• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasparov: Volio bih da se vratim u Banjaluku

Autor mondo.ba

Bivši svjetski šampion u šahu Gari Kasparov svoj prvi veliki uspjeh na 64 polja ostvario je u Banjaluci 1979. godine. "Bilo bi lijepo vratiti se 'korjenima', tamo gdje je sve počelo, u Banjaluci", rekao je on.

  U Banjaluci, gradu koji je važio za treći šahovski centar u bivšoj Jugoslaviji, tada 16-ogodišnji Kasparov zaprepastio je svijet raskošnim talentom. Bio je to početak njegovog uspona, koji ga je odveo do kolosalnih mečeva s Anatolijem Karpovom i zvanja jednog od najvećih šampiona u istoriji drevne igre.

"Banjaluka mi je ostala u divnom sjećanju. Često se sjetim dvorane u kojoj se igralo i tada ponovo prolazim kroz sve te partije, sa Vukićem, Kneževićem, Marovićem... Od tada sam igrao u mnogim mjestima ovdje, pobjeđujući u Sarajevu, Bugojnu, Nikšiću, Beogradu, ali se, nažalost, nikad nisam vratio u Banjaluku. Bilo bi lijepo vratiti se 'korjenima', tamo gdje je sve počelo", izjavio je Kasparov u Zagrebu ekskluzivno za portal "Nezavisnih novina" .

Odnosi između Kasparova i Banjaluke su potpuno zahladili, nekako spontano, kada se u medijima u posljednjem ratu pojavila navodna izjava Garija Kasparova da treba bombardovati Beograd.

"To je potpuna besmislica! Ja sam poznat kao čovjek koji se zalaže za mirna rješenja. Oduvijek sam nastojao da budem na strani onih koji su, prema mom mišljenju, pod nekim pritiskom. Učestvovao sam u više humanitarnih akcija, posjetio Sarajevo 1994, kada nije bilo posebno sigurno mjesto, ali nikada nisam imao veze sa bilo kakvim akcijama koje bi se smatrale negativnim. Zamjera mi se, izgleda, što sam uvidio razliku između Slobodana Miloševića i njegove klike i srpskog naroda. Zašto bih bio za bombardovanje grada u kojem sam igrao 1989", upitao je Kasparov uz konstataciju da je sretan jer su "stvari došle na svoje mjesto i da svi putevi vode u Evropsku uniju (EU)".

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalucanin

Dodji Gari dvorana je ista. Nista se nije promjenilo od 67

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC