDO, foto: Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC