• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOI: "Vječiti" se pitaju za zlato

Kanada i SAD boriće se za zlatno odličje na hokejaškom turniru na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru.

 ZOI: "Vječiti" se pitaju za zlato Izvor: MONDO

Amerikanci su u polfunalu demolirali Finsku (6:1), a zatim su domaćini savladali Slovačku 3:2 (2:0, 1:0, 0:2).

Biće to repriza meča iz takmičenja po grupama kada su Amerikanci bili bolji od najtrofejnije hokejaške nacije na zimskim olimpijskim igrama - 5:3.

Nije slutilo na neizvjesnost u duelu branioca zlata i Slovaka. Kanada je poslije prve trećine vodila 2:0 (golovima Marloa i Moroua), a tokom druge je uvećala prednost pogotkom Geclafa. Činilo se da će, kao i prethodni polufinalni meč, i ovaj biti lišen drame.

Međutim, Slovaci su smanjili na 2:3 četiri minuta prije kraja, pošto su Visnovski i Nadzus savladali domaćeg golmana. Međutim, nisu imali snage da izjednače, pa je iznenađenje izostalo.

Isti rivali (Kanada i SAD) sastali su se i u finalu ženskog turnira, a hokejašice iz zemlje javorovog lista su bile uspješnije - 2:0.

U muškoj konkurenciji finale će predstavljati "vječiti derbi" i biće to čak sedmi put da o zlatu odlučuju te dve reprezentacije. Do sada, Amerikanci su samo jednom trijumfovali.

Inače, Kanada ima deset zlatnih, pet srebrnih i dve bronzane medalje i ubjedljivo vodi na vječnoj listi zimskih olimpijskih igara, dok SAD imaju tri zlatne, devet srebrnih i dve bronzane medalje.

Marija Riš najbrža u slalomu

Njemačka skijašica Marija Riš osvojila je zlatnu medalju u slalomu. Takmičenje je završila za jedan minut, 42 sekundi i 89 sekundi.

Srebrnu medalju osvojila je Marija Šild iz Austrije, a bronzanu Sarka Zahrobska iz Češke.

Njemice su trijumfovale u tri od pet alpskih diciplina, pošto je Riš pobijedila u superkombinaciji, a Viktorija Robenzburg u veleslalomu.

Nevena Ignjatović zauzela je 32. mjesto, dok Jelena Lolović poslije lošeg plasmana u prvoj trci, nije ni startovala u drugoj.

Ignjatović je imala zaostatak od sedam sekundi i 59 stotinki za pobjednicom Marijom Riš iz Njemačke, a poslije prve trke bila je na 41. mestu.

Lolović je prvu trku završila na 67. poziciji sa 14,92 sekundi zaostatka za prvoplasiranom Njemicom.

Srpski bob na 18. mjestu

Bob četverac Srbije je popravio plasman i, poslije dve od četiri trke, zauzeo 18. mjesto.

U prvoj trci, u petak uveče, bob tim Srbije je bio na 20. mjestu, a startovalo je 25 posada od kojih su tri diskvalifikovane u dve trke.

Članovi bob tima Srbije Vuk Rađenović, Slobodan Matijević, Igor Sarčević i Miloš Savić su u dve trke stazu prešli za ukupno minut, 44 sekunde i 77 stotinki, postigavši brzinu od 147,9 km/h.

Prvi i poslije druge trke je bob SAD 1 sa minutom, 41 sekundom i 75 stotinki i brzinom od 151,6 km/h. Druga je posada Kanada 1, a treća Njemačka 1.

Gori plasman od boba Srbije posle dve trke imaju: Hrvatska 1, Koreja 1, Velika Britanija 1 i posljednji Japan 1.

Preostale dve trke takmičenja boba četveraca voziće se u subotu uveče.

Meng i Ono za sva vremena

Kineskinja Vang Meng bila je najbrža u brzom klizanju na stazi dugoj 1.000 metara, i tako svojoj zemlji donijela pobjedu u sve četiri discipline na kratkim stazama.

Srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Ketrin Rojter, a bronzanu Južnokorejka Park Seung-Hi.

Vangova je dionicu prešla za minut i 29,213 stotinki. Ona je ranije zadržala titulu na 500 metara, a učestvovala je u osvajanju štafete na 3.000 metara.

Zlato Kini na 1.500 metara donijela je Džu Jang, koja je bila diskvalifikovana iz finala na 1.000 metara zbog kontakta, iako je u polufinalu postavila novi svjetski rekord.

Nijedna reprezentacija nije pobijedila u sve četiri discipline od kada je takmičenje na kratkim stazama uvršteno u program Olimpijskih igara 1992. godine. Vangovoj je ovo bila šesta olimpijska medalja, pošto je u Torinu pre četiri godine osvojila još tri.

Svjetski šampion Šarl Amelen pobijedio je na kratkoj stazi (500 metara), čime je Kanadi donio prvu zlatnu medalju u tom sportu.

Amelen je stazu prešao za 40,770 sekunde. Srebrnu medalju osvojio je Sung Si-Bek iz Južne Koreje vremenom 40,821, dok je bronzanu medalju osvojio još jedan Kanađanin, Fransoa-Luj Tramble sa 41,326.

Pobjednik u disciplini iz Torina, kontroverzni Amerikanac Apolo Enton Ono, diskvalifikovan je zato što je izazvao pad u posljednjoj krivini.

On je sa začelja jurnuo naprijed i rukom je odgurnuo Tramblea, poslavši ga u ogradu sa strane. Kanađanin je tom prilikom sapleo i Sunga.

Reprezentacija Kanade bila je prva u štafeti na 5.000 metara.

Kanađani su dionicu prešli za šest minuta i 43,610 sekundi.

Srebro je pripalo Južnoj Koreji sa vremenom 6:43,845, dok su bronzu osvojile SAD sa 55:44,498.

Enton Ono osvojio je tako osmu olimpijsku medalju, postavši najtrofejniji američki zimski olimpijac.

Trijumf Norvežana u bijatlonu

Norveška muška štafeta u bijatlonu, predvođena Oleom Ajnarom Bjorndalenom, osvojila je zlatnu medalju u trci na 4x7,5 kilometara, u vremenu 1:21,38,1 sata.

Bjornadeln je došao do svog šestog zlata i ukupno 11. olimpijske medalje u karijeri, poslije titula osvojenih u Naganu 1998, Solt Lejk Sitiju 2002. i Torinu 2006.

Srebro je pripalo austrijskoj štafeti u vremenu 1:22,16,7, a bronza Rusima rezultatom 1:22,16,9.

Norvežani su u trku ušli u sjenci Rusije, Austrije i Njemačke, ali su već u drugoj izmjeni pokazali kvalitet, kada su preuzeli vođstvo koje nisu ispuštali do kraja.

Holanđanka prva u snoubordu

Holandska takmičarka u snoubordu popela se na najviši stepenik pobjedničkog postolja u disciplini paralelni veleslalom.

Srebro je pripalo Ruskinji Jekaterini Iljukinoj, a bronza Austrijanki Marion Kremer.

Bez doping skandala u Vankuveru

Zimske olimpijske igre u Vankuveru uskoro se završavaju, a kako su organizatori saopštili, za sada nije bilo dopingovanih sportista.

Urađeno je oko 2.000 testova, jedini utvrđeni prekršaj je zanemarljiv - hokejašica Rusije je opomenuta prije početka Igra, zbog "lakog" stimulativnog sredstva.

"Ovdje nema ničeg senzacionalnog", rekao je šef ljekarske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta Arne Ljungvist.

Još nekoliko stotina testova biće urađeno ove nedjelje i rezultati će biti poznati kada se Igre završe.

"Ja sam realan, nisam naivan. Konačna presuda biće poznata 2018. godine", rekao je predsjednik MOK-a Žak Rog.

Doping uzorci u narednih osam godina mogu ponovo da se testiraju na sredstva koja nisu bila poznata kada su uzeti.

Do četvrtka, MOK je obavio 1.821 test - 1.426 testova urina i 395 testova krvi. Takmičari su bili pozivani na doping kontrolu u bilo koje doba dana, a osvajači medalja su testirani poslije svake discipline.

(agencije, MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC