• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIMBLDON: Nadal rutinski do titule

Španski teniser drugi put osvojio Vimbldon, pošto je igrački i rezultatski ubjedljivo pobijedio Čeha Berdiha (3:0).

 VIMBLDON: Nadal rutinski do titule Izvor: MONDO

Sa Rafaelom Nadalom nema neizvjesnosti!

Najbolji teniser svijeta samo je potvrdio svoj status u finalnom meču Vimbldona protiv Čeha Tomaša Berdiha - 3:0, po setovima 6:3, 7:5, 6:4.

Finale je trajalo (samo) dva sata i 12 minuta, a Nadal od početka do kraja držao sve konce u svojim rukama. Berdih je ostao bez osvojenog gema na servis protivnika - najbolju priliku za to propustio je u prvom gemu drugog seta, kada nije iskoristio tri brejk lopte.

Nadalu je ovo druga titula iz četiri vimbldonska finala, a ukupno osma na grend slem turnirima. Pet puta je osvojio Rolan Garos, jednom Australijan open, ali mu nedostaje US open.

Na terenu na kojem je dvije godine zaredom gubio finale od Rodžera Federera, a onda ga konačno srušio na njegovoj "najjačoj" podlozi (2008), Nadal se uz minimum poteškoća vratio na tron Sveengleskog kluba.

Mnogo teže mu je bilo da pobijedi Holanđanina Robina Hasea i Nijemca Filipa Pečnera, od kojih je u drugom, odnosno trećem kolu gubio sa 2:1 u setovima!



Berdih poslije trijumfa u susretima sa Federerom i Novakom Đokovićem, nije uspio da još jednom pruži svoj maksimum. Uostalom, Nadal je u meč ušao sa impresivnim skorom (40 titula iz 52 finala), pa se od visokog Čeha, kao debitanta u grend slem finalu, nije ni moglo očekivati previše.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je šampion u muškom singlu dobijen poslije petog seta (2007. Federer - Nadal 6:2, 2008. Nadal - Federer 9:7, 2009. Federer - Rodik 16:14), publika ovog puta nije dobila željenu "porciju" uzbuđenja.

Sva tri seta odvijala su se po sličnom scenariju. Berdih je neko vrijeme održavao rezultatsku ravnotežu, a Nadal u pravom trenutku pravio brejkove i rješavao setove u svoju korist.

Posebno bolan po Čeha bio je drugi dio meča, u kojem je za pet servis gemova izgubio ukupno četiri poena, a onda pri rezultatu 5:6 prepustio Nadalu gem "sa nulom", tako što je napravio seriju grešaka kada je to bilo nedopustivo.

Ako su u petak mnogi kritikovali Novaka Đokovića i tvrdili da nije izdržao psihološki pritisak, isto se u nedelju može reći za Berdiha. S tim što Berdih nije imao šta da izgubi.

Nadal sigurno ide svojim putem i trenutno se čini da su povrede jedini "protivnik" koji može da ga skine sa svjetskog teniskog vrha...

"Uvijek sam sanjao o ovom trofeju. Ovo je za mene četvrto finale. Drago mi je da sam pobijedio. Tomaš je imao sjajnu sezonu i želim mu da tako nastavi", rekao je Nadal.

Prema njegovim riječima, prošle godine bilo mu je veoma teško što je zbog povrede morao da napusti turnir.

"Hvala publici što je uvijek bila uz mene. Pobijediti na Vimbldonu je ispunjenje sna. Presrećan sam što sam to uspio i prije dvije godine", rekao je Nadal.

Poslije meča Berdih je naglasio da su ovo bile dvije sjajne nedelje za njega.

"Rafael je bio previše jak za mene. Pokazao je da je pravi šampion i zaslužio je da pobijedi", rekao je Berdih, koji će od ponedeljka biti osmi teniser na ATP listi.

Nagradni fond turnira je 13.725.000 funti, a pobjedniku je pripalo milion funti.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC