• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: Alko-skandal poslije finala u hokeju

Treći put uzastopno olimpijski turnir u ženskom hokeju na ledu osvojila je Kanada, čije su junakinje potom prevršile mjeru, prema mišljenju MOK.

 ZOI: Alko-skandal poslije finala u hokeju Izvor: MONDO

Ženska reprezentacija Kanade u hokeju na ledu pobijedila je u petak rano ujutru po našem vremenu najvećeg rivala, SAD sa 2:0 i pred domaćom publikom u Vankuveru osvojila zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Oba gola za Kanadu postigla je 18-godišnja Meri-Filip Pulin još u prvoj trećini, a značajan doprinos pobjedi dala je i Šenon Sabadoš sa 28 odbrana.

Kanađanke su tako i treći put uzastopce stigle do najsjajnije olimpijske medalje. Pobjeda nad SAD bila je 15. olimpijska u nizu za hokejašice iz ove zemlje.

Ushićene Kanađanke nakon posljednje sirene počele su ludu zabavu na ledu tokom koje su prekršile mnoge propise i kodekse Međunarodnog olimpijskog komiteta, ali i zakone države Britanska Kolumbija. Ponesene emocijama, a još u zvaničnoj sportskoj opremi sa medaljama oko vrata, zlatne hokejašice prionule su na šampanjac i pivo, valjajući se po ledu i tako izazvale oštru reakciju MOK.

MOK je najavio da će sprovesti istragu zbog načina na koji su Kanađanke proslavile zlato, zbog čega se nepun sat poslije finala izvinio Hokejaški savez Kanade, u ime svog ženskog tima.

"Članovi reprezentacije Kanade izvinjavaju se ukoliko je njihova proslava na ledu, nakon što su navijači napustili dvoranu, uvrijedila bilo koga", sa rezervom je napisano u saopštenju.

"Zbog ushićenja, proslava je napustila našu svlačionicu, a nije smjela. Timu je žao ukoliko je proslava zlatne medalje izazvala bilo kakvu sramotu među članovima Međunarodnog i Kanadskog olimpijskog komiteta", napisano je dalje.

"Naš tim ovo vidi kao iskustvo iz kojeg može samo da nauči".

Među onima koji su javno "cugnuli" na ledu bila je i junakinja meča, Mer-Filip Pulin, koja nema pravo da konzumira alkohol prema zakonu države Britanska Kolumbija.

Zlatnu olimpijsku medalju imaju još samo Amerikanke, koje su to odličje osvojile 1998. godine u Naganu, kada je ženski hokej i postao olimpijski sport.

Bronzanu medalju ove godine osvojila je Finska, koja je borbi za treće mjesto savladala Švedsku sa 3:2.

U polufinalu muškog turnira u hokeju na ledu, u noći između petka i subote, igraće SAD - Finska i Kanada - Slovačka.




Reprezentativac SAD u nordijskom skijanju Bil Demong osvojio je zlatnu medalju u nordijskoj kombinaciji, postigavši u trci na deset kilometara rezultat od 25 minuta, 32 sekunde i devet stotinki.

Srebro je pripalo njegovom zemljaku Džoniju Spilejnu sa zaostatkom od četiri sekunde, a bronza Austrijancu Bernardu Gruberu, koji je zaostao 10,8 sekundi iza pobjednika.

Poslije prvog dijela nordijske kombinacije u vođstvu je bio Gruber, dok su svi favoriti, ukljucujući Francuza Žasona Lamija Šapuija, praktično bili izbačeni iz borbe za medalje pošto su zbog skoro neregularnih uslova takmičenja - jakog vjetra i snega, ostvarili loše rezultate u skokovima i bili u zaostatku od tri i više minuta uoči odlučujuće trke.

Gruber je krenuo sa prednošću od 37 sekundi u odnosu na drugoplasiranog Spilejna, ali je Amerikanac odmah pronašao rješenje za ovaj zaostatak. Sačekao je kolegu iz reprezentacije Demomga, koji je kasnio za njim 15 sekundi, da bi zajedničkim snagama krenuli u "lov" na Grubera.

Austrijanac je bio "uhvaćen" poslije prva dva kilometra trke, ali je, umjesto da bude slomljen ovim napadom američkog tandema, uhvatio priključak sa konkurentioma i trčeći u njihovoj "zavetrini" čekao momenat za eventualni napad.

Do toga, međutim, nije došlo pošto ga je oko kilometar pred ciljem preduhitrio Demong koji je naglo ubrzao, ostavio i Spilejna i Grubera daleko iza sebe i došao do svoje druge medalje na Igrama, poslije srebra osvojenog u ekipnoj nordijskoj kombinaciji.

REZULTATI:

1. Bil Demong (SAD) 25:32,9 minuta
2. Džoni Spilejn (SAD) +4,0 sekundi
3. Bernard Gruber (Austrija) +10,8
4. Hanu Maninen (Finska) +33,1
5.Pavel Čuravi (Češka) +34,0

Norveška ženska štafeta u kros kontriju osvojila je zlatnu medalju u trci na 4x5 kilometara mješovitim stilom, postigavši rezultat od 55:19,5 minuta.

Srebrno odličje pripalo je Nijemicama sa zaostatkom od 24,6 sekundi, a bronza Finkinjama koje zaostale 30,4 sekundi iza pobjednica.

Norveški tim je od starta dobro rasporedio snage, svakim novim krugom ubrzavao je tempo i na kraju sa ubjedljivom prednošću osvojo sedmo zlato za svoju zemlju.

Veliki skok tokom trke napravile su Finkinje. One su prvu izmenu završile na 12. mjestu, potom su napredovale do šeste pozicije, da bi u finišu stigle do bronzane medalje.

Za razliku od Finkinja, Šveđanke su sa prve pozicije na kraju prve izmene u cilju pale na peto mjesto.

REZULTATI:

1. Norveška 55:19,5 minuta
2. Njemačka 55:44,1
3. Finska 55:44,9
4. Italija 56:04,9
5. Švedska 56:18,9

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC