• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atomske Olimpijske igre 2020?

Japanski gradovi Hirošima i Nagasaki najavili mogućnost da se kandiduju za organizaciju OI 2020. godine.

 Atomske Olimpijske igre 2020? Izvor: MONDO

Jedina dva grada na svijetu koja su bila napadnuta nuklearnim oružjem Hirošima i Nagasaki najavili su mogućnost da se zajednički kandiduju za organizaciju ljetnjih Olimpijskih igara 2020. godine.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, čelnici dva grada izjavili su da na taj način žele da daju podstrek svima koji se zalažu za svijet bez nuklearnog naoružanja.

Sporazum Hirošime i Nagasakija objavljen je nekoliko dana nakon što je propala kandidatura Tokija za organizaciju Olimpijskih igara 2016. godine i dva dana poslije saopštavanja odluke da je Nobelovu nagradu za mir dobio predsjednik Amerike Barak Obama zbog toga što teži nuklearnom razoružanju.

"Svijet bez nuklearnog naoružanja nije nešto o čemu bi trebao da odlučuje samo Obama ili vlade velikih zemalja. Svako od nas trebalo bi da ima svoju ulogu u toj borbi i upravo zbog toga vjerujemo da bi organizovanje Olimpijskih igara u Hirošimi i Nagasakiju bio veliki doprinos u ostvarenju tog cilja", rekao je gradonačelnik Nagasakija, Tomihisa Taue.

Čelnici Hirošime i Nagasakija dogovorili su se da formiraju zajedničku komisiju koja će raditi na pripremi eventualne kandidature.

Prema riječima gradonačelnika Hirošime Tadatošija Akibea, razdaljina između dva grada od oko 300 kilometara ne bi predstavljala prepreku.

"Geografski to možda izgleda daleko, ali riječ je o samo 30 minuta leta između Hirošime i Nagasakija. Zbog toga vjerujem da to ne bi bila prepreka za našu zajedničku kandidaturu", rekao je Akiba.

Olimpijske igre do sada su samo jednom održane u Japanu, a domaćin je bio Tokio 1964. godine.

(Tanjug, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC