• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treća sreća, Srbija je u četvrfinalu!

Prvi put u svojoj istoriji, Srbija je izborila plasman u četvrtfinale Svjetske grupe Dejvis kupa!

 Treća sreća, Srbija je u četvrfinalu! Izvor: MONDO

Poslije dva poraza na startu, prvo u debi sezoni od Rusije u Moskvi (2008), a potom i od zvaničnog šampiona Španije u Benidormu (2009), "orlovi" su dočekali da Dejvis kup sezonu počnu na svom terenu i sve se okrenulo...

Ni najtrofejnija nacija u kultnom teniskom takmičenju, tim Sjedinjenih Američkih Država, nije mogao da zaustavi Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića da konačno probiju "maler" i naprave korak naprijed, umjesto unazad u plej-of za opstanak.

Ključni, treći poen u napetom meču sa Amerikancima, donio je u nedjelju popodne najbolji srpski teniser u istoriji, Novak Đoković (22).

Ljubimac nacije, poslije velike drame, dobio je pred 12.000 navijača u Areni snažnog američkog "diva" Džona Iznera sa 3:2 u setovima (7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4), posle čega je postalo jasno da će u četvrtfinalu, od 9. do 11. jula ove godine, igrati Srbija i Hrvatska.

Rijetko viđena drama, koju može da proizvede samo Dejvis kup tenzija, završena je posle četiri časa i 16 minuta.



Domaćini će biti Hrvati, najvjerovatnije u Splitu.

S druge strane, momci koje predvodi Patrik Mekenro, suočiće se sa duelom za opstanak u Svjetskoj grupi (17. - 19. septembar), što nisu doživjeli od 2005. godine. Poslednju titulu, Amerikanci su osvojili 2007. godine, kada su u Portlandu sa 4:1 pobijedili tada zvanične šampione, Ruse.

Program u Areni u nedjelju završiće u "rekreativnom" meču Viktor Troicki i Sem Kveri. Zbog toga što taj meč nema rezultatskog uticaja na konačan ishod, igraće se u dva seta...

REZULTATI:

U petak:

Viktor Troicki - Džon Izner 3:1 (7:6, 6:7, 7:5, 6:4)
Novak Đoković - Sem Kveri 3:1 (6:2, 7:6, 2:6, 6:3)

U subotu:

Janko Tipsarević/Nenad Zimonjić - Bob Brajan/Džon Izner 1:3 (6:7, 7:5, 6:7, 3:6)

U nedjelju:

Novak Đoković - Džon Izner 3:2 (7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4)
Viktor Troicki - Sem Kveri (u toku)

Poslije ne baš lake pobjede u petak, nad Semom Kverijem, kojom je Srbija došla do 2:0 u setovima, Novak Đoković znao je da će u nedjelju imati težak zadatak da dokusuri slavan tim SAD, koji je u Srbiju doputovao bez najvećih zvijezda Endija Rodika i Džejmsa Blejka.

Iako se nije sastajao sa Iznerom u karijeri, Novak je imao priliku u petak, a naročito u subotu, da se uvjeri koliko je 206 centimetara visoki teniser iz Severne Karoline napredovao i koliko može da bude neugodan rival, čak i na šljaci... Izner je, poslije trovanja hranom Majka Brajana, uskočio u dubl tim SAD u subotu, zaigrao pored Boba Brajana i bio izvanredan.

To su poslije poraza od 3:1 apostrofirali i Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević i selektor Bogdan Obradović.

Ali, sa drugim teniserom svijeta na terenu, Srbija nije morala previše da zazire, iako nije sve išlo baš kao "po loju".

Početak meča bio je potpuno izjednačen. Teniseri su sigurno servirali, a samo jednu brejk loptu u prvih devet gemova imao je Novak Đoković. Izner (24) je morao da servira za ostanak u setu pri rezultatu 5:4. kada je Novak imao dvije šanse da uspešno okonča prvi set, ali je Amerikanac uspio da se izvuče iz teške situacije (15:40) i izjednači.

Đoković je potom ponovo stigao do prednosti (6:5), što je Amerikancu poljuljalo sigurnost. Sjajnim porezom, najbolji igrač Srbije iskoristio je četvrtu set loptu i poveo - 7:5.

Novaka nije "momentum" prenio u drugi set, već je počeo loše. Izner je odmah napravio brejk i stakao prednost, koju Srbin nije uspio da stigne do kraja. Čak je Izneru pošlo za rukom da još jednom nadmudri srpskog igrača i da ovaj dio igre riješi prilično ubjedljivo 6:3, za 1:1.

Ipak, Beograđanin je uzvratio istom mjerom u trećem setu i doveo Srbiju na set od četvrtfinala.

Ključni brejk, Đoković je napravio kod rezultata 2:2 u trećem setu, ali se već u narednom se našao u problemu, jer je Izner imao dve šanse za ribrejk (15:40). Srbin se na vrijeme trgao i na radost oko 12.000 navijača u Beogradskoj areni sačuvao teško stečenu prednost.

A, četvrti set trajao je čitavu vječnost i odlučen je u taj-brejku.

Bez šanse za brejk, teniseri su se dovukli do taj-brejka u kojem je Izner napravio odmah uzeo poen na servis Đokovića (0:1), a potom dobio naredni na svoj (0:2), što je Novaka razbjesnilo. Kada je degažirao lopticu u publiku, dobio je drugu javnu opomenu od sudije Paskala Marije, tako da je Izner automatski poveo sa 3:0.

Pri rezultatu 6:4, Izner je imao servis i set loptu, ali je Novak poslao ritern pravo na osnovnu liniju, što je Amerikanca izbacilo iz ritma - 5:6 i druga set lopta za Iznera, ali sada na servis Đokovića. Stegnutim rukama odigrali su rivali taj poen, a Izner je prvi popustio i poslao forhend u mrežu - 6:6.

Lakše se disalo...

Ali, naredni poen na servis Đokovića dobio je Izner, iako je Novak imao priliku da dokusuri rivala u tom poenu i dođe do set lopte. Treću set loptu Izner je iskoristio tako što je Novakov bekhend pao nekoliko milimetara sa spoljne strane terena. Kada se sudija Paskal Marija uvjerio u to, bilo je 2:2.

Igrao se peti set... I to bez brejka do 2:2, kada je Novak riternom napao ubitačan servis Iznera i doveo ga pred 15:40, a onda su i Amerikancu popustili živci. Pokušao je da se izvuče asom iz drugog servisa, ali napravio drugu servis grešku - 3:2 i servis za Novaka.

Mama Dijana je ljubila krst na lančiću, a njen sin uz mnogo muke potvrdio brejk - 4:2. Još emotivnije svi u Areni ispratili su osmi gem, u kojem je Novak došao do 5:3 i doveo Iznera u situaciju da servira suočen sa ispadanjem u borbu za opstanak u Svjetskoj grupi...

S tim pritiskom, vidno iscrpljeni Izner teško je podnio, ali je Novak izveo potez dana za prvu meč loptu. Forhendom ga je Izner poslao na pod, ali je Beograđanin uspio da se pridigne i iz izgubljene situacije udari iz sve snage - meč lopta, 30:40.

Prvu Beograđanin nije iskoristio, nije ni drugu, a tek kako je izgubio treću... Satjerani Izner pogodio je vrh mreže, a loptica je potom pala na liniju tik uz mrežu (!?), tako je Novak mogao samo da je prebaci u protivnikovo polje, ali ne i da stigne naredni Iznerov udarac.

Kada se uspješno suočio sa tri meč lopte, Izner se iščupao - 5:4.

Morao je Đoković da servira za pobjedu, a kada je časovnik otkucao četiri sata i 11 minuta, Novak je dobio četvrtu priliku da završi meč (40:30). I poslao je lopticu u mrežu... Minut kasnije, zaradio je petu meč loptu. U petak je petu iskoristio protiv Kverija, ali je Izner poslao ritern na servis liniju, što je razgalilo publiku, a dekoncentrisalo Đoković.

Opet ništa, uz poruku: "Ćutite!"

I kada je osvojio naredni poen, za šestu meč loptu, Novak je molio publiku da se utiša tokom poena. Teško je Novak preživljavao pritisak, a onda je svima laknulo!

Eksplozija oduševljena i žurka je mogla da počne! Srbija je dobila rat, a odlučujuća bitka četiri sata i 16 minuta... Novak je čestitao Izneru na svemu što je tokom tri dana pokazao u Areni, a pokazao je mnogo. Ipak, naši teniseri pokazali su više i zaslužili su da se raduju.

Pored Srbije i Hrvatske, plasman u četvrtfinale obezbedili su još Španija, Francuska, Rusija, Češka i Argentina, dok je u toku meč Čile - Izrael.

Meč sa Iznerom, prvi u karijeri, za Novaka je bio 21. u Dejvis kupu, a ostvario je 15. pobedu (13-6 u singlu). Nole je protiv Iznera igrao preplavljen emocijama, možda mu je to i bila dodatna prepreka, ali su bar svi mogli da se uvjere sa koliko žara osvajač gren slema i jedan od najmlađih milionera koje je ova zemlja imala, igra u crvenoj majici sa natpisom Srbija.

I on nije izuzetak.

Isti je slučaj i sa Jankom, Viktorom, Nenadom.

Kapa dole!



(MONDO - foto: Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC