• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA: Pol Tergat ponovo u Beogradu

Jedan od najboljih svjetskih dugoprugaša svih vremena, Kenijac Pol Tergat, biće promoter pete "Beogradske trke kroz istoriju 2009".

 ATLETIKA: Pol Tergat ponovo u Beogradu Izvor: MONDO

Trka će biti održana 14. oktobra na Kalemegdanu, najavili su organizatori manifestacije.

Na ovaj način Tergat nastavlja svoju vezu sa Beogradom, u kojem je od 1996. do 1999. godine (na slici) bio učesnik ovog tradicionalnog takmičenja, obnovljenog poslije desetogodišnje pauze.

Prvi put Kenijac je na trku u srpskoj prijestonici došao 1996. kao olimpijski vicešampion na 10.000 metara i dvostruki svjetski prvak u krosu. Sa titulom najboljeg kros trkača sveta došao je i naredne tri godine, a uz to je 1997. i 1999. bio i vicešampion svijeta na 10.000 metra, a 1999. i svjetski prvak u polumaratonu.

Njegovo drugo učešće na "Beogradskoj trci kroz istoriju" (1997) bilo je u znaku njegovog svjetskog rekorda na 10.000 metara (26:27,85) i velikog rivalstva sa Etiopljaninom Gebreom Haileselasijem.

U međuvremenu, Tergat je prethodnim titulama i rekordima dodao i svjetske rekorde u polumaratonu i maratonu, kao i pobjede na najprestižnijim svjetskim maratonima.

Na ovogodišnji "Beogradski banka Intesa maraton" poslao je svog pulena, 24-godišnjeg Viktora Kiplagata Kigena, i najavio da je riječ o veoma spremnom, perspektivnom maratoncu.

Kigen ga nije iznevjerio i zabilježio je pobjedu na 22. Beogradskom maratonu sa vremenom 2:13,28 sati i poslije trke izjavio:

"Pol me je dobro pripremio, tako da ovo nije veliko iznenađenje za mene".

Svojim prisustvom na Kalemegdanu 40-godišnji Target podržaće trku koja ga je sredinom prošle decenije privukla svojom neobičnošću - spojem sporta, kulture i istorije, i na taj način doprinijeti promociji "kraljice sportova" na našim prostorima. Dve nedjelje kasnije trčaće na jubilarnom 40. Njujorškom maratonu.

Tergat će iz svog trkačkog kampa Ngong, nedaleko od Najrobija, u Beograd dovesti dvojicu atletičara, Mozesa Kibeta Kangogoa i Alberta Kipketiča, za koje tvrdi da su "spremni za izazove kalemegdanske staze".

Prema najavi organizatora, Beogradska tvrđava je renovirana i atletičari će trčati bezbjednom stazom, a najboljih deset učesnika biće nagrađeni.

Prvoplasiranom će pripasti 6.000 dolara, drugo mjesto će biti nagrađeno sa 5.000, treće sa 3.000, četvrto sa 1.500, peto sa 1.000, a plasman od šestog do desetog mjesta biće vrednovan sa 900, 800, 700, 600, odnosno 500 dolara.

(Tanjug, foto MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC