• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: Kraj za svjetske i olimpijske šampione

U polufinalu olimpijskog turnira u hokeju na ledu igraće SAD - Finska i Kanada - Slovačka. Ispali Rusi, Šveđani, Česi i Švajcarci.

 ZOI: Kraj za svjetske i olimpijske šampione Izvor: MONDO

Četvrtfinalni dueli na Igrama u Vankuveru donijeli su puno uzbuđenja, poslije kojih takmičenje završavaju svjetski i olimpijski šampion, Rusija, odnosno Švedska.

U velikom derbiju, Kanada je razbila "zbornaju" sa 7:3 (4:1, 3:2, 0:0) i u veličanstvenom stilu izborila polufinale. Poraz od Amerikanaca, probudio je domaćina, koji su u posljednje dvije eliminacione utakmce postigli ukupno 15 golova, a primili samo pet (Njemačka 8:2, Rusija 7:3).

Nemoćno je djelovao svjetski šampion u prva dva perioda. Kanada je "finale prije finala" počela furiozno, a već u 13. minutu rezultat je bio 3:0. Rajan Geclaf, Dan Bojl i Rik Neš slali su pak u mrežu Rusa.

Dmitri Kalinjin uspio je da smanji na 3:1, ali je Brenden Morou vratio plus tri na stranu Kanađana.

Očekivalo se da će se Rusi trgnuti u drugoj trećini, ali od toga nije bilo ništa. Poslije samo pet minuta igre novi šok i nevjerovatnih 6:1 za Kanadu. Kori Peri i Ši Veber doveli su ledenu dvoranu u delirijum, koji se samo za trenutak stišao kada je Maksim Afinogenov uzvratio na drugoj strani.

Nije se dugo čekalo na novi pogodak, koji je značio i potpuni krah izabranika Vječeslava Bikova. Peri je opet bio precizan, a prvi put na meču savladan je Ilja Brizgalov (ušao umjesto Jevgenija Nabokova).

Tu se i završila goleada na ovom istorijskom meču. Treći period protekao je bez golova.

Kanada je u transu, dok Rusi i ovaj turnir završavaju bez zlata, koje čekaju još od 1992. godine.

Ipak, najveće iznenađenje priredili su Slovaci, koji su savladali osvajača zlatne medalje sa prošlih ZOI, reprezentaciju Švedske sa 4:3 (0:0, 3:2, 1:1).

Nakon "tvrde" igre u prvoj trećini, Slovaci su pogocima Marijana Gaborika i Andreja Sekere sredinom druge dionice došli do vođstva od 2:0.

Selekcija "tri krune" odgovorila je u završnici drugog perioda preko Patrika Harnkvista i Henrika Zeterberga - 2:2.

U posljednjem minutu druge trećine Slovačka je ponovo stekla gol prednosti, a strijelac je bio Pavol Demitra.

Šveđani su u posljednjoj trećini krenuli u potpunu ofanzivu, što je Slovačka iskoristila i iz kontranapada Tomasa Kopeckog povela sa 4:2.

Ispostavilo se da je to bio odlučujući trenutak na utakmici, pošto su Šveđani do kraja uspjeli samo da smanje na 4:3 pogotkom Danijela Alfredsona.

"Ovo je sigurno najveće dostignuće u dosadašnjoj, kratkoj istoriji Slovačke. Sada ćemo prvo malo da uživamo u velikoj pobjedi, a zatim ćemo da počnemo da se spremamo za polufinale", rekao je slovački hokejaš Miroslav Šatan.

Slovačka će u polufinalu 26. februara igrati protiv Kanade.

Dalje idu i Finci, srebrni sa Igara u Torinu 2006.

Češka je u tvrdoj utakmici poražena sa 0:2 (0:0, 0:0, 0:2), a meč je odlučen u posljednjih šest minuta, kada su Niklas Hagman i Valteri Fipula donijeli pobjedu svom timu.

Malo golova bilo je i u prvom polufinalu. Amerikanci su pobijedili neugodne Švajcarce sa 2:0 (0:0, 0:0, 2:0). Dugo su Evropljani odolijevali, ali je Zak Parajz sa dva gola u 43. i 60. minutu spriječio senzaciju.

(MONDO - foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC