• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci smanjili na 2:1, odluka u nedelju

Teniseri Srbije nisu uspjeli da dovrše posao protiv najtrofejnije nacije u Dejvis kupu već u subotu...

 Amerikanci smanjili na 2:1, odluka u nedelju Izvor: MONDO

Američki dubl Bob Brajan/Džon Izner pobijedio je pred 7.000 navijača u Beogradskoj areni Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića sa 3:1 u setovima (7:6, 5:7, 7:6, 6:3), tako da će odluka o učesniku četvrfinala Svjetske grupe stići tek u nedelju predveče.

Novak Đoković prvi će na teren u nedelju, od 15 časova, a protivnik bi trebalo da mu bude Izner. Ukoliko Đoković dobije taj meč, Srbija će u četvrtfinalu od 9. do 11. igrati protiv Hrvatske. Drugu priliku da zakaže duel sa Hrvatima u nedelju imaće Viktor Troicki protiv Sema Kverija.

Pobjeda u jednom od ta dva duela donijeće Srbiji prvi plasman u četvrtfinale Svjetske grupe DK.

Tri časa i šest minuta trajao je dubl u subotu, a poen spasa Amerikancima nisu donijeli blizanci Bob i Majk Brajan, jer je ovaj drugi imao stomačnih problema. To je natjeralo selektora SAD, Patrika Mekenroa da u polje pošalje 206 centimetara visokog Džona Iznera.

Trebalo je to da bude hendikep za Amerikance, ali ispostavilo se da je Izner bio najbolji na terenu. Nijednom na njegov servis, Zimonjić i Tipsarević nisu uspjeli da dođu ni do šanse za brejk, a u igri Izner je bio neočekivano siguran i koristan.

"Za mene, ali i za igrače, Izner je bio iznenađenje. Nismo se pripremali za njega, a na kraju je možda bio i bolja polovina američkog dubla. Uvijek je teško igrati dubl protiv tima koji ima igrača sa tako razornim servsom. Nenad i Janko su dali sve od sebe, izgubili su neke važne poene, ali nemam šta da im zamjerim. Sutra (u nedelju) idemo opet na teren, Novak je prvi, Viktor drugi... Očekujemo pobjede i plasman dalje", rekao je selektor srpske reprezentacije Bogdan Obradović.

"Očekivali smo težak meč, jer je na drugoj strani bio jedan od najboljih dubl igrača na svijetu svih vremena (Zimonjić). Lako smo se adaptirali na publiku. Bilo je super igrati sa Iznerom, servirao je zaista moćno", rekao je Bob Brajan, koji gotovo da nije osjetio odsustvo brata Majka.



Četiri uzastopne set lopte imao je srpski dubl u taj-brejku prvog seta (6:2), ali su Amerikanci nekako uspjeli da se izvuku i da rezultatom 10:8 dobiju taj-brejk, samim tim i prvi set igre dublova u subotu.

Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević bili su bolji tim i do taj-brejka, počeli sjajno, ali su je onda na vidjelo došlo iskustvo Boba Brajana, koji je pred početak meča saznao da neće igrati sa blizancem Majkom, već sa visokim Džonom Iznerom.

Iako su Zimonjić i Tipsarević osvojili više poena u prvom setu, Amerikanci vode sa 1:0. Do taj-brejka nije bilo šansi za brejk...

Drugi set donio je prvu brejk loptu na meču. Brajan i Izner dva puta su imali šansu da oduzmu servis Tipsareviću pri rezultatu 2:1 za SAD, ali je naš dubl to osujetio. Igralo se gem za gem do rezultata 5:5, kada su Nenad i Janko došli do prve brejk lopte na meču, poslije sat i po vremena.

Na servis Boba Brajana, bilo je 0:30, pa 15:40, kada je Srbija došla do prvog brejka (6:5), a kasnije tu prednost potvrdila osvajanjem narednog gema za 1:1 u setovima.

TREĆI SET: Bez šansi za brejk igralo se do rezultata 5:5, kada su kao i u drugom setu, do šanse da oduzmu servis protivnicima prvo došli srpski teniseri (30:40 na servis Boba Brajana). Brajan je sjajno servirao u polje Tipsarevića, ali lošije na stranu gdje je bio Zimonjić, tako da je Srbija u još dva navrata imala brejk lopte poslije Zikijevog riterna...

Ipak, Brajan je lijevom rukom slao fantastične servise na Tipsarevića, a kada je to učinio i u Zimonjićevo polje, Amerikanci su osvojili gem i poveli sa 6:5, na šta je Srbija odgovorila sa uvođenjem seta u taj-brejk.

U njemu, igralo se poen za poen do rezultata 6:5 kada je Srbija imala prvu set loptu na servis Boba Brajana. Amerikanac je tada poslao prvi servis na liniju, a Tipsarević refleksno odigrao forhend i pogodio polje! Srbija je dobila set, ali...

U trenutku kada je loptica okrznula liniju poslije Brajanovog servisa, Zimonjić je podigao ruku i tražio od sudije Paskala Marije da dosudi aut. Marija je to vidio i "poništio" sjajan Tipsarevićev ritern, odnosno dodijelio poen Amerikancima (6:6), koji su kasnije pri rezultatu 9:8 u svoju korist osvojili prvi poen na servis srpskih tenisera i poveli sa 2:1.


U Areni je oko 7.000 navijača.





Majk Brajan ne igra protiv srpskog dubla zbog stomačnih problema. Ljekar američke reprezentacije rekao je da se Majk Brajan sada osjeća bolje, ali da nisu uspjeli da ga osposobe za meč.

"Majku je pozlilo prošle noći, povraćao je i izgubio dosta tečnosti. Otrovao se hranom, izgleda, Sada mu je bolje, u hotelskoj je sobi, odmara se", rekao je ljekar američke reprezentacije.

Zimonjić danas igra 50. meč u nacionalnom dresu, a u dublu mu je skor 22-5. Njemu je uoči meča uručen dres sa brojem 50, a Ziki igra za reprezentaciju još od 1995. godine.

Tipsarević (25)za državni tim igra 39. put, ukupan skor mu je 28-10, a samo jednom u šest navrata doživio je poraz u dublu, nikada na šljaci...

Srbija bi eventualnom pobjedom u dublu obezbijedila pobedu nad SAD i plasirala se u četvrtfinale Svjetske grupe Dejvis kupa, pošto je u singl mečevima stekla vođstvo od 2:0. Protivnik u četvrtfinalu najvjerovatnije bila bi Hrvatska, koja vodi sa 2:0 protiv Ekvadora.

Viktor Troicki je, u petak, prvo savladao Iznera sa 3:1, da bi istim rezultatom i Novak Đoković pobijedio Sema Kverija.

Posljednjeg dana, u nedelju, Đoković bi trebalo da igra sa Iznerom, a Troicki sa Kverijem, mada su moguće izmjene ukoliko srpski dubl bude napravio preokret, dobio meč, a samim tim i treći, odlučujući poen za plasman dalje, odnosno eliminaciju najtrofejnije nacije u DK.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC