• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Novak vodio sa 2:0 i ispao...

Novak Đoković vodio je sa 2:0 u setovima u četvrtfinalu 109. izdanja Rolan Garosa. Jirgen Melcer igraće u polufinalu...

 RG: Novak vodio sa 2:0 i ispao... Izvor: MONDO

Umjesto već viđenog, "glatkog" prolaska u polufinale, Novak Đoković je doživio da prvi put u karijeri izgubi meč, kada je vodio sa 2:0 u setovima.

U svom prvom nastupu u četvrtfinalu nekog gren slem turnira, Melcer je napravio nestvaran "kam-bek" - 3:2 (3:6, 2:6, 6:2, 7:6, 6:4). Za tenisere mučan, a gledaoce veličanstven meč na Suzan Leglen stadionu u Parizu, trajao je četiri časa i 15 minuta.

U polufinalu, Melcer će igrati protiv (2) Rafaela Nadala.

Kako je počela drama na Lenglenu? Na sve je ličilo, ali ne na dramu i ne na poraz Đokovića

Poslije "sporijeg" starta na Suzan Leglen stadionu, najbolji srpski teniser "provalio" je igru Austrijanca sredinom seta i od rezultata 3:3, rutinski došao do vođstva - 6:3. Za to mu je bilo potrebno 35 minuta.

Ljevoruki Melcer, 27. teniser svijeta, imao je dve uzastopne brejk lopte u prva dva gema u meču na servis Beograđanina, ali je tada Novak pogađao prve servise i izbegao brejk.

Do dve uzastopne brejk lopte, prvi put na meču, treći teniser svijeta došao je pri vođstvu od 4:3 i već prvu je pretvorio u 5:3, poslije čega nije izgubio poen na svoj servis.

U drugom setu, Novak je brzo napravio brejk i poveo sa 3:1, a blizu da se vrati u set, Melcer je bio u šestom gemu kada je imao brejk loptu. Na njegovu nesreću, Đoković je u narednom poenu pogodio vrh mreže i "skratio" udarac, što je Austrijanca natjeralo na grešku.

Kada se slično ponovilo već u narednom poenu, Melcer je izgubio mir i pokazao prve znake nervoze. A, Đoković vodio sa 4:2 i onda "razbio" protivnika na njegov servis. Tada je, prilikom serviranja za vođstvo od 2:0 u setovima, Melcer imao dve vezane brejk lopte, ali je nerezonskim potezima sve protraćio - 6:2, poslije 70 minuta igre za srpskog tenisera.



Da će sve biti gotovo u tri seta, moglo je da se nasluti poslije ranog brejka i vođstva Đokovića od 2:0 u trećem setu. Ali, tada je srpski teniser potpuno stao, servis je postao blaži i nesigurniji, a više loptica završavalo je u mreži.

Sve to, Melcer je iskoristio i napravio za sada najdužu seriju na meču. Od 0:2, dobio je šest vezanih gemova za 6:2 i priliku da u četvrtom setu izjednači na 2:2.

Upravo to se i dogodilo, poslije fizički isrpljujuće borbe, koja je trajala duže od sat i 20 minuta i završena u taj-brejku. Tamo je Novak bio u potpunom "autu", gubio sa 6:0, potom stigao do 6:3, ali ne i dalje od toga. Melcer je došao do prilike da napravi jedan od najvećih preokreta u istoriji turnira.

Tokom cijelog četvrtog seta bio je bolji rival i četiri od šest gemova na svoj servis dobio je "sa nulom". Novak se, sa druge strane, mučio da svoje servis gemove pretvori u poene, a jedan je trajao oko 20 minuta. Pri vođstvu Melcera od 4:3, odigran je gem sa deset izjednačenja u toku kojeg je Austrijanac imao sedam prilika za brejk i vođstvo od 5:3.

Uz mnogo muka, treći teniser svijeta uspio je da izjednači na 4:4, ali ne i da zadrži egal u taj-brejku. Tada je do izražaja došla bolja igra Melcera od starta seta.

Suočen sa rezultatom 0:2, Melcer je potpuno promenio taktiku. Umjesto da napada, povukao se u duboku defanzivu i insistirao na tome da Novak vodi poene. To je ubrzo počelo da mu donosi boljitak, jer je malo griješio, a i proradio mu je bekhend, sa kojim je imao mnogo problema na početku meča.

Sat je već označio početak četvrtog sata, kada je počeo peti set.

Počeo je novom brejk loptom za Melcera, ali je Đoković poveo "kolo" i imao prednost od 2:1, kada je poslije više od dva sata igre stigao do - brejk lopte!

Jednu, pa drugu, za vođstvo od 3:1, Srbin je prokockao i potom sam pao na iskušenja. Kod 4:4, Melcer je imao dve vezane brejk lopte, ali nije uspio da ih realizuje. To je bila 11. i 12. uzastopna brejk lopta za Austrijanca, koju je Novak uspio da "poništi".

Ali, baksuznu, 13. nije...



U istom gemu, nakon što Đoković nije uspio da realizuje dve lopte za 5:4, Melcer je poslao jednu bekhend paralelu možda i u aut, ali je Novak odlučio da "odigra" i volej je završio u mreži. Igru nerava dobio je momak, koji se zabavlja sa Mirnom Jukić, austrijskom plivačicom hrvatskog porijekla.

Trebalo je "samo" da dobije svoj servis gem za prvo polufinale gren smjela u karijeri. Iako je najveći broj gemova od sredine trećeg seta dobijao "sa nulom", uslijedila je nova drama, kao finale ove sjajno režirane predstave na otvorenoj sceni.

Pri rezultatu 0:15, sudija Fernandez odlučio je da preinači odluku linijskog sudije i loptu koju je Đoković poslao na, vjerovalo se, liniju, proglasi za - aut. Novak je potpuno "odlijepio" zbog preinačene odluke i uzalud je pokušavao da prizove Fernandeza nazad kako bi mu ukazao ili da je gledao pogrešan trag ili da je loptica zakačila liniju.

Oni koji su gledali meč na TV-u, imali su još veću dilemu u Fernandezovu procjenu kada je pušten usporeni snimak.

No, moralo se dalje, a prvu meč loptu Melcer je zaradio rezultatom 40:30. Naredni poen odigrao je sjajno, izgradio čist volej i potom ga zakucao u mrežu!? Novak je dobio "drugi život".

I brzo je mogao da ga pretvori u svoju verziju preokreta. Došao je do jedne, pa druge brejk lopte, ali... U oba navrata, Melceru ruka nije zadrhtala, igrao je kao "Broj 1", a ne "Broj 27". Kada se izborio sa dve brejk opasnosti, došao je do druge meč lopte, a iskoristio treću. Novakov ritern otišao je preduboko i srpski as morao je u svlačionicu svjestan da je prvi put u karijeri prokockao vođstvo od 2:0..

Svejedno, uspio je da napravi pomak u odnosu na 2009. godinu, kada je sa turnira otišao u prvoj nedjelji, sa 90 ATP poena i 42.000 evra. Ove godine, zaradio je 360 bodova i 140.000 evra. Melcer već ima duplo više, a u petak će dobiti priliku da napravi novi podvig.

Poznat je i drugi polufinalni par i čine ga (5) Robin Soderling i (15) Tomas Berdih.

(MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC