• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOUR: Fizičko-mentalni rat Kontadora i Šleka

Bilo je vrijedno u nedelju popodne pratiti pedalanje uz uspone prve kategorije na Pirinejima...

 TOUR: Fizičko-mentalni rat Kontadora i Šleka Izvor: MONDO

Iza leđa Kristofa Riblona, 29-godišnjeg Francuza, koji je ostvario prvu etapnu pobjedu na Tur D'Fransu u karijeri, odigrala se nesvakidašna fizičko-taktičko-mentalna borba između dvojice najvećih konkurenata za titulu ove godine, aktuelnog šampiona Alberta Kontadora i vodećeg u generalnom plasmanu Endija Šleka.

Poslije nekoliko "ravnih" etapa, karavan je u nedelju stigao pred Pirineje i uspon na 2.400 metara nadmorske visine, sa nekoliko najtežih dionica na 97. izdanju "Tura". Penjač Kontador tražio je šansu u 14. etapi, koju je propustio u Alpima, kada ga je Šlek pobijedio i zaradio 31 sekund prednosti u generalnom plasmanu.

Tu razliku, Luksemburžanin je očuvao do samog juga Francuske i uspona na Pirineje.

Znao je Šlek, kao i kompletna konkurencija, da će Kontador morati da napadne prije dolaska na vrhu, u Eks Domen, pa je Špancu vozio "u točku" od početka etape. Gdje god da je bio Kontador, prvi iza bio je Šlek.

Kontador je pokušao da "slomi" pratioca prvi put na 4,4 kilometara do cilja, ali je Šlek uhvatio taj napad, kao i sljedeći na 3,3 kilometra do cilja.

U to vrijeme, Riblon se već spremao da raskopča majicu i zabilježi prvu pobjedu u životu, zbog koje je kasnije plakao. Ali, Kontadora i Šleka nije zanimalo koliko daleko je Roblen od njih, jer je taj vozač "miljama" ispod njih u generalnom plasmanu.

Svi koji su bili na "opasnoj" razdaljini, vozili su sa njima u grupi. Prije svih Španac Samjuel Sančez, koji je etapu počeo sa dva minuta i 31 sekundom zaostatka za Šlekom, pa Rus Denis Menčov (+2,44), Belgijanac Jirgen Van der Brok (+3,31), Holanđanin Robert Gesink (+4,27)...

Svi oni bili su Šleku u vidokrugu, ali je mogao da se skoncetriše samo na Kontadorov točak, jer je i Španac morao da "hvata" Menčova i Sančeza u njihovim pokušajima bjegova...

I šta je onda šampion uradio?

Poslije dva neuspjela pokušaja da slomi Šleka, a uvjeren u to da Luksemburžanin ni po koju cijenu neće da vozi ispred njega, Kontador je naglo usporio, toliko naglo da su Menčov, Sančez, Van der Brok, Gesink i još nekolicina vozača počeli značajno da se udaljavaju.

Do cilja je ostalo sasvim dovoljno kilometara da Menčov i Sančez u sprintu potpuno nadoknade dva i kusur minuta zaostatka za Šlekom. Kontador je znao da i on u tom trenutku gubi, ali je znao i da će već sutra Šlek morati da prati tri, četiri točka, a ne samo njegov.

Nemoćan da pobijedi Šleka, Kontador je doveo suparnika u veliku dilemu. Da li da ostane zalijepljen za njega ili da "hvata" bjegunce. A, žuta majica uvijek mora da prati odbjeglu grupu i to je poslije nekoliko desetina sekundi Šlek i uradio.

Odustao je od Kontadora i krenuo u jurnjavu za Menčovim i Sančezom. Na kraju, Menčov je uspio da "skine" svega 15 sekundi zaostatka za Šlekom, od ukupno 2:44, tako da se ne može reći da je Kontador u potpunosti uspio da nadmudri mlađeg rivala.

Ipak, ono što je sasvim jasno pred 15. etapu u ponedeljak je da karavan ostaje u Pirinejima, da slijedi još nekoliko surovih uspona i da će jedna kriza možda i prelomiti plasman u Turu. Takođe, jasno je da nisu samo Šlek i Kontador konkurenti za titulu, već da svaki od vozača iz Top 5 grupe ima (još) svoju šansu.

Kao što je danas, recimo, pobjegao Riblon i pobijedio sa 54 sekunde ispred Menčova.

U ponedeljak, voziće se etapa u dužini od 187,5 kilometara, od Pamijera do Banžer de Lukona. Karavan će ostati u Pirinejima i u utorak i u srijedu, kada slijedi silazak u francusku Baskiju i vožnja ravnicama do Bordoa, gdje će biti vožnja na hronometar.

U tih 52 kilometra, na štopericu, po svemu sudeći biće odlučen pobjednik.

Budu li oko dva minuta zaostatka za vodećim do hronometra, sprinteri Menčov i Sančez imaće velikih izgleda da prestignu penjača Kontadora, dok je Šlek najurovanteženiji vozač u konkurenciji i ne važi ni sa klasičnog penjača, ni za izrazitog sprintera, kakvi su Fabijen Kanćelara ili Mark Kavendiš.

Legendarni Lens Armstrong (39), sedmostruki osvajač Tur D'Fransa, nalazi se na 38. poziciji u generalnom plasmanu, sa 39 minuta i 44 sekunde zaostatka za Šlekom.

REZULTATI 14. ETAPE:

1. Kristof Riblon (Francuska, AG2R) 4:52,42
2. Denis Menčov (Rusija, Rabobank) +54
3. Samjuel Sančes (Španija, Euskaltel) +54
4. Endi Šlek (Luksemburg, Sakso Bank) +1,08
5. Hoakim Rodriges (Španija, Kaćuša) +1,08
6. Robert Gesink (Holandija, Rabobank) +1,08
7. Alberto Kontador (Španija, Astana) +1,08
8. Jirgen Van den Brok (Belgija, Omega Farma) +1,08
9. Damjano Kunego (Italija, Lampre) +1,49 10. Karlos Sastre (Španija, Serveljo) +1,49

GENERALNI PLASMAN:

1. Šlek 68:02,30
2. Kontador +31
3. Sančes +2,31
4. Menčov +2,44
5. Van den Brok +3,31
6. Gesink +4,27
7. Levi Lephajmer (SAD, Radiošak) +4,51
8. Rodriges +4,58
9. Luis Leon Sančes (Španija, Kesa d'Eparnje) +5,56
10. Ivan Baso (Italija, Likvigas) +6,52

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC