• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOUR: Lensu izmakla etapa, mirno u vrhu

Poslije bure u ponedeljak, nije bilo napada ni Kontadora, ni Šleka. To se očekuje poslije srijede i dana odmora. Armstrong posustao u sprintu.

 TOUR: Lensu izmakla etapa, mirno u vrhu Izvor: MONDO

Pred dan odmora na 97. Tur D' Fransu, u srijedu, ista meta isto odstojanje između Alberta Kontadora i Endija Šleka.

Od kada je Kontador na, mnogi smatraju nesportski način, iskoristio ispadanje lanca na Šlekovom biciklu prije dva dana, što je dovelo do promjene na čelu karavana, u utorak na Pirinejima jeste bilo uzbudljivo, ali nije bilo nove rokade.

Kontador i Šlek prošli su zajedno kroz cilj na 16. etapi, dugoj 199,5 kilometara sa nekoliko žestokih uspona i strmih padova. Prvi je kroz cilj prošao Francuz Pjerik Fedrigo.

Start je bio u Banje D'Lušonu, a cilj u centru francuske Baskije, Pou.

Legendarni Lens Armstrong, koji na ovogodišnjem Turu još nema ni etapnu pobjedu, a u utorak ujutro se nalazio ispod 30. mjesta u generalnom plasmanu, "pikirao" je upravo 16. etapu kao idealnu da se bar jednom izdvojenom pobjedom oprosti od "Tura", koji je osvajao rekordnih sedam puta.

I bio je Lens blizu, ali nije uspio da sačuva dovoljno snage da u 39. godini bude najbrži u ciljnom sprintu sa još osmoricom vozača. Povukao je snažno, ali je na kraju prošao kroz cilj kao šesti, u vremenu pobjednika.

Fedrigo je Francuskoj donio treću etapnu pobjedu u tri dana. Od kada je karavan stigao u Pirineje, slavili su isključivo "trikolori", Kristof Riblon, Tomas Vekler i Pjerik Fedrigo. Ove godine, dvije etape osvojio je i Silven Šavanel, a jednu Sandi Kasar, što Francusku čini najuspješnijom naciom u tom segmentu.

Britanci imaju tri etapne pobjede, sve od sprintera Marka Kavendiša.

Skoro sedam minuta iza vodeće grupe u kojoj je bio Armstrong, mirno i bez napada vozili su se Šlek (Sakso Bank) i Kontador (Astana) u grupi sa nekoliko klupskih kolega i vozača iz konkurentskih timova. Obojica su na oku držali jedan drugog, ali u isto vrijeme i trećeplasiranog Španca Samuela Sančeza i četvrtoplasiranog Rusa Denisa Menčova.

Niko nije bio "nemiran" poslije iscrpljujuće 15. etape u ponedeljak, tokom koje je četiri kilometra prije poslednjeg vrha, a uoči dugog spusta ka cilju, prvi napao Šlek. U punom naponu, krenuo je da promeni brzinu i spao mu je lanac, a iznenađeni Kontador, koji je u prvi mah samo odgovarao na Šlekov napad, iznenada je dobio šansu da ozbiljno ostavi rivala i preuzme žutu majicu, za vodećeg u generalnom plasmanu.

Za Kontadorom, dok se uspaničeni Šlek trudio da vrati lanac na mjesto, krenuli su i Sančez i Menčov. Svi su osjetili krv, a uz Luksemburžanina ostao je samo, petoplasirani u generalnom plasmanu Holanđanin Jirgen van der Bruk. On je kasnije tokom spusta pokušavao Šleku da pomogne da stigne odbjegle rivale, ali su "pobjegulje" imale bolji tempo na nizbrdici, dijelom i zbog toga što je grupu predvodio Sančez, specijalista za spustove.



Kontador je trebalo samo da prati liniju zemljaka, koji mu je na četiri, pet metara ispred njega "čitao" krivine i na kraju etape, aktuelni šampion uspio je da poveća svoju prednost nad Šlekom na 39 sekundi... S obzirom na to da je poslije 14. etape zaostajao 31 sekund, Kontador je "presvukao" Šleka i obukao se u žuto.

Uoči starta u utorak, Kontador se izvinio Luksemburžaninu zbog načina na koji je iskoristio njegov peh, ali svijet biciklizma i dalje ostaje podijeljen oko toga da li je Kontador trebalo da stane i sačeka Šleka, odnosno da li bi Šlek učinio isto.

Na kraju, Sančez i Menčov nalazili su se na svega dva, odnosno dva minuta i 13 sekundi iza i bilo ko od njih mogao je da ugrozi Kontadora...

Bilo kako bilo, vodeći su "iskulirali" u utorak, u srijedu će se odmoriti, a onda će u četvrtak svi biti ponovo na startu 17. etape, koja će takođe u Pirinejima biti vožena od Poa do Kol Du Turmalea, u dužini od 174 kilometra.

Karavan će se i tog dana uspinjati i spuštati niz strme puteve francuske Baskije, prije nego konačno siđe u ravnicu, u kojoj će boraviti do posljednjeg dana, 25. jula i vožnje Jelisejskim poljima u Parizu.

U petak, voziće se od Sali D'Borna do Bordoa, u dužini od 198 kilometara, a tada počinje čistilište u vidu pojedinačnog hronometra od Bordoa do Pujlaka. U ta 52 kilometra mnogo toga biće odlučeno na ovogodišnjem Turu, prije nego karavan krene u posljednju etapu do Pariza (102 kilometra).

Analitičari procjenjuju da će Šlek pokušati psihički i fizički da se smiri prije nego na posljednjoj etapi u Pirinejima, u četvrtak, počne da "lomi" Kontadora. Uz to, u vožnji na hronometar mnogi daju prednost Šleku u odnosu na Španca.

REZULTATI 16. ETAPE:

1. Pjerik Fedrigo (Francuska, Bboks) 5:31,43
2. Sandi Kasar (Francuska, FDJ)
3. Ruben Plaza (Španija, Kas d'Eparnj)
4. Damjano Kunego (Italija, Lampe)
5. Kris Horner (SAD, Radiošek)
6. Lens Armstrong (SAD, Radiošek)
7. Jirgen van de Vale (Belgija, Kvikstep)
8. Kristof Moro (Francuska, Kas d'Eparnj) svi u vremenu pobjednika
9. Karlos Baredo (Španija, Kvik step) +0,28
10.Tor Hushovd (Norveška, Serveljo) + 6,45
----------------------------------------------------------------------
22. Endi Šlek (Luksemburg, Sakso bank) + 6,45
23. Alberto Kondator (Španija, Astana) +6,45

GENERALNI PLASMAN:

1. Kontador 78:29,10
2. Šlek + 0,8
3. Samuel Sančes (Španija, Euskaltel) +2,00
4. Denis Menčov (Rusija, Rabobank) +2,13
5. Jirgen van den Bruk (Belgija, Omega Farma) +3,39
6. Robert Gesink (Holandija, Rabobank) +5,01
7. Levi Lephajmer (SAD, Radiošek) +5,25
8. Hoakim Rodriges (Španija, Kaćuša) +5,45
9. Aleksandar Vinokurov (Kazahstan, Astana) +7,12
10. Rajder Hesjedal (Kanada, Garmin) +7,51
----------------------------------------------------------------------
25. Lens Armstrong (SAD, Radiošek) +33,46

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC