• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: Problemi, demonstracije, otkazi, đubrivo

Poslije smrti gruzijskog takmičara u petak, dan kasnije tokom ceremonije otvaranja problemi su postali samo veći za organizatore ZOI u Vankuveru.

 ZOI: Problemi, demonstracije, otkazi, đubrivo Izvor: MONDO

Nekoliko hiljada demonstranata održalo je u Vankuveru antiolimpijske demonstracije sa sloganom "Vratite nam ulice", a onda je krenulo ka stadionu na kom je održana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Stotine policajaca zadržalo ih je preko puta stadiona "Bi-Si Plejs" na kome je manifestacija.

Demonstranti su oko dva sata stajali ispred kordona, došli su oko sat vremena prije otvaranja Olimpijskih igara i ostali skoro do kraja defilea reprezentacija. Neki demonstranti su bacali štapove sa transparenata, flaše sa vodom i dijelove barikada ka policajcima.

Jedini odgovor policije bilo je guranje u nekoliko navrata, da bi ih potisnuli koji metar nazad.

Demonstracije je održala organizacija koja je dio udruženja zvanog Mreža otpora olimpizmu (Olympic Resistance Network), koji okuplja razne grupe sa različitim ciljevima, ali sve imaju olimpijski pokret za metu.

Najistaknutije među njima uključuju nekadašnje urođenike Indijance, koji žele da povrate svoje vlasništvo (slogan "Bez Olimpijade na ukradenoj drevnoj zemlji"), kao i one koji su bijesni što se toliko novca troši na Igre, a ne na jeftinije stanovanje ("Domovi, ne Igre").

Tu su i čuvari životne sredine, borci protiv siromaštva i oni koji se ljute što se novac troši na popravku puteva. Najviše gnjeva usmjereno je ka političarima i korporacijskim sponzorima.

Među demonstrantima bila je i grupa koja se već buni protiv Igara u Sočiju 2014. godine.

Zbog broja atkivista na ulicama, Olimpijska baklja morala je dva puta da mijenja trasu kretanja.

Organizatori Olimpijskih igara naveli su u subotu da postoji velika mogućnost da se zbog toplog vremena odloži trka u muškom spustu, koja u subotu naveče treba da otvori program u alpskom skijanju.

"Ono što nam sada treba je da se spusti temperatura. Ako ostane ista, mogu sasvim sigurno da kažem da neće biti spusta u subotu", rekao je direktor trke Ginter Hujara.

Trka treba da počne u 20.45 po centralnoevropskom vremenu, odnosno 11.45 po lokalnom, a prognoze za tada najavljuju najvišu temperaturu od šest stepeni Celzijusa i brzinu vjetra od 50 kilometara na sat, uz kišu, snijeg, susnježicu, ali i maglu na centralnom dijelu staze.

"Znamo da imamo tačnu vremensku prognozu za ono što nas čeka i preduzećemo potrebne korake da održimo ono što možemo nazvati bezbjednim trkanjem na stazi", rekao je Piter Bosinger, menadžer Organizacionog komiteta zadužen za alpsko skijanje.

Prognozirano vrijeme slično je onom zbog koga su u petak odloženi treninzi u muškom i ženskom spustu.

Jaka kiša zasipala je bukvalno cijeli dan donji deo staze Dejv Marej, čime je ona pretvorena u lapavicu.

Ženska kombinacija, koja je trebalo da se održi u nedjelju, odložena je na neodređeno vrijeme, a Bosinger je rekao da se muški spust možda neće održati ni u nedjelju ako bude odložen danas.

"Prioritet je da dame održe trening u jednom trenutku. Još ima vremena. Još smo u ranim fazama Igara, a imamo neke dane u rezervi", rekao je Bosinger.

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru posuće po stazi za biatlon za trku žena na 7,5 kilometara vještačko đubrivo, pošto je zbog toplog vremena sijneg u Visleru postao vlažan i težak.

Ekipe će u snježnim vozilima posuti vještačko đubrivo na bazi nitrata, koje izvlači vlagu i omogućava lakše takmičenje. Njegovo dejstvo traje oko pet sati.

Šef staze Bernard Vojer rekao je da će staza biti posuta prije početka treninga muškaraca, koji počinje u devet ujutru po lokalnom vremenu (18.00 po centralnoevropskom vremenu). Ženska trka počinje u 13.00 (21.00).

Vještačko đubrivo koristi se posljednjih godina u međunarodnim takmičenjima samo u ekstremnim slučajevima.

(Beta/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC