• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIM: Fernando opet zaustavio Novaka

Drugi put za manje od dvije nedelje, Fernando Verdasko dobio je Novaka Đokovića na šljaci.

 RIM: Fernando opet zaustavio Novaka Izvor: MONDO

Poslije dominacije u polufinalu Mastersa u Monte Karlu i glatke pobjede od 6:2, 6:2, Španac je bio bolji takmac i u maratonskom rimskom četvrtfinalu, ovog petka. Poslije tri časa i 17 minuta velike borbe - 7:6, 3:6, 6:4!

Pet puta zaredom Đoković je do 2010. godine dobijao ljevorukog Madriđanina, ali je ove sezone Verdasko očigledno naučio kako treba da se suprotstavi Beograđaninu, koji poslije titule na Mastersu u Rimu 2008. i finala 2009. godine, ovog puta odlazi već u četvrfinalu.
Poslije dominacije u polufinalu Mastersa u Monte Karlu i glatke pobjede od 6:2, 6:2, Španac je bio bolji takmac i ovog petka, u maratonskom rimskom četvrtfinalu. Poslije tri časa i 17 minuta velike borbe - 7:6, 3:6, 6:4!

Pet puta zaredom Đoković je do 2010. godine dobijao ljevorukog Madriđanina, ali je ove sezone Verdasko očigledno naučio kako treba da se suprotstavi Beograđaninu, koji poslije titule na Mastersu u Rimu 2008. i finala 2009. godine, ovog puta sa Foro Italika odlazi već u četvrfinalu.

Verdasko je 2005. i 2006. godine dobio prva dva duela sa tada još tinejdžerom Đokovićem, tako da je sada skor između dvojice sjajnih atleta 5:4 u korist Srbina.

Ako je nešto dobro u ovom rezultatu i gubitku 475 ATP bodova, to je dan, dva viška za Novaka da se odmori i pripremi za odbranu titule na Serbia Openu powered by Telekom Srbija, turniru koji ovog vikenda počinje u Beogradu.

Prošle sezone, Đoković je kao branilac titule u Rimu igrao finale i bio poražen od Rafaela Nadala sa 7:6, 6:2, tako da je ove godine branio 600 ATP bodova. Odbranio je samo 125, koliko donosi četvrtfinale.

Da je malo bolje servirao, odnosno imao bolji procenat ubačenog prvog servisa, drugi teniser svijeta bi vjerovatno u subotu igrao polufinale protiv boljeg iz meča (7) Žo-Vilfred Conga - (13) David Ferer. Đoković je tokom celog meča imao velikih problema na svoj drugi servis, u prvom setu osvojio je samo osam odsto (!?) poena kada bi promašio prvi servis, a do kraja duela taj procenat ostao je neubjedljiv (14/42, 33%).

To je Verdasku davalo mnogo prilika za brejk, čak 14 na meču. S druge strane, dugo je deveti teniser svijeta, a šesti nosilac u Rimu držao nestvarno visok procenat ubačenog prvog servisa preko 80 odsto i sa statističke strane gledano, pravo je čudo da je Đoković izborio duel u tri seta, u kojem se protivnik nije znao do posljednjeg časa.

Đoković je na brejk loptu protivnika u četvrtom gemu trećeg seta odigrao idealan drop šot i onda stao, vjerovatno očekujući da Španac ne stigne loptu. Stigao je i prebacio preko mreže, a loše postavljeni Đoković odigrao je volej u mrežu i to je bio prvi brejk u trećem setu, za vođstvo Verdaska od 3:1.

Mnogo, mnogo energije uložio je Novak poslije toga da napravi ri-brejk i eventualno uvede meč u novi taj-brejk, ali nije vrijedilo. Verdasko je nastavio da pogađa prve servise i potom se namješta na dominantan udarac, forhend, iz kojeg je pogađao spinove za pobjedu. Duel je, pri vođstvu 5:4 i 40:30 završio asom na "t" liniju.

Od 1:3, do kraja susreta, Đoković nije imao brejk loptu.

Dva puta Verdasko je servirao za osvajanje prvog seta (5:4 i 6:5), ali je Novak dva puta vraćao brejk i uspio da uvede set u taj-brejk u kojem je Verdasko imao više živaca - 7:4. Do vođstva od 1:0 u setovima, 26-godišnji Španac došao je trećim trijumfom u taj-brejkovima u Rimu.

Prvi set trajao je sat i 28 minuta!

Već iscrpljeni, teniseri su ušli u drugi set u kojem je Đoković dva puta uzastopno uzeo servis Verdasku, poslije uvodnih 1:1. Na 4:1 nije uspio da dobije svoj servis, Fernando se na kratko vratio u set (4:3), ali je Đoković forsirajući protivnikov bekhend odbranio drugi brejk prednosti i poslije 41 minuta borbe u drugom setu poravnao na 1:1.

Na Foro Italiku bilo je jako vruće, s tim da je sunce trebalo više da škodi Verdasku. Od poraza u finalu Monte Karla, gdje je Rafael Nadal bio surov (6:0, 6:1), Verdasko je igrao i Barselonu prošle nedelje, koju je osvojio, dok je Novak odmarao...

PAROVI ČETVRTFINALA:


Ernests Gulbis (Letonija) - Felisijano Lopez (Španija)
(3) Rafael Nadal (Španija) - Stanislas Vavrinka (Švajcarska)
(7) Žo-Vilfred Conga (Francuska) - (13) David Ferer (Španija)
(2) Novak Đoković (Srbija) - (6) Fernando Verdasko (Španija) 6:7, 6:3, 4:6

Nagradni fond turnira je 2.227.500 evra, a pobednik osvaja 430.000 evra i 1.000 ATP poena.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC