• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIM: Jelena ruši dinastiju Vilijams

Džej Džej savladala Serenu (4:6, 6:3, 7:6), domogla se finala i četvrtog mjesta na WTA listi.

 RIM: Jelena ruši dinastiju Vilijams Izvor: MONDO

Dan za danom, na koljenima pred Jelenom Janković našle su se sestre Venus i Serena Vilijams, pa će najbolja srpska teniserka igrati u finalu svog omiljenog turnira, u Rimu, i od ponedeljka biti četvrta na WTA listi (trenutno je sedma).

Postala je sedma teniserka koja je uspjela da položi na pleća obje sestre na istom turniru.

Džej Džej je poslije dva sata i 47 minuta velike borbe, nevjerovatnih preokreta i dramatične završnice savladala najbolju teniserku svijeta, koja nije prezala ni od prljavih trikova u odlučujućim momentima meča - 4:6, 6:3, 7:6 (5).

Dva puta je Serena servirala za pobjedu (kod 5:4 i 6:5 u trećem setu), imala i meč loptu, vodila u taj-brejku 5:2, ali sedma igračica sa WTA liste se nije predavala i potvrdila da je u fantastičnoj formi.

Čak i kada su joj u "13. gemu" poništena dva asa, jer je protivnica tražila odlaganje servisa kada je za to već bilo kasno, a sudije joj izlazile u susret, 25-godišnja Beograđanka je smogla snage da dođe do zasluženog trijumfa.

Jelena je izjednačila skor protiv Serene na 4:4 dobivši njihov prvi duel na šljaci.

Teniserke su loše servirale na početku. U prva tri gema napravile su ukupno pet duplih grešaka, pa ne čudi što su do 2:2 stigle poslije četiri brejka.

A onda su obje "čuvale" svoj servis, sve dok poslije 52 minuta Serena nije stavila tačku na set još jednim brejkom - 6:4.

Međutim, to nije uzdrmalo Jelenu. Naprotiv. Ako su prethodno obje igrale dobro, u drugom setu je Srpkinja zagospodarila terenom - relativno lako je osvajala gemove kada je imala početni udarac, a u prva dva servis gema protivnice imala je čak pet brejk lopti.



Ipak, Amerikanka je u tom periodu igrala najbolje kad joj bilo najpotrebnije i nije dozvolila 25-godišnjoj Beograđanki da stekne prednost.

Ali, Jelena je konačno napravila brejk za 4:3, i to bez izgubljenog poena. Dodala je gas i "vezala" još dva gema. Set je završen poslije 39 minuta duplom servis greškom Amerikanke - 6:3.

Uvodni gemovi trećeg seta bili su maratonski. Ipak, Serena je uspjela da napravi brejk, a Jelena nije, iako je imala priliku da odmah uzvrati.

Kada se učinilo da je Jelena "popustila", jer je kod 0:40 Vilijams imala veliku priliku da povede 3:0, Srpkinja se razigrala i osvojila pet uzastopnih poena za 1:3, odnosno tri gema za redom - 3:3.

Prva teniserka sa WTA liste je ponovo stekla veliku prednost - brejkom je stigla do 4:3. Ali, Džej Džej se ni tada nije predala.

Uspjela je da se "iščupa" kod 4:5 na servis Serene Viljams, zatim je i sama izgubila servis (5:6), pa ponovo napravila brejk za 6:6.

Vilijams je odlično servirala u taj-brejku, vodila je 3:0 i 5:2, a onda je Jelena, očigledno i iznervirana nesportskim potezima protivnice, odigrala kako zna i sa pet poena zaredom došla do trijumfa - 7:5.

Jelena je put do polufinala počela protiv Betani Matek Sands (SAD), koja joj je uzela set, a onda je Belgijanki Janini Vikmajer i Venus Vilijams prepustila ukupuno tri gema.

Prošle godine je u Rimu stigla do četvrtfinala, a 2007. i 2008. je osvajala prestonicu Italije.

Inače, Džej Džej obožava turnir u "vječnom gradu". Pored dvije osvojene titule, ulazak u četvrtfinale 2006. je "spasio" karijeru. Tada je, poslije devet uzastopnih eliminacija u prvom kolu, razmišljala da ostavi tenis, ali joj je rezultat iz Rima vratio vjeru i onda je krenula uzlaznom putanjom.

Nagradni fond turnira je dva miliona evra, a pobjednica će osvojiti 350.000 i 900 WTA poena.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC