• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vimbldon ne priznaje ATP, Rodžer prije Rafe

Uprkos tome što je u nedelji uoči Vimbldona prvi na ATP listi, Rafael Nadal postavljen je za drugog nosioca. Novak treći, Jelena četvrti nosilac.

 Vimbldon ne priznaje ATP, Rodžer prije Rafe Izvor: MONDO

Diskreciono pravo da prvog igrača ATP liste u nedelji pred početak Vimbldona ne postave za prvog nosioca, organizatori trećeg gren slema sezone iskoristili su i ove, 2010. godine.

Prvi nosilac muškog singla na Vimbldonu biće branilac titule i šestostruki šampion Rodžer Federer, iako je drugi na ATP listi. Prvi, Rafael Nadal, postavljen je za drugog nosioca.

Vimbldon tradicionalno pravi "svoju" listu, koja ne odgovara onoj koju vodi ATP. Prošle godine, Marat Safin pomjeren je za osam mjesta unaprijed, na 15. sa 23. pozicije.

Organizatori Vimbldona prednost daju rezultatima na travnatim terenima i sabiraju rezultate na toj podlozi u posljednje dvije godine, pa ih onda kombinuju sa aktuelnom ATP listom, množe sa određenim koeficijentima, itd, itd. Suština je da se igrač, ukoliko je bolji na travnatoj, nego recimo zemljanoj podlozi, može popeti na Vimbldonovoj listi sa desete, na sedmu poziciju... To je samo jedan od primjera.

Tokom 90-ih, bio je slučaj da Pit Sampras ne bude prvi na ATP listi, ali da mu status prvog nosioca bude zagarantovan na Vimbldonu.

Oni koji takav status nisu imali, naravno, bunili su se, ali je Vimbldon bio i ostao dosljedan svom "diskrecionom pravu".

Organizatori turnira saopštili su da rokada između Federera i Nadala neće imati suštinski uticaj na ishod turnira, jer će obojica biti na svojim stranama žrijeba i neće moći da se sretnu prije finala.

Ove sezone, srpski teniseri nisu oštećeni ovim pravilom, jer je Novak Đoković kao treći na ATP listi postavljen za trećeg, a Jelena Janković kao četvrta na WTA listi za četvrtog nosioca u singlu.

Broj 1 u ženskom singlu pripao je aktuelnoj šampionki Sereni Vilijams.

Od srpskih tenisera u singlu, samo su Đoković i Jankovićeva postavljeni za nosioce, dok je u konkurenciji dublova Nenad Zimonjić u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom postavljen za prvog nosioca.

Takmičenje na trećem gren slem počinje u ponedeljak i trajaće do 4. jula.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC