• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kirui protutnjao "kroz istoriju"

Kenijski atletičar Bonafejs Kirui pobjednik je pete međunarodne "Beogradske trke kroz istoriju".

 Kirui protutnjao "kroz istoriju" Izvor: MONDO

On je stazu na Kalemegdanu dugu šest kilometara u srijedu pretrčao za 17:15,2 minuta.

Drugo mjesto zauzeo je njegov zemljak Džosef Kiptu u vremenu 17:15,8, dok je treći na cilj stigao još jedan Kenijac, Mozes Kangogo, u vremenu 17:25,2 minuta.

Najbolje plasirani srpski atletičar bio je Mirko Petrović na 11. mjestu, Nemanja Cerovac zauzeo je 15, a Goran Nava 18. mesto.

Po hladnom i vjetrovitom vremenu i na teškoj stazi, čija je podloga bila kombinacija kamena, zemlje, trave i drveta, najbolje su se snašli takmičari sa afričkog kontinenta.

Od starta trke kod Kapije Karla Šestog vođstvo je držala kenijska trojka, koju su Petrović i Nava uspjeli da prate samo u prva dva kilometra.

"Staza je bila teška, ali mi je bilo mnogo teže da u toku trke kalkulišem kada da usporim, a kada da ubrzam. U posljednjih 500 metara bilo je i najteže, s obzirom da sam morao da naglo promijenim brzinu i rješavam trku u finišu", rekao je pobjednik Kirui.

On je napomenuo da je stazu dugu 6.000 metara, koja simbolički predstavlja istoriju srpske prijestonice, savladao "više razmišljanjem, nego korišćenjem fizičkih predispozicija".

"Oduševljen sam ovom stazom koja otkriva čitavu istoriju Beograda", rekao je Kirui.

Naš predstavnik Cerovac priznao je da "nije bilo lako uhvatiti se u koštac sa ovakviom stazom, po ovakvom vremenu i na ovakvoj podlozi".

"Čast mi je što sam trčao u društvu atletskih asova. Podloga je bila veoma nezgodna i osjećao sam da mi skočni zglobovi 'šetaju', tako da nisam želio previše da rizikujem. Zadovoljan sam i ovim plasmanom", rekao je Cerovac.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić ocijenio je trku "veoma uspješnom".

"Nadam se da će ova slika Beograda obići svijet. Pokušaćemo iduće godine da sadržajno obogatimo trku, tako što ćemo beogradsku istoriju koja traje šest milenijuma predstavljati po dijelovima, od njenog nastanka do sada", poručio je Nikolić.

Potpredsjednik Evropske atletske federacije zadužen za Sektor razvoja, Norvežanin Sven Arne Hansen, čestitao je takmičarima na učešću u trci koja je, kako je ocijenio, i pored teških uslova, inspirisala atletričare na ostvarenje dobrih rezultata.

"Ovo je fantastična manifestacija, kakve nema nigdje u svijetu. Do sada sam obišao veliki broj trka, ali ovakav spoj istorije i sporta nisam nigdje vidio", naveo je Hansen.

Rezultati:


1. Kirui 17:15,2 minuta
2. Kiptu 17:15,8
3. Kangogo 17:25,2
4. Albert Kangur (Kenija) 17:28,0
5. Džulijus Arile (Kenija) 17:30,5
6. Aziz Idris (Maroko) 17:36,4
---------------------
11. Petrović 17:48,0
15. Cerovac 18:21,2
18. Nava 19:46,3...

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC