• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je obilježilo sportsku 2009. godinu?

MONDO je sastavio listu sportskih ili (ne)sportskih događaja koji su obilježili 2009. godinu u Bosni i Hercegovini.

 Šta je obilježilo sportsku 2009. godinu? Izvor: MONDO

Ljubitelji sporta u BiH, godinu na izmaku pamtiće najviše po uspjehu fudbalske reprezentacije, koja je neslavno završila na kraju kvalifikacija za Mundijal.

Pamtiće se i neočekivana "renesansa" banjalučkog Borca u jesenjem dijelu Premijer lige BiH, ali i ružna dešavanja u Širokom Brijegu, gdje je smrtno stradao navijač Sarajeva.

Pored ovog ubistva, u 2009. godini, dogodilo se i to da dva visoka funkcionera Fudbalskog saveza BiH budu nepravosnažno osuđeni na po pet godina zatvora.



"ZMAJEVI"


Fudbaleri reprezentacije BiH, pod dirigentskom palicom Miroslava Ćire Blaževića, obradovali su sve istinske ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svijetu", bilo da žive u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru.

Kada je žrijeb dodijelio "zmajevima" u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo evropskog prvaka Španiju, trećeplasirani tim svijeta Tursku i solidnu Belgiju, kao najozbiljnije rivale, malo ko je očekivao da će BiH uspjeti da završi na drugom mjestu i igra baraž sa Portugalom.

Osim nesporno talentovanih igrača i jednog "čudnog" selektora Miroslava Blaževića - koji je, ma ko šta rekao o njegovim medijskim eskapadama, promjenama mišljenja ili nepovoljnim sponzorskim ugovorima po fudbal u BiH, uspio da, ako ništa drugo, koliko-toliko makne sa TV ekrana suvoparne političke priče.

Popularni Ćiro je u svojoj kratkoj bosanskoj epizodi dizan u nebesa i bacan na pod, ali nijedan šef državnog fudbalskog tima prije njega, nije primljen u Banjaluci kod najviših funkcionera Republike Srpske, što predstavlja "mali korak za čovječanstvo", ali "kilometarski" za pomirenje tri posvađana naroda poslije krvavog ratnog sukoba.

Uspio je Blažević da podigne moral jednoj mladoj ekipi, koja je istina izgubila rat za Južnu Afriku, ali nije pognute glave napuštala teren ni protiv najjače selekcije Španije. Osim možda sa onog najvažnijeg - revanša baraža sa Portugalcima u Zenici. Iskustvo, odnosno svaka škola se uvijek plaća.

Ipak, "zmajevi" su definitvno obilježili 2009. godinu što je pokazala i najznačajnija nagrada u tradicionalnom izboru "Nezavisnih novina" i "BHRT-a" kada su pokupili nagrade za ekipu godine, sportistu godine (Edin Džeko) i trenera ("svih trenera") godine!

Međutim, to nije bilo dovoljno da Ćiro ostane na klupi, a novog selektora BiH sigurno nećemo dobiti do kraja godine. Kandidata ima mnogo, ali ko god bude novi kormilar "zmajeva", očekuje ga visok cilj - plasman na EURO 2011 u Poljskoj i Ukrajini ili pakovanje kofera.



"EVROPSKI" BORAC

Na početku sezone Premijer lige BiH u fudbalu, rijetki stručnjaci su pominjali banjalučki Borac u borbi za titulu prvaka, a i oni su bili "emotivno" vezani za crveno-plave boje.

Međutim, promjena rukovodstva, ali i vrlo talentovana generacija fudbalera na čelu sa osamnaestogodišnjim napadačem Nemanjom Bilbijom, sportistom godine u RS u Izboru "Glasa Srpske", te najperspektivnijim sportistom BiH, rezultiralo je vicešampionskom titulom u prvenstvu, sa bodom zaostatka za Širokim Brijegom.

Zbog njega, Stojana Vranješa i ostalih igrača Banjalučana, "Gradski stadion" je ove polusezone bio ubjedljivo najposjećeniji hram fudbala u BiH. Gotovo svaki domaći meč, Borac je igrao pred 10.000 ljubitelja fudbala, čime ne mogu da se pohvale ni mnogo jači šampionati u regionu!

Pored toga, brojni menadžeri velikih evropskih klubova dolazili su u Banjaluku kako bi se na licu mjesta uvjerili u kvalitete izabranika trenera Velimira Stojnića. Drugim riječima, Borac polako dolazi na mjesto koje mu pripada na mapi fudbalske Evrope. To je uostalom i cilj novog rukovodstva - evropski Borac!



SMRT NAVIJAČA U ŠIROKOM BRIJEGU


Daleko je klupski fudbal od onog u najboljim evropskim ligama, ali napretka ima. Nije ga zaustavio ni najgori sportski događaj u 2009. godini - tragična smrt navijača Sarajeva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu. Bez obzira na tvrdnje sarajevskih ili mostarskih izvora o krivici za navijačke nerede, jedan mladić od 24 godine je ubijen i tu bi trebala da prestane svaka polemika!

Krivci moraju biti procesuirani kako bi porodica poginulog mladića, bio on huligan, kriminalac ili običan ljubitelj fudbala, doživjela bilo kakvu satisfakciju. Nikad se nigdje ne ponovilo!



ROBIJA ZA FUNKCIONERE FS BIH

Ne ponovilo se ni to da se u najvažnijoj instituciji u BiH, kad je fudbal u pitanju, dvojica visokih funkcionera nađu na optuženičkoj klupi, a kamoli da budu osuđeni na zatvorske kazne (doduše nepravosnažno) zbog finansijskih malverzacija!

Generalni sekretar FS BiH Munib Ušanović i njegov savjetnik za finansije Miodrag Kureš zbog pronevjere oko milion evra osuđeni su na po pet godina robije. Iako se "gensek" Ušanović dugo opirao da podnese ostavku na svoju funkciju, pod pritiskom javnosti je popustio i na njegovo mjesto, doduše kao vršilac dužnosti došao je Jasmin Baković.

BORILAČKI SPORTOVI PREPUNI MEDALJA

Poslije fudbala, borilački sportovi najbolje kotiraju u BiH, barem kad su rezultati u pitanju.

Banjalučani Draženko Ninić i Goran Delić ponovo su uspjeli da odbrane šampionske pojaseve u kik-boksu i boksu.

Ninić je pobjedom nad Francuzom Hišemom Medoukalijem objedinio tri titule u tri različite svjetske federacije (WAKO PRO, WMTA, WKA) u disciplini lou kik, u kategoriji do 86 kg.

Banjalučki bokser Goran Delić je odlukom sudija, nakon 12 rundi, bio bolji od Italijana Mikele de Mea, odbranivši titulu prvaka svijeta pod okriljem UBO, i okitivši se titulom šampiona planete u okviru jedne od najprestižnijih bokserskih federacija WBF.

Nećemo zaboraviti ni Irmu Balijagić - Adler, koja se okrunila titulom svjetske prvakinje po WIBA verziji u perolakoj kategoriji, pobijedivši u sarajevskoj "Skenderiji" Kanađanku Džanin Garsajd.

Takođe, sportistinja godine Larisa Cerić, mlada džudistkinja osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvestvu u Parizu, a vlasnica je i zlatnih odličja sa balkanskih prvenstava u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Karatisti su takođe bili vrlo uspješni. Reprezentativci Republike Srpske Maja Milinović i Milan Lazić okitili su se zlatnim medaljama na Evropskom prvenstvu u Bratislavi i još jednom pokazali da od naših boraca nema boljih na kontinentu.

Uspjeh naših karatista upotpunili su i ostali takmičari, koji su osvojili još četiri medalje (po dvije srebrene i bronzane). Do drugog mjesta stigle su: Dragica Drapić (do 55 kilograma) i ženska ekipa do jednog ipona u sastavu Snježana Lakić, Maja Milinović i Jelena Cvijetić. Bronze su u Republiku Srpsku donijeli: ženska ekipa do tri ipona: Tanja Kalajdžić, Dragica Drapić, Tijana Šiljegović i Danka Gavrilović, kao i Boris Popović u kategoriji do 78 kilograma.

SP U RAFTINGU BANJALUKA

Iako na Svjetskom rafting prvenstvu u Banjaluci, domaći takmičari nisu ostvarili zapaženije rezultate, sama organizacija i hvalospjevi učesnika (500 takmičara iz 55 timova) iz 35 zemalja svijeta, svakako zaslužuju sve pohvale. Jedinu mrlju na cijeli događaj bacio je finansijski izvještaj u kojem je navedeno da je budžet šampionata probijen za 5.5 miliona maraka, odnosno da je u vrijeme recesije potrošeno 6.1 milion KM što je izazvalo gnijev domaće javnosti.

BANJALUČKI ULIČNI KOŠARKAŠI

Profesionalni rukometaši i košarkaši takođe nisu obradovali ljubitelje ovih sportova, ako uspjehom ne smatramo činjenicu da u regionalnoj NLB ligi nastupaju dva predstavnika BiH (Široki i Bosna), ili da sarajevska Bosna dominira rukometnom Premijer ligom BiH.

Ipak poznavaoci igre "pod obručima", došli su na svoje i u ovoj godini zahvaljujući klincima iz Banjaluke, koji su se popeli na vrh košarkaškog svijeta, ali u uličnom basketu!

Naime, ekipa Banjaluke okitila se laskavom titulom na nezvaničnom šampionatu planete u Hong Kongu iako ih niko nije smatrao ozbiljnim rivalom!

Međutim, Davorin Vučković, Žarko Milaković i Miloš Galić pod trenerskom palicom Gorana Šućura prošetali su se prvenstvom slavivši pobjede nad Australijom, Rusijom i u finalu domaćinom Kinom.

SJEDEĆI ODBOJKAŠI BEZ PREMCA

U gotovo svaki godišnji osvrt na sportske uspjehe BiH, mora da se uvrsti i reprezentacija u sjedećoj odbojci. Ove godine, odbojkaši BiH su u Poljskoj osvojili šestu uzastopnu titulu evropskog prvaka, nadigravši u finalu Rusiju sa 3:1.

Za kraj, poželimo sportistima BiH da budu još bolji na svojim borilištima i da bude mnogo manje "nesportskih" dešavanja u narednoj 2010. godini!

(Nebojša Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC