• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: BiH oduševljena žrijebom

Rukometaši i selektor BiH zadovoljni su žrijebom kvalifikacija za EP 2011. u Srbiji, koji im je za rivale donio Mađare, Makedonce i kvalifikanta.

 RUKOMET: BiH oduševljena žrijebom Izvor: MONDO

Voljom žrijeba, BiH će igrati u Grupi 1 sa Mađarskom, Makedonijom i pobjednikom pretkvalifikacione Grupe A u kojoj su Estonija, Kipar, Bugarska i Velika Britanija.

Izabranici Vojislava Rađe u ovakvoj grupi imaju realne šanse da osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi i konačno se plasiraju na neko od velikih takmičenja.

Prilikom žrijeba, BiH je izbjegla selekcije poput Hrvatske, Njemačke, Poljske, Danske... iz prvog šešira. No, ključni je bio drugi šešir iz kojeg je BiH dobila vjerovatno najslabiju reprezentaciju Makedoniju. Eventualni rivali iz ovog šešira bili su: Slovenija, Češka, Rusija, Slovačka, Španija ili Island.

I prilikom "odabira" rivala iz četvrtog šešira, BiH je dobro prošla, jer je tim iz pretkvalifikacija bolja varijanta od Grčke, Švajcarske, Portugala ili Litvanije.

Selektor BiH izrazio je zadovoljstvo ishodom žrijeba, ali pozvao na oprez.

"Dobili smo rivale sa kojima možemo ravnopravno igrati, odnosno, timove koji nam otvaraju realnu mogućnost da se uz maksimalni angažman izborimo plasman na EP. Bez obzira na to što je grupa lagana ili barem se tako čini, tek sada nemamo prava da se bavimo bilo kakvim kalkulacijama. Naprotiv. Moramo da iskoristimo ponuđenu šansu",
rekao je Rađa za "Oslobođenje".

I Kapiten BiH i lijevi bek mađarskog Vesprema Mirsad Terzić zadovoljan je ishodom žrijeba.

"S obzirom na to kako smo mogli proći dobro je. Međutim, ne znači ako je dobro da je i lagano. Mađarska igra na svim velikim takmičenjima. Imaju malu krizu, ali imaju dobre igrače i selektora Lajoša Močaija. Oni su favoriti grupe, ali to ne mora značiti da ih ne možemo dobiti na našem parketu. Posebno jer imamo iskustvo protiv njih, kada smo igrali baraž za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Tada smo ih dobro namučili, a sada moramo izvući pouke i otići korak dalje", izjavio je Terzić za "Nezavisne novine".

Zadovoljstvo žrijebom nije krio ni Nebojša Grahovac, golman sarajevske Bosne, novog starog prvaka BiH.

"Prijatno sam iznenađen, čak i zatečen. Sastav grupe zvuči gotovo nerealno, samim time što i sa Mađarskom možemo igrati, što smo već dokazali. Iskusniji smo za te utakmice s njima, a čini mi se da su u određenom padu od tada. Ne igra im najbolji igrač Laslo Nađ, a ni Nenad Puljezević nije u formi kao nekada. S Makedonijom sigurno neće biti lako. Ne mogu otvoreno reći da smo bolji, ali se nadam da ćemo to dokazati na terenu",
rekao je Grahovac, koji će od 2011. godine nositi dres francuskog Šamberija.

Kvalifikacije će biti igrane od oktobra ove do juna 2011. godine, po sistemu svako sa svakim kući i na strani. Direktan plasman na Evropsko prvenstvo od 17. do 29. januara 2012. ostvarili su domaćin Srbija i Francuska, aktuelni šampion Evrope.

Ostalih 14 učesnika doći će iz kvalifikacija, tačnije, po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC