• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer usporio Đokovića!

Autor mondo.rs

Između dva susreta sa Federerom u Sinsinatiju i Londonu, Novak je vezao 23 pobede, ali je ta serija zaustavljena. Njegov prvi poraz u dvorani od 2012. godine.

Od 31. avgusta do danas, svetski "Broj 1" bio je u seriji od 23 ATP pobede, uz svega dva izgubljena seta i četiri titule na tom putu.

Početak i kraj serije označili su porazi od najvećeg rivala.

U drugom kolu Masters kupa u Londonu, gde za razliku od finala Mastersa u Sinsinatiju prošlog leta poraz nije značio i kraj: (1) Novak Đoković – (3) Rodžer Federer 5:7, 2:6!

Bio je to 43. duel ovog nezaboravnog rivalstva i nova šansa za Srbina da prvi put povede protiv starijeg rivala, ali glatko mu je prepustio 22. pobedu, za koju se Federer nije preterano ni trudio - servirao je odlično, bio stabilan na osnovnoj liniji, a kad je uhvatio neverovatan "štop volej" za osvajanje prvog seta, na prvu brejk loptu na meču, nije više imao istog rivala sa druge strane mreže. 


Drugi set ove večeri najlošiji je set koji je Đoković odigrao baš od 31. avgusta i susreta sa najvećim rivalom, kada u dva seta nije imao ni brejk priliku.

Ulog? Ovog puta nije bio toliko veliki kao kada su igrali gren slem finala, jer vas i poraz u "O2 Areni" može odvesti dalje, u polufinale Finala Masters serije u Londonu, ali sada će Novaku za to biti neophodna pobeda u petak nad (8) Tomašom Berdihom, uz povoljan rasplet u drugom meču u kom se sastaju Federer i (6) Kei Nišikori.

Srbin i Švajcarac zabeležili su pobede u prvim mečevima u grupi, Đoković je deklasirao Keija Nišikorija rezulatom 6:1, 6:1, a Federer po navici pobedio Tomaša Berdiha 6:4, 6:2, tenisera koji je danas popodne ostao bez šansi za plasman dalje, jer ga je Nišikori nadigrao u tri seta – 7:6, 3:6, 6:3.

Tabela sada izgleda ovako: Federer 2-0 (4:1), Đoković 1-1 (2:2), Nišikori 1-1 (2:3), Berdih 0-2 (2:4)

*napomena: Uskoro ćemo objaviti sve moguće rasplete u ovoj grupi.



Ove večeri sastala su se dvojica igrača koja su osvojila 10 od poslednjih 12 finalnih turnira ATP sezone, a od 2002. do danas samo su po jednom pobednici bili još David Nalbandijan i Nikolaj Davidenko. Rodžer je u međuvremenu osvojio šest, a Nole četiri tiutla.

Ali, nije viđen ravnopravan meč, pre svega zahvaljujući Đokoviću, koji je pre dve večeri na istom mestu bio neprijatno dominantan protiv Nišikorija, ostavivši mu po gem u svakom setu.

Ove večeri se sporo kretao, loše nameštao na udarce, Federerovi dobri servisi činili su ga nervoznim i ublažili njegovu oštrinu iz riterna, koji mu je bio zaštitni znak ove sezone, a kad ga je zbog svega izdao i prvi servis (ispod 25 odsto uspešnosti u drugom setu), ubedljiv poraz bio je neminovan.

Novak je bio itekako stabilan do finiša prvog seta, državši Rodžera bez šanse za brejk do 5:6, ali kako ni sam nije imao brejk loptu još od 0:0, morao je drugi put zaredom da servira za ostanak u setu. Na 4:5 je bio impresivan, ali na 5:6 mu se stegla ruka, nije preuzeo inicijativu u poenima, s druge strane Rodžera je poslužila i sreća na brejk loptu, kada je loptica od vrha mreža produžila do linije ispod Novakovih nogu, a na udarac koji je usledio - Švajcarac je odreagovao maestralno, uhvatio je štop volej koji mu je padao pod noge, prebacio ga na liniju i poveo 0:1.

To je bio kraj meča, iako je Đoković napravio ribrejk na startu drugog seta i izjednačio na 2:2, ali je tu ostao ukopan.

Pobedio je ovog puta bolji.


Anketa

Da li će Đoković postati rekorder po broju gren slem titula?

  • Da, sigurno!

    51.81% (43)

  • Možda, uz malo sreće i ako ponovi bar još dve ovakve sezone

    30.12% (25)

  • Teško, ostaće kratak "za malo", zbog 2009. i 2010. godine

    13.25% (11)

  • Neće uspeti...

    4.82% (4)

Da li će Đoković postati rekorder po broju gren slem titula?

Rezultati


Na putu od Sinsinatija do Londona, Đoković je pobedio bar jednom svakog člana "Velike četvorke", i Federera i Mareja i Nadala, osvojio je svaki turnir na kojem je učestvovao, ali ponovo nije uspeo da povede u večnom rivalstvu sa najtrofejnijim teniserom svih vremena.

Moguće i da je taj detalj povećao pritisak kod ubedljivo najboljeg tenisera današnjice.

Šansa za popravni itekako postoji, verujemo da će je Novak iskoristiti, a verujemo i da smo večeras gledali najavu velikog finala u nedelju.

Ujedno, sastali se i najbolji teniser na ATP turu ove sezone, Đoković, i Federer kojem je pripala nagrada - sportsmen godine.



U drugoj grupi, (2) Endi Marej i (5) Rafael Nadal imaju po pobedu, nakon što su u prvom kolu porazili (7) Davida Ferera i (4) Stena Vavrinku. 

NAGRADNI FOND (singl, dolari):

Alternative: 85.000
Samo učešće: 155.000
Pobeda u grupi: 155.000
Poraz u finalu: Zarađeno u grupi + 560.000
Titula: Zarađeno u grupi + 1.750.000
Titula bez poraza u grupi: 2.370.000 (2.227.800 evra)
Ukupni nagradni fon: 7.000.000 dolara.

POSLEDNJIH 15 OSVAJAČA MASTERS KUPA:

2000 (Lisabon): Gustavo Kuerten (Andre Agasi, 6:4, 6:4, 6:4)
2001 (Sidnej): Lejton Hjuit (Sebastijan Grožan, 6:3, 6:3, 6:4)
2002 (Šangaj): Lejton Hjuit (Huan Karlos Ferero 7:5, 7:5, 2:6, 2:6, 6:4)
2003 (Hjuston): Rodžer Federer (Andre Agasi 6:3, 6:0, 6:4)
2004 (Hjuston): Rodžer Federer (Lejton Hjuit 6:3, 6:2)
2005 (Šangaj): David Nalbandijan (Rodžer Federer 6:7, 6:7, 6:2, 6:1, 7:6)
2006 (Šangaj): Rodžer Federer (Džejms Blejk 6:0, 6:3, 6:4)
2007 (Šangaj): Rodžer Federer (David Ferer 6:2, 6:3, 6:2)
2008 (Šangaj): Novak Đoković (Nikolaj Davidenko 6:1, 7:5)
2009 (London): Nikolaj Davidenko (Huan Martin Del Potro 6:3, 6:4)
2010 (London): Rodžer Federer (Rafael Nadal 6:3, 3:6, 6:1)
2011 (London): Rodžer Federer (Žo-Vilfred Conga 6:3, 6:7, 6:3)
2012 (London): Novak Đoković (Rodžer Federer 7:6, 7:5)
2013 (London): Novak Đoković (Rafael Nadal 6:3, 6:4)
2014 (London): Novak Đoković (Rodžer Federer predaja)
2015 (London): ?

TOK MEČA:



DRUGI SET:

2:6 - NOVI BREJK! KRAJ! Ovo je najlošiji set koji je Đoković odigrao od 31. avgusta i finala Sinsinatija, gde nije imao ni brejk šansu protiv Federera.

2:5 - Sve što je potrebno za Rodžera je da prebacuje lopticu na drugu stranu, Novak će pre ili kasnije napraviti grešku. Tri nove u sedmom gemu drugog seta i sada je na gem od prvog dvoranskog poraza od 2012. godine.

2:4 - NOVI BREJK! Izvinio se ovog puta Rodžer, za razliku od finiša prvog seta, ali daleko da mu je bilo krivo - bekhend od vrh mreže za novi brejk, međutim nije sreća donela Švajcarcu novu prednost, već Novak. Ne igra ni blizu svog nivoa, loš se kreće i postavlja kod servisa, u ovom gemu napravio je tri neiznuđene greške i pozvao Federera na viner koji je ovaj i pogodio.

2:3 - Federer se konsolidovao. Novak jeste osvojio dva poena na servis rivala, ali ne više od toga.

2:2 - Možda i najlepšim udarcem na meču, bekhend paralelom van balansa, dok je bio izvan terena, Đoković potvrđuje brejk uz jedan izgubljen poen na svoj servis.

1:2 - RIBREJK! Da li se Novak budi!? Da li je bilo potrebno da ga Rodžer naljuti? Došao je sjajnim bekhend udarcima do dve vezane brejk lopte, prvi put od rezultata 0:0, prvu je RF spasao servis vinerom, ali kod druge mu nije bilo spasa - razmena u kojoj je Đoković imao više hrabrosti i preciznosti - 1:2. Potrebna je potvrda!

0:2 - BREJK! Novak je u krizi. Rodžer je stigao ekspresno do 0:40 i onda sačekao grešku Đokovića i iskoristio drugu brejk loptu za četvrti gem u nizu koji osvaja.

0:1 - U istom stilu. Federer impresivnim servisima i vinerima dolazi do vođstva i na startu drugog seta.

PRVI SET:

5:7 - BREJK! SET! Nije uzalud RF tražio prvi da servira, jer mu iskustvo i mirnoća donose mnoštvo setova u trenutku kada rivali serviraju na 4:5 ili 5:6, pa čak i kad je rival Đoković. Ofanzivnom igrom stigao je od 30:15 do prve set lopte, koju je Novak - iako su se protivnikovi navijači drali tokom poena - uspeo da poništi i potom asom stigne do lopte za 6:6, ali usledio je novi Rodžerov forhend, pa slab smeč Đokovića koji je surovo kažnjen, a onda i nagrada Švajcarcu za hrabrost - forhend mu je prešao preko mreže uz "nec", nakon čega je finiširao fenomenalnim štop volejom - 5:7.

Federer vodi 0:1.

5:6 - Novak nije bio blizu brejk šanse. Nije osvojio ni poen na šesti servis gem Federera. Opet će morati da servira da ostane u setu.

5:5 - Na 15:15, Đoković je imao malo sreće jer je Federerov forhend viner završio malo u autu, a potom uz još dve greške Švajcarca, izjednačio je na 5:5. Loptica ide na drugu stranu.

21:46 - Atmosfera se polako "zakuvava", pa ima i prvih "upada" s tribina, u trenutku kada se odlučuju poeni. Oba Đokovićeva trenera su tu, Boris Beker i Marjan Vajda, dok Federera motri Štefan Edberg.

4:5 - Federer odgovara istom merom. Vineri i iz forhenda i iz bekhenda i iz servisa, 4:5. Novak servira za ostanak u setu.

4:4 - Sa nulom. Asovi i vineri za novo izjednačenje. Naročito atraktivan bio je drugi servis za gem, koji Federer nije uspeo da vrati.

3:4 - Niko ne odstupa. Serveri su ofanzivniji u gemovima, samouvereniji, služi ih početni udarac i lagano osvajaju svoje servis gemove. Na redu je Đoković. Sada se pritisak podiže.

3:3 - Na kratko, bilo je neprijatno za Novaka, jer je bilo 15:30, ali je tada naš as pogodio sjajnu bekhend paralelu, pa liniju za koji je Federer mislio da je aut, a kad je shvatio da je pogrešio, bilo je kasno - bez brejk lopti još od prvog gema na meču stigli smo do polovine seta.

2:3 - I treći gem zaredom, RF završava as udarcem. Već ih ima pet, servira zaista impresivno.

2:2 - Đoković dva, Federer jedan poen na servis rivala. Ni blizu brejka. Obojica su sigurna kada seviraju i meč se "kreće" prilično brzo.

1:1 - Ekspresno, uz jedan izgubljen poen kada je Federer pogodio ritern na Đokovićev drugi servis, naš as izjednačio je na početku meča.

0:1 - Novak je imao brejk loptu, ali se Rodžer izvukao dobrim servisima. As udarcem osvojio je prvi gem na meču.

21:14 - Meč je počeo!

21:14 - Federer se bori za 89. ATP titulu u karijeri, šestu ove sezone, a zaradio je 95.245.566 dolara od 1998. do danas. Đoković, koji je profesionalac postao 2003, igra za 59. titulu, jedanaestu ove sezone, a ako London računamo u Masters seriju bila bi mu to sedma titula u ovom rangu u 2015. godini.

On je trenutno na 89.164.053 dolara i govorimo o dvojici tenisera koji su najviše novca zaradili od tenisa. Prvi ima 34 godine i rodom je iz Bazela, drugi 28, iz Beograda.

21:10 - Đoković, ukoliko osvoji London bez poraza, ima priliku da u 2015. godini zaradi više od 20 miliona dolara, što je prosto neverovatno i nikad blizu ostvareno do sada.

21:08 - Dok se teniseri zagrevaju, pogledajte kako izgleda Đokovićev trening u Londonu.


21:02 - Federer je u jednom trenutku vodio 6:2 i 12:6 u mečevima sa Đokovićem, ali je posle Novakove serije od 4:1 od proletos do večeras skor prvi put poravnat na 21:21. Federeru je u poslednjih pet okršaja sa Srbinom pripalo samo avgustovsko finale Mastersa u Sinsinatiju, dok je Đoković dobijao redom finala Indijan Velsa, Rima, Vimbldona i US Opena.

21:00 - Prvi duel ove sezone pripao je Federeru, u finalu Dubaija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC