• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac: Rezultati su jedino mjerilo

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije istakao je da je srpska olimpijska organizacija kroz kategorizaciju sportista prepoznala prave vrijednosti.

 Divac: Rezultati su jedino mjerilo Izvor: MONDO

Vlade Divac je dodao da je najvažnije da finansijska sredstva budu uložena u takmičare na način koji će donijeti rezultate.

"Kroz ovaj sistem će se pokazati koje sportove i talente treba pratiti. Mjerodavni su jedino rezultati koji su u sportu primarni i ne mogu da se sakriju, niti da se postignu preko veze", naglasio je Divac u intervjuu objavljenom na zvaničnom sajtu srpskog nacionalnog olimpijskog komiteta povodom završetka prve godine od stupanja na dužnost predsjednika OKS.

On je napomenuo da OKS "ima pozitivnu povratnu informaciju o kategorizaciji od sportista, trenera, sportskih saveza i institucija".

"Podatak da su gradski čelnici Beograda najavili sličan projekat na lokalnom nivou puno nam znači i pokazuje da je naš sistem prihvaćen kao model funkcionisanja".

Prvi čovjek OKS posebno je zadovoljan dobijenim pohvalama od čelnika Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država koji su tokom Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru ocijenili da su projekti srpskog nacionalnog komiteta, poput kategorizacije i "Karijere poslije sporta", primjer "odličnog funkcionisanja".

"Želimo da sinhronizujemo sport i da radimo zajedničkim snagama sa Ministarstvom omladine i sporta, Sportskim savezom Srbije i lokalnim samoupravama", poručio je Divac.

Nekadašnji košarkaški as ocijenio je da je sport koji ga je proslavio primjer dobrog rada sa mladim talentima i da su naši košarkaški treneri bili poznati po tome što su uspjeli da prepoznaju talentovanog igrača i da od njega razviju velikog asa.

"Naš cilj biće da prepoznamo talentovane dječake od 14 i 15 godina i da ih ispratimo na pravi način do kraja njihove karijere. Ne želimo da čekamo da se neki talenat iskaže na velikoj sceni i postane poznato sportsko ime prije nego što mi počnemo da vodimo brigu o njemu".

On tvrdi da su glavni preduslovi za stvaranje vrhunskih sportista odgovarajuća infrastruktura i edukacija trenera i dodaje da su ciljevi OKS u narednom periodu ostvarivi, uprkos negativnom uticaju svjetske ekonomske krize.

"Drago mi je što radim sa mladim saradnicima koji imaju puno energije. Mislim da svi zajedno imamo snage da sprovedemo značajne projekte i da će se relevantni faktori u sportu priključiti zajedničkom poduhvatu".

Prema njegovim riječima, temelj priprema za Ljetne olimpijske igre u Londonu 2012. godine predstavljaće potpisivanje ugovora sa sportistima, njihovim trenerima i granskim savezima.

"Svjesni smo da je u ovakvoj materijalnoj situaciji teško pronaći novac za pripreme olimpijaca. Imamo, međutim, veliku podršku republičke i pokrajinske vlade, kao i sponzora koji su prepoznali značaj pravih vrijednosti".

Optimizam dve godine uoči najveće sportske manifestacije on zasniva na blagovremenom početku priprema, tokom kojih će srpski sportisti koristiti usluge prestižnih trenažnih centara u Lidsu i Šefildu sa kojima je OKS potpisao memorandume o saradnji.

Osim početka priprema za Igre u britanskoj prijestonici, 2010. je značajna godina za srpski olimpijski pokret zbog organizacije Generalne skupštine Evopskih olimpijskih komiteta, kao i prvih Olimijskih igara mladih u Singapuru.

"Tokom ove godine obilježavamo vrijedan jubilej - 100 godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba. Potrudićemo se da obiđemo što više mjesta u Srbiji kako bi na dostojan način obilježili 100. rođendan", rekao je Divac i najavio održavanje godišnje skupštine OKS u Subotici.

Predsjednik srpskog nacionalnog olimpijskog komiteta je naveo da su mu utisci nakon završetka Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, "pomešani" i dodao da ne očekuje veći pomak na rezultatskom planu od naših sportista ni na Igrama u Sočiju 2014. godine.

"Ukoliko uspijemo da izgradimo neophodnu infrastrukturu i da ispratimo sportiste na pravi način, vjerujem da ćemo tek za Igre 2018. imati kvalitetan olimpijski tim koji se može nadati osvajanju medalje".

On je, između ostalog, ocijenio da je mali broj sportista koji su reprezentovali Srbiju u Vankuveru "posljedica lošeg nasljeđa iz bivše Jugoslavije", gdje smo se "oslanjali na rezultate slovenačkih takmičara".

"Naši mladi sportisti su u Vankuveru dali sve od sebe da bi postigli maksimum u okviru svojih realnih mogućnosti", istakao je Divac, zaključivši da su Kanađani "odlično" organizovali najveću svjetsku smotru zimskih sportova.

(Tanjug, MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC