• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Počinje nova regionalna liga

Utakmicom srpskog i mađarskog šampiona Partizana i Vašaša u srijedu od 18 časova na Banjici počinje dugo čekana regionalna liga.

 VATERPOLO: Počinje nova regionalna liga Izvor: MONDO

Evrointerliga je drugo regionalno vaterpolo takmičenje u Evropi. Crnogorci, Hrvati i Slovenci još od prošle godine igraju Jadransku ligu. Unovoformiranom takmičenju, osim Partizana, učestvovaće i novosadska Vojvodina iz Srbije, potom iz Mađarske - Vašaš, Honved, Eger, Seged, Ferencvaroš i Ujpešt, slovačka ekipa Košice i Oradea iz Rumunije.

Povodom početka nove lige na Banjici je održana zajednička konferencija za novinare Partizana i Vojvodine. Zajednička ocjena je da će ova liga biti izuzetno značajna za razvoj, ali i opstanak srpskog vaterpola, ali i za taj sport u drugim zemljama učesnicama.

"Često se priča o tome da je ova liga spas za Partizan, što jeste tačno i ova liga nama jeste neophodna, ali i 90 odsto drugih zemalja u Evropi ima slične probleme. Partizan nema pravog rivala u Srbiji, ali i Olimpijakos nema u Grčkoj, Marsej nema u Francuskoj, Barseloneta je bez premca u Španiji...", rekao je predsjednik Skupštine VK Partizan Aleksandar Šoštar.

On je rekao i da je Vojvodina, jedini klub, uz Partizan koji dostojno reprezentauje srpski vaterpolo na evropskoj sceni i da očekuje da tako bude i u regionalnoj ligi.

Trener vaterpolista Partizana Igor Milanović ponovio je da je srećan zbog početka ove lige, jer će mu utakmice sa jakim rivalima pomoći da još bolje pripremi ekipu za ono najvažnije - Evroligu.

"Mnogo nam znači ova liga, ovih desetak i nešto utakmica sa jakim protivnicima. Iskoristiću te mečeve da provjerim stanje ekipe, potencijale, ali i da pružim priliklu mlađim vaterpolistima, koji su trenutno u Studentu. Na meču protiv Vašaša igraće Dušan Marković", najavio je Milanović.

Crno-bijeli nemaju rezultatski imperativ u Evrointerligi, ali...

"Partizan uvijek ide na pobjedu i naše ambicije su uvijek najviše. Ulazimo i u ovo takmičenje da pokažemo Mađarima, Slovacima i Rumunima da smo najbolji. Uz dužno poštovanje Vašaša, ali u četvrtak očekujem pobjedu ", rekao je Milanović.

Partizan i Vašaš će tako u samo deset dana odigrati dva meča. Na nedavnom turniru "Partizanove legende", Partizan je pobijedio 10:7.

Direktor Vojvodine i nekadašnji igrač Partizana i reprezentacije Danilo Ikodinović rekao je da je regionalna liga "fantastična stvar za srpski vaterpolo".

"Mnogi su bili skeptični i čak željeli da ne uspijemo u realizovanju ove ideje, ali zahvaljujući prije svega Šoštaru, kreće regionalna liga, koja će mnogo značiti srpskom vaterpolu, a pogotovo Vojvodini , jer će imati priliku da igra mnogo kvalitetnih utakmica. Partizan je bez premca u ovoj zemlji, tri stepenika iza njega je Vojvodina, pa slijedi Niš, a ostali klubovi su na 'mršavom' nivou. Zato je ova liga važna", rekao je Ikodinović.

Vojvodinu će od 23. do 25. oktobra igrati kvalifikacioni turnir Evrolige u Atini. Rivali Vojvodini biće domaćin Vuljagmeni, mađarski Honved i ruski Spartak Volgograd. Prve dvije ekipe će se plasirati u dalje takmičenje a treći i četvrti u Trofej LEN.

Upitan da li postoji šansa da srpski vaterpolo konačno dobije drugog učesnika Evrolige, Ikodinović se nasmijao: "Pa, da je do mene...Šalim se. Honvedm Vuljagmeni i Spartak su i po kvalitetu i budžetu ispred nas, ali među mojim igračima osjeća se velika želja, pozitivna energija. Vidjećemo koliko mogu. Bilo bi fantastično za naš vaterpolo da konačno dobijemo i drugog predstavnika u EL. Rekao bih da su naše šanse 30-ak odsto, bitno je da nismo bez šansi".

Evrointer liga još nema sponzora, a Šoštar kaže da je u igri četiri, pet kompanija. Sjedište lige je u Beogradu, jer je Partizan i najviše "povukao" oko ove ideje.

Utakmice će se igrati po lighaškom sistemu (svako sa svakim), s tim što će se dueli mađarskih ekipa iz njihovog prvenstva prenositi u ovu ligu, odnosno neće igrati duele i u okviru Evrointerlige. Za pobjedu se dobija tri boda, neriješeno nosi jedan bod.

Evrointer liga biće značajna i za sudije, jer će imati više utakmica za sticanje rutine i iskustva. Sudije će biti određivanje po sistemu: jedan arbitar iz zemlje čiji je klub domaćin i drugi arbitar iz zemlje odakle dolazi protivnik.

Meč Partizan - Vašaš sudiće Mihajlo Ćirić (Srbija) i Gabor Kiselji (Mađarska).

Drugu utakmicu u Evrointerligi Partizan igra 20. novembra ponovo u Beogradu protiv Ferencvaroša, a 24. novembra biće domaćin slovačkim Košicama.

Vojvodina će prvi meč odigrati 12. novembra na gostovanju protiv Egera, potom 19. novembra dočekuje Ferencvaroš, a 25. novembra ponovo će biti domaćin Košicama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC