• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Tužno slavlje Ferarija

U trenutku kada je Felipe Masa vodio, stigla je naredba da propusti Fernanda Alonsa. Tako je pala sjenka na pobjedu Ferarija na VN Njemačke.

 F1: Tužno slavlje Ferarija Izvor: MONDO

Druga ovosezonska "dupla" pobjeda Ferarija ostaće u sjenci kontroverznog načina na koji je menadžment italijanskog tima naredio jednom vozaču Felipeu Masi da se pomjeri i dozvoli kolegi Fernandu Alonsu da ga obiđe.

U najmanju ruku - nekorektno. Najblaže rečeno - skandalozno.

Dvadeset krugova prije kraja VN Njemačke, 11. runde u šampionatu Formule 1, Alonso je prošao pored Mase i zabilježio 23. pobjedu u karijeri.

Masa je vodio od prve krivine, kada je zajedno sa Alonsom pretekao vlasnika pol-pozicije Sebastijana Fetela iz Red Bula.

Alonso jeste na trenutke djelovao brže, ali nikako nije uspjevao da pretekne kolegu, lošije plasiranog u generalnom plasmanu.

Sve dok se na radio vezi nije začuo glas Roda Smedlija, čovjeka za komunikacije u Ferariju.

"Fernando je brži od tebe. Da li si razumio poruku?", rekao je Smedli i Masa je krug kasnije usporio i na očigled cijelog svijeta propustio Španca da ga pretekne.

Kada se sve odigralo "bezbjedno", Smedli se ponovo javio Masi i rekao mu:

"OK, dobro je momak... Sada ga samo prati. Žao mi je".

Tog trenutka, nije bilo više svrhe pratiti trku u Hokenhajmringu. Prije godinu dana, Masa je jedva ostao živ u teškoj nesreći, a ove nedelje "skuderija" mu nije dozvolila da ostvari prvu pobjedu od povratka na stazu.

Do kraja nije bilo preticanja u vrhu, gdje je poredak postavljen još poslije starta. Tada su Red Bulovi vozači Fetel i Mark Veber izgubili dobre pozicije, pali u plasmanu i na kraju završili kao treći odnosno šesti. Između dva vozača Red Bula, ugurali su se piloti Meklarena Luis Hamilton i Dženson Baton, koji su zadržali vodeće pozicije u generalnom plasmanu.

Naredna trka je 1. avgusta na Hungaroringu u Mađarskoj, poslije čega će uslijediti pauza u šampionatu, sve do 29. avgusta i VN Belgije na pisti Spa Frankoršamps.

Ferari je ostvario "duplu" pobjedu na otvaranju sezone u Bahreinu kada je takođe prvi bio Alonso, a drugi Masa. Od tada, do Hokenhajma, Alonso je uspio da jednom da bude drugi i jednom treći, a Masa jednom treći.

VN Njemačke bila je prva, "domaća" za sedmostrukog šampiona Mihaela Šumahera, koji se ove sezone vratio kao vozač Mercedesa, nakon što se 2006. godine povukao u Ferariju. Još duže na trku u Njemačkoj čekao je Mercedes, koji je samostalno nasupio posljednji put prije 55 godina!

Ferari će očigledno 212. pobjedu u istoriji morati da objasni ljudima iz FIA, koji su striktno zabranili ovakve taktičke malverzacije, a povod je tokom istorije bio najviše puta baš - Ferari!



Tokom najveće dominacije, nije redak bio slučaj da "skuderija" usporava tadašnjeg drugog pilota Rubensa Barikela, kako bi Mihael Šumaher što ranije osigurao novu titulu. Takav slučaj bio je prije nekoliko godina na VN Austrije, s tim da su crveni bolidi u tom periodu sezone već bili surovo ispred konkurencijie.

Ovog puta, Masa je platio zbog činjenice da je prije starta imao 31 bod manje od Alonsa i da je praktičnio bio van konkurencije za titulu prvaka. Alonso je sa 25 bodova, umjesto 18 koliko je zaista zaslužio, ostao na petom mjestu, ali sa manjim zaostatkom za Fetelom i Veberom.

Do kraja sezone ostalo je još osam trka...

REZULTATI VN NJEMAČKE:

1. Fernando Alonso (Španija, Ferari)
2. Felipe Masa (Brazil, Ferari) +4,1 sekund
3. Sebastijan Fetel (Njemačka, Red Bul) +5,1
4. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren) + 26,8
5. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren) +29,4
6. Mark Veber (Australija, Red Bul) + 43,6
7. Robert Kubica (Poljska, Reno) krug zaostatka
8. Niko Rozberg (Njemačka, Mercedes)
9. Mihael Šumaher (Njemačka, Mercedes)
10. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)

GENERALNI PLASMAN:

1. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren Mercedes) 157
2. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren Mercedes) 143
3. Mark Veber (Australija, Red Bul) 136
4. Sebastijan Fetel (Njemačka, Red Bul) 136
5. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 123
6. Niko Rozberg (Njemačka, Mercedes GP) 94
7. Robert Kubica (Poljska, Reno) 89
8. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 85
9. Mihael Šumaher (Njemačka, Mercedes GP) 38
10. Adrijan Zutil (Njemačka, Fors Indija) 35

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC