• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): Italijanke bez premca u Evropi

Odbojkašice Italije ponovo najbolje u Evropi.

 ODBOJKA (EP): Italijanke bez premca u Evropi  Izvor: MONDO

Odbojkašice Italije potvrdile su da su najbolji tim na Starom kontinentu. Ono što su azurine osvojile prije dvije sezone u finalu protiv Srbije na EP u Belgiji i Luksemburgu, odbranile su u nedelju i to u velikom stilu!

U finalu 26. EP u Poljskoj, Italija je u Lođu pred skoro 15.000 gledalaca deklasirala Holandiju sa 3:0 (25:16, 25:19, 25:20) za svega 66 minuta igre.

To je Italiji druga zlatna, a šesta medalja sa EP, jer su azurine pre trijumfalnog perioda od 2007. pa na ovamo, imale dva srebra (2001. i 2005) i dvije bronze (1989. i 1999). S druge strane, poraženoj Holandiji ovo je četvrta medalja, druga srebrna. Holanđanke imaju jednu zlatnu i jednu bronzanu...

Ove godine, bronzu je osvojila domaćin Poljska, koja je vladala Evropom prije Italije. Poljakinje su bile prvakinje 2005. i 2003. godine, a u kolekciji medalja pred dva zlata imaju četiri srebra i pet bronzi...

U borbi za treće mjesto, Poljska je glatko pobijedila Njemačku sa 3:0 (25:16, 25:19, 25:23).

Odbojkašice Italije odbranile su titulu prvaka Evrope izgubivši samo dva seta na turniru, jedan protiv Francuske u prvoj fazi i jedan protiv Njemačke u polufinalu.

Do narednog EP, koje će 2011. godine biti održano u Srbiji i Italiji, ali i mnogo godina poslije toga, biće nedostižan rekord odbojkašica SSSR, koje su od 1949. godine do raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine osvojile 13 zlatnih medalja i četiri srebrne.

Nijedno finale od 1949. do 1991. godine nije moglo da prođe bez "zbornaje", a jedine reprezentacije koje su u tom periodu uspjele da pobijede SSSR bile su Istočna Njemačka dva puta, Bugarska i Češka.

Od raspada SSSR, primat je zadržala Rusija, koja je osvojila tri od naredna četiri prvenstva, a jedini put kada tokom 90-ih godina Ruskinje nisu slavile, titulu su uzele Holanđanke.

Korektorka Holandije Manon Flir proglašena je za MVP turnira, a pojedinačne nagrade pripale su još: Margareti Kozuh (Njemačka, najbolji poenter), Simoni Đoli (Italija, najbolji smečer), Kristijni First (Njemačka, najbolji bloker), Anješkoj Bendarek (Poljska, najbolji server), Eleonori Lo Bjanko (Italija, najbolji tehničar), Kerstin Čerlih (Njemačka, najbolji primač) i Paoli Kardulo (Italija, najbolji libero).

Reprezentacija Srbije je poslije prvog srebra prije dvije godine u Belgiji i Luksemburug, ovog puta podbacila i zauzela tek sedmo mjesto, ali će prilika za novu medalju biti već 2011. godine na EP koje zajedno organizuju Srbija i Italija.

KONAČAN PLASMAN: Italija, Holandija, Poljska, Njemačka, Turska, Rusija, Srbija, Bugarska, Španija, Češka, Belgija, Azerbejdžan, Slovačka, Bjelorusija, Francuska, Hrvatska.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC