• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Srbija povela protiv SAD

Viktor Troicki protiv Džona Iznera (3:1) osvojio prvi poen za Srbiju protiv SAD, u prvom kolu Svjetske grupe Dejvis Kupa.

 DEJVIS KUP: Srbija povela protiv SAD Izvor: MONDO

Dejvis kup reprezentacije Srbije povela je sa 1:0 protiv SAD u prvom kolu Svjetske grupe Dejvis Kupa. Viktor Troicki, pred više od 12.000 gledalaca u Beogradskoj areni, savladao Džona Iznera sa 3:1 (7:6, 6:7, 7:5, 6:4), poslije tri sata i 37 minuta igre.

Troicki je do bitne pobjede stigao poslije uzbudljivog i neizvjesnog meča, koji je obilovao preokretima.

PRVI SET: Iako je rezultat bio izjednačen poslije četiri gema u prvom setu, Džon Izner djelovao je sigurnije od Viktora Troickog. Amerikanac je, za razliku od srpskog reprezentativca, koji nije imao nijednu brejk priliku, propustio tri šanse da oduzme servis svom protivniku.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

U osmom gemu Izner, ipak, koristi petu brejk loptu i stiže nadomak osvajanja prvog seta - 5:3. Međutim, Troicki se nije predavao.

Srbin je od tog momenta zaigrao daleko bolje, uspio da relizuje prvu brejk loptu na meču i smanji prednost Amerikanca na 5:4, a odmah zatim i da iskoristi svoj servis za izjednačenje.

Psihološka prednost prešla je na Troickog, koji je uspio da se izvuče iz teške pozicije.

Ipak, prvi set riješen je tek u taj-brejku, pošto obojica tenisera nisu izgubila peoen na svoj servis.

Izner je odmah na početku napravio mini brejk, poveo sa 2:1, ali mu je brzo uzvratio Beograđanin. Troicki uspijeva da dobije četiri naredna poena, dva ne servis protivnika i da stigne do 5:2. Amerikanac se ne posustaje smanjuje na 5:4, ali Troicki koristi svoje servis i stiže do 7:4.

Prvi set trajao je 56 minuta.

Tteniseri su imali identičan broj vinera (17), ali je američki reprezentativac imao daleko više neiznuđenih grešaka (21/11). Srbin je u prvom setu imao imao jedan as više (5/4).

DRUGI SET: Neizvjesna borba nastavila se i u drugom setu.

Srbin i Amerikanac bili su vrlo sigurni prilikom servisa. Izner je uspio da poveća broj vinera i asova, ali ne i da smanji broj grešaka. Troicki je taj segment igre sveo na minimum, a procenta uspješnosti prvog servisa znatno poboljšao.

Srpski teniser poveo je sa 5:4, ali je Izner uspješno odgovorio na pritisak, lako izjednačio i ostao u igri za drugi set. Poslije deset gemova nijedan teniser ne samo da nije uspio da napravi brejk, već ni da dođe u priliku za tako nešto.

Tako je ostalo i poslije servisa Troickog i Iznera - 6:6. Drugi set, takođe, je riješen poslije taj-brejka.

Opet Amerikanac prvi pravi mini brejk, i opet Srbin ima spreman odgovor (od 0:1 stiže do 2:1). Ali, za razliku od prvog seta Troicki ne uspijeva da se rezultatski odlijepi. Izner se vraća u život. Prednost je ponovo na njegovoj strani (4:3 i 6:5), i već prvu set loptu pretvara u izjednačenje - 1:1.

Drugi set trajao je isto kao i prvi - 56. minuta.

Viktor je imao dva tri asa manje u drugom setu (2/5), daleko manje vinera od svog protivnika (10/21), ali je i manje griješio (8/14).

TREĆI SET: Troicki odlično započinje treći period. Poslije 15 gemova bez brejka, Srbin oduzima servis Izneru. Beograđanin kontroliše set, a pri rezultatu 3:1 i 0:40 ima tri šanse da stekne ubjedljiviju prednost, ali nijednu ne koristi. Amerikanac spasava i četvrtu brejk loptu i smanjuje na 3:2.

Ovaj preokret pozitivno je uticao na Iznera, koji uspijeva potpuno da se vrati u meč i da pritisak prebaci na domaćeg igrača. Poslije prednosti od 4:2, Srbin je prinuđen da servira za ostanak u trećem setu (4:5).

Drugi reket Srbije uz malo muke stiže do izjednačenja 5:5.

Spremio je Troicki novo iznenađenje za beogradsku publiku i svog protivnika. Ponovo je zablistao na servis Iznera, stekao 40:15, a onda drugu brejk loptu iskoristio za 6:5.

Sigurnom igrom, prije svega servisom, ovaj put nije dozvolio još jedan preokret. Srbija je protiv SAD povela sa 2:1 u setovima poslije dva sata i 44 minuta igre.

ČETVRTI SET:

Ovaj period igre počeo je isto kao i treći. Brejkom Troickog. Međutim, već u narednom gemu srpski igrač morao je grčevito da se bori za svoj servis. Izner je imao tri prilike za izjednačenje, ali je najduži gem na meču ipak pripao Troickom.

Do kraja više nije bilo brejkova. Reprezentativac Srbije zadržao je prednost stečenu na početku seta i poslije tri sata i 37. minuta igre iskoristio četvrtu meč loptu i donieo Srbiji prvi poen protiv Amerikanaca.

Izner je ukupno gledano imao više u vinerima (76/57), asova (21/9), ali je i mnogo griješio za razliku od Troickog (59/36).

Srbin je imao dvije duple greške, Amerikanac tri.

"Sigurno najveći meč za mene u Dejvis kupu. Bilo je jako teško, Izner je odlično servirao, igrao opušteno, pa sam svaki poen morao da strpljivo gradim. Najvažnije je da smo poveli i nadam se da će Novak osvojiti i drugi poen", rekao je poslije meča Troicki i dodao:

"Imao sam tremu na početku i trebalo mi je dosta vremena da se privikenem na igru protivnika."

Srbin se u jednom trenutku četvrtog seta požalio na povredu.

"Nije teška povreda. Malo sam istegao mišić i nadam se da će sve biti u redu. To je posljedica naprodnog meča, koji je trajao tri sata i 40 minuta", zaključio je Troicki.

Troicki i Izner do sada su se samo jednom sastali. Prošle godine u Bangkoku srpski teniser pobijedio je sa 2:0 (7:6, 6:2). Godinu dana stariji Izner (25) je trenutno na 20. mjestu ATP liste, dok Troicki zauzima 35. poziciju.

Prvi meč između Srbije i SAD posmatralo je oko 12.000 gledalaca, među kojima je bila i grupa američkih navijača.



Amerikanci su u Beograd doputovali oslabljeni bez dvojice najboljih igrača Endija Rodika i Džejmsa Blejka.

SAD su najtrofejnija reprezentacija u Dejvis kupu sa čak 32 titule. Posljednji put prvaci su bili 2007.

Srbija je u prethodna dva pokušaja da dođe do četvrtfinala oba puta poražena. Rusija je 2008. u Moskvi slavila sa 3:2, a godinu dana kasnije aktuelni dvostruki uzastopni šampion Španija pobijedila je sa 4:1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC