• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Baton deseti Britanac, šampion svijeta!

Dženson Baton osvojio je prvu titulu prvaka Formule 1, a njegov tim Bron GP, na VN Brazila, postao je šampion u konkurenciji konstruktora.

 F1: Baton deseti Britanac, šampion svijeta!  Izvor: MONDO

Dženson Baton prošao je kroz cilj na pisti Interlagos pjevajući stihove grupe Kvin "We are the champions, my friend" preko radio veze sa čelnicima ekipe Bron GP.

Baton i Bron šampioni su 60. sezone Formule 1.

Četvrtu godinu zaredom navijači u Sao Paolu imali su privilegiju da gledaju odluku o šampionskoj tituli na stazi Interlagos, a drugi put zaredom njihov ljubimac bio je poražen na kraju.

Iako je FIA pomjerila VN Brazila sa posljednje, na pretposlednje mjesto u kalendaru, ponovo je Interlagosu dobijen novi šampion svijeta. Poslije Fernanda Alonsa (2006), Kimija Raikonena (2007) i Luisa Hamiltona (2008), šampion svijeta u Brazilu postao je Dženson Baton!

Britancu (29) je prije starta trke titulu garantovala treća pozicija, ali je na kraju krunisan i kao petoplasirani. Ne zaboravimo i pobjednika, Marka Vebera (Red Bul), kao i drugoplasiranog Roberta Kubicu (BMW Zauber).

Slično Felipeu Masi prije godinu dana, najveći gubitnik raspleta u trci za titulom prvaka je još jedan Brazilac, veteran Rubens Barikelo. On je pred svojim navijačima startovao sa pol-pozicije, sa 14 bodova manjka u odnosu na lidera Batona, koji je trku počeo sa 14. pozicije!


Da je pobijedio, a Baton ostao ispod treće pozicije, Barikelo bi produžio nadu do posljednje trke sezone, 1. novembra u Abu Dabiju, ali je Brazilac na kraju završio kao osmi, iza klupskog kolege i novog šampiona iz Bron GP-a.

Ujedno, debitantski tim u Formuli 1, Bron Mercedes GP osvojio je i titulu prvaka u konkurenciji konstruktora ispred Red Bula... Ovu, 60. sezonu od osnivanja kultnog sporta, pored skandala, pamtićemo i po tome što tri najveća tima Ferari, Meklaren i Vilijams nisu bili ni konkurenti za titulu, bilo da je riječ o konkurenciji vozača ili konstruktora.

Istog dana kada je Baton krunisan kao deseti šampion svijeta iz Velike Britanije, iako nije osvojio trku od VN Turske 9. juna, krunu je predao još jedan Britanac Luis Hamilton, ali i tim Ferarija. Trka u Brazilu deveta je uzastopna na kojoj novi šampion nije slavio, samo se jednom u međuvremenu popeo na podijum, ali je furiozan start sezone sa šest pobjeda na sedam trka stvorio dovoljnu zalihu da "kuliranjem" od Turske, do Brazila postane 31. šampion svijeta.

Pred put na prvu VN Ujedinjenih Arapskih Emirata, Baton je nedostižan sa 89 bodova, a Barikelo ne samo da je propustio priliku da odloži promociju i nada se čudu u Abu Dabiju, nego je na kraju ostao i bez drugog mjesta.

Pretekao ga je Sebastien Fetel iz Red Bula, koji sada ima 74 boda, dva više od Brazilca.

Četvrti je Mark Veber iz Red Bula (61,5), koji je u Brazilu došao do druge pobjede u sezoni, poslije VN Njemačke, a došlo je i do rokade na petom mjestu između Veberovih prethodnika Luisa Hamiltona (Meklaren) i Kimija Raikonena (Ferari).

Sada je Hamilton peti sa 49 bodova, a Raikonen šesti sa 48. Dalje su plasirani: Niko Rozberg (Vilijams) 34,5, Jarno Truli (Tojota) 30,5, Fernando Alonso (Reno) 26, Timo Glok (Tojota) 24...


Kiša na zvaničnom treningu, koja je počinjala pa prestaja, iskrojila je poredak na startu, Barikela poslala na prvu, a Batona na 14. poziciju, dok je treći pretendent na titulu Fetel bio na 16. poziciji.

Već u prvom krugu, iza Barikelovih leđa, sudarili su se Jarno Truli (Tojota) i Adrijan Zutil (Fors Indija), a nagrabusio je i Fernando Alonso (Reno). Zbog ostataka na stazu je izašao "sejfti kar", a Baton je već bio na devetoj poziciji, napunjen "do daske", predodređen na samo jedno zaustavljanje u boksu, što je bila i Fetelova strategija.

U tom trenutku vodeći Barikelo i Veber bili su podešeni na dva zaustavljanja u boksu...

Barikelo je vodio do 22. kruga, kada je otišao na prvu izmjenu guma i dolivanje goriva i od tada se više nije vraćao na čelo kolone... Od sredine trke, lider je bio Veber, a stanje iza njega takvo da je - Baton šampion.

Britanac se vozio na šestoj poziciji, koja mu je garantovala titulu, jer je Barikelo u tom trenutku bio treći, iza Vebera i Kubice, za kojim je zaostajao deset sekundi.

Sve je za Brazilca postalo još gore kada je otišao na drugi pit-stop i onda morao osam krugova prije kraja da još jednom uđe u boks, jer mu prvobitno nije bila dobro pričvršćena zadnja lijeva guma. Kada se vratio, uveliko je bio i iza Batona i iza Fetela, završio je kao osmi...

U međuvremenu, debitant u F1, Japanac Kamoi Kobajaši, koji je sjeo u Tojotu zbog teškog udesa i povrede Tima Gloka prije dve nedelje u Japanu, poslao je zemljaka iz Vilijamsa, Kazijukija Nakadžimu u zid.

Nakadžima je u 31. krugu krenuo da pretiče Kobajašija, a ovaj ga u zlo vrijeme blokirao, tako da je iskusniji Japanac bio katapultiran van staze, preko zadnjeg točka srčanog debitanta.


Sa dvije uzastopne titule, Hamilton i Baton učvrstili su Britance kao najuspješniju naciju u Formuli 1, sa 14 titula, ispred trojice Brazilaca Emersona Fitipaldija (2), Nelsona Pikea (3) i Ajrtona Sene(3), koji su zajedno osvojili osam titula.

Prije njih dvojice, Britanija je imala šampione seta u Džekiju Stjuartu (3), Džimu Klarku (2), Gremu Hilu (2), Majku Houtornu (1), Džonu Sutrisu (1), Džejmsu Hantu (1), Najdželu Menselu (1) i Dejmonu Hilu (1).

Treće mjesto zauzima Njemačka, zahvaljujući samo jednom čovjeku, Mihaelu Šumaheru. Kao jedini Nijemac koji je ikada postao šampion svijeta, on je svojoj zemlji donio čak sedam titula i po tome je rekorder ispred Argentinca Huana Manuela Fanđa.

Fanđo je Argentini doneo pet titula, a slijede Finci Mika Hakinen (2), Keke Rozberg (1) i Kimi Raikonen (1), koji su sabrali četiri titule.

REZULTATI VN BRAZILA:

1. Mark Veber (Red Bul) 1 čas 32:23,081
2. Robert Kubica (BMW Zauber) +07,626
3. Luis Hamilton (Meklaren) +18,944
4. Sebastien Fetel (Red Bul) + 19,652
5. Dženson Baton (Bron GP) +29,005
6. Kimi Raikonen (Ferari) +33,340
7. Sebastian Buemi (Toro Roso) +35,991
8. Rubens Barikelo (Bron GP) +45,454
9. Heiki Kovalainen (Meklaren) +48,499
10. Kamoi Kobajaši (Tojota, debitant) +1:03,324

VOZAČI:

1. Dženson Baton (Bron GP) 89
2. Sebastien Fetel (Red Bul) 74
3. Rubens Barikelo (Bron GP) 72
4. Mark Veber (Red Bul) 61,5
5. Luis Hamilton (Meklaren) 49
6. Kimi Raikonen (Ferari) 48
7. Niko Rozberg (Vilijams) 34,5
8. Jarno Truli (Tojota) 30,5
9. Fernando Alonso (Reno) 26
10. Timo Glok (Tojota) 24

KONSTRUKTORI:

1. Bron GP (V. Britanija) 161
2. Red Bul (Austrija) 135,5
3. Meklaren Mercedes (V. Britanija) 71
4. Ferari (Italija) 70
5. Tojota (Japan) 54,5
6. Vilijams (V. Britanija) 34,5
7. BMW Zauber (Nemačka) 32
8. Reno (Francuska) 26
9. Fors Indija (Indija) 13
10. Toro Roso (Italija) 7



(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC