• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorene Zimske olimpijske igre!

Zimske olimpijske igre svečano su otvorene u Vankuveru, u kome će se nešto više od 2.500 sportista iz 82 zemlje takmičiti do 28. februara.

 Otvorene Zimske olimpijske igre! Izvor: MONDO

"Proglašavam otvorenim Igre u Vankuveru, 21. Zimsku olimpijadu", rekla je na otvaranju generalna guvernerka Kanade Mikael Žan pred oko 60.000 ljudi na stadionu Bi-Si Plejs, poslije živopisne ceremonije otvaranja.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog odao je počast Kanađanima i pozvao sve sportiste da budu svjesni svoje odgovornosti kao uzori mladih.

"Ponovo smo u Kanadi, treći put u istoriji Olimpijskih igara, poslije Montreala i Kalgarija. Sada je došao red da domaćin sportistima iz svijeta bude zapadna obala ove divne zemlje koja voli sport. Hvala Kanadi na ovoj velikoj vjernosti olimpijskim idealima", rekao je Rog.

"Dragi sportisti, ove igre su vaše...zato im pružite magiju koju svi priželjkujemo iz vaših nastupa i vašeg ponašanja. Sjetite se da ste uzori mladima u svijetu. Ne postoji slava bez odgovornosti", kazao je predsjednik MOK.



Na Olimpijadi će učestvovati takmičari iz 82 zemlje, što je najveći broj do sada. Prvi put na Zimskim igrama učestvuju sportisti iz Srbije, Crne Gore, Kolumbije, Gane, Pakistana, Perua i Kajmanskih Ostrva.

Boje BiH u Vankuveru brane Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić (skijanje), Tanja Karišik (biatlon) i Mladen Plakalović (skijaško trčanje).

Srbiju predstavlja 10 sportista - troje alpskih skijaša, biatlonac, dvoje nordijskih skijaša i bob četvorosjed. Favoriti za osvajanje najviše medalja su Njemačka i SAD, prvi i drugi po broju medalja sa prethodnih Olimpijskih igara u Torinu, kao i domaćin Kanada, koja je javno objavila da sada želi da osvoji najviše medalja.

Ceremonija otvaranja bila je posvećena sportisti iz Gruzije koji je poginuo na treningu na dan otvaranja Igara.



Rog i predsjednik organizacionog komiteta Džon Furlong pozvali su sportiste da se takmiče u sećanje na nastradalog Nodara Kumaritašvilija, koji je poginuo na treningu sankaša.

Ostalih sedam takmičara iz Gruzije odlučilo je da ostane i takmiči se u Vankuveru, a na defileu su nosili crne trake oko ruku, dok su na državnu zastavu stavili crni flor.

Ceremonija je protekla uglavnom u slavljeničkoj atmosferi, uz raspoloženu publiku koja je ispunila Bi-Si Plejs, uprkos nesreći koja se desila tog dana.

Poslije nekoliko tužnih pauza i minuta ćutanja kojima je odata počast nastradalom takmičaru, program je nastavljen, ali je dugoočekivano finale ceremonije proteklo uz neočekivane greške.

Jedan od četiri velika dijela nosača Olimpijskog plamena nije se podigao, tako da jedan od četiri nosilaca baklje, brzoklizačica Katriona Lemej Doun nije mogla da iskoristi svoju baklju prilikom paljenja vatre.

Ovo je prvi put da je svečanost otvaranja ili zatvaranja Olimpijskih igara održana u zatvorenom prostoru. Najveći aplauz dobila je selekcija Kanade, koja je poslednja prošla defileom.

Na vrhuncu ceremonije trebalo je da četvoro legendarnih kanadskih sportista zajedno upali Olimpijski plamen. To su najbolji hokejaš svih vremena Vejn Grecki, skijašica Nensi Grin, košarkaš Stiv Neš i Lemej Doun.



Nekadašnja osvajačica olimpijskih medalja ostala je, međutim, uskraćena, pošto se jedan od stubova koji nose kazan za plamen nije podigao.

Drugi, veći dio zapalio je Grecki na otvorenom, čime je Vankuveru donio vidljiv simbol, koji zatvoreni stadion ne bi mogao da pruži.

Vremenska prognoza predviđa kiše tokom vikenda, a temperature bi trebalo da skoče do čak 10 stepeni Celzijusa, zbog čega su lokalni mediji igre prozvali i "proljećnom olimpijadom". Padavine su već omele raspored alpskog skijanja u mjestu Visler.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC