• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Hrvatska zajedno protiv nasilja

S obzirom na dobre rezultate Hrvatske u borbi protiv nasilja u sportu, ministarka Samardžić Marković najavila saradnju.

 Srbija i Hrvatska zajedno protiv nasilja  Izvor: MONDO

Ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković izjavila je da Hrvatska ima dobre rezultate u borbi protiv nasilja u sportu i najavila zajedničke projekte dvije države, prije svega u edukaciji.

Ministarka omladine i sporta sastala se sa potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Đurđom Adlešić da bi dogovorile saradnju između dvije države.

"Stručna javnost je izuzetno zadovoljna napretkom koji Hrvatska ostvaruje u borbi protiv nasilja u sportu. Za nas je veoma značajno, kao za susjednu zemlju, da čujemo koje su to mjere bile preduzete i da ukrstimo međusobna znanja", rekla je Samardžić Marković.

Ona je dodala da se borba protiv nasilja ne može riješiti brzo, ali da važno je da se sarađuje.

"Ishod ovog sastanka je da sam prihvatila poziv da dođem u Hrvatsku prvom sljedećom prilikom, kao i da ćemo raditi na zajedničkim projektima sa Savjetom Evrope, kako bismo ne samo sankcionisali huligane, već i ohrabrili prave navijače koji nisu ljubitelji nasilja", dodala je Samardžić Marković.

Potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić rekla je da je konferencija u Beogradu odlično organizovana.

"To je bilo mjesto gdje se moglo čuti mnogo iskustava, prijedloga i mogućih varijanti kako riješiti ovaj problem. Nijedna zemlja u susjedstvu, ni igdje drugdje nije ovaj problem u potpunisti riješila. Ko god kaže da je riješen može mirno strahovati od sljedeće utakmice", poručila je Adlešić.

"Hrvatska može da govori o dobrim rezultatima, jer nemamo mrtvih u posljednjih nekoliko godina. Imamo drugih ispada koji štete i Hrvatskoj i klubovima i odnosima sa susjednim zemljama. To ćete vi ovdje razumijeti i zbog toga izražavamo žaljenje i izvinjavamo se", jasna je bila Adlešić.

Ona je dodala da je u Hrvatskoj sada na redu onaj teži dio posla, pošto je represivni donekle odrađen.

"Treba da radimo sa navijačkim grupama, da edukujemo mlade ljude da rezultati za nekoliko godina bili uspješni. Vjerujem da ćemo upravo na tim projektima raditi zajedno sa Savjetom Evrope", nastavila je Adlešić.

Prema njenim rijecima, u izmjene Zakona se krenulo prije nego što je bilo mrtvih.

"Ispadima kakav je bio u Varaždinu, stvarno je narušen ugled Hrvatske. Došlo je do prekida rada sabora zbog toga, oglasili su se i predsjednica Vlade i predsjednik Republike. To je teži dio posla, taj edukativni, a kazne za klubove već sada postoje", podvukla je Adlešić.

Ona je objasnila da su mjere različite i zavise od toga šta određene grupe navijača rade.

"Od zabrane odlaska na utakmicu, do zabrane odlaska na stadione, a najteži slučajevi moraju u vrijeme utakmice ostati u zatvoru. Klubovi imaju finansijske kazne, a za sada političari nisu odgovarali", napomenula je Adlešić.

Zakon je u Hrvatskoj žestoko kritikovan, jer je navodno kršio ljudska prava, ali je ministarka rekla da je zakon "kršio prava huligana u korist navijača koji su zbog njih prestali da idu na utakmice".

"Vidjelo se kasnije da sam bila u pravu i sada radimo na nekim mjerama kojima ćemo popraviti Zakon da kazne budu još rigoroznije. Neće biti dovoljna samo represija, već i edukacija", rekla je Adlešić.

Ona je objasnila da mediji takođe mogu da utiču na spriječavanje nasilja u sportu.

"Onog trenutka kada u vašim izvještajima i na vašim stranicama vide okrvavljene glave i okrvavljeni nosevi, pripadnici tih grupa postaju heroji i izazivaju takmičenje među srodnim grupama i nasilje se samo širi. Meni se tu svidio engleski model. Istog trenutka kada se dogodi incident, kamera ide u vazduh. Nemate heroja ulice", dodala je Adlešić.

Samardžić Marković je navela i da je ona bila kritikovana kada je tražila restriktivnije mjere, a da se pokazalo da ni to nije bilo dovoljno.

"Naša saradnja će se odvijati preko Savjeta Evrope. Najviše želimo da sarađujemo u tom edukativnom smislu. To će biti duga saradnja u prevenciji. U Hrvatskoj ima mnogo dobrih ideja i uspješnih projekata. Mislim da i kod nas ima nešto što može biti zanimljivo našem prvom susjedu. Kažnjavanje treba da se prilagodi svakoj pojedinačnoj zemlji", zaključila je Samardžić Marković.

U Beogradu se održava Međunarodna konferencija o borbi protiv rasizma i nasilja u sportu pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Ministarstva omladine i sporta.

(Beta, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC