• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbojkaši Srbije: A, niste vjerovali?!

Svjesni da su ih zbog odsustva Grbića, Miljkovića i Gerića svi unaprijed otpisali, odbojkaši Srbije imali su motiv više da proslave bronzu u Svjetskoj ligi.

 Odbojkaši Srbije: A, niste vjerovali?! Izvor: MONDO

Bez Nikole Grbića, Ivana Miljkovića i Andrije Gerića, nova, mlada, Srbija puna entuzijazma uspjela je da nastavi sa kontinuitetom osvajanja medalja.

Iz Kordobe, sa XXI finala Svjetske lige, "orlovi" kući vraćaju bronzu, a malo ko je očekivao da će u podmlađenom sastavu u kojem je najstariji igrač rođen 1982. godine, srpska reprezentacija uopšte otići na Fajnal siks turnir u Argentinu.

Stoga, najstariji u ekipi, kapiten Bojan Janić sebe naziva najsrećnijim čovjekom na svijetu poslije pobjede nad Kubom od 3:2, u duelu za treće mjesto.

"Jesam najsrećniji na svijetu", potvrđuje Janić.

"Svaka medalja mi je draga, ali ovo mi ja najdraža. Znamo kako smo došli do nje, koliko muke, koliko rada... Malo smo bili osporavani, ali ne bih sada o nekim lošim stvarima", ugrizao se za jezik kapiten.

"Čestitao bih treneru, stručnom štabu i svim igračima, onima koji su u Argentini i onima koji su trenirali sa nama... Svi su dali doprinos i nije fraza kada se kaže da bronza ima zlatan sjaj", dodao je Janić.



O maratonu sa Kubom?

"Užasno teška utakmica, naročito na psihičkom planu. Znali smo da greške koje smo pravili protiv Rusije ne smijemo da ponovimo, jer su Rusija i Kuba slične ekipe. Fizički su mnogo moćniji od nas. Mi smo protiv Kube u stvari uspjeli da odradimo ono što je trebalo u polufinalu protiv Rusije. Nećemo sad žaliti, srećni smo zbog ove pobjede", prokomentarisao je Janić i rekao:

"Ne znam šta da kažem, stvarno sam ispražnjen skroz i emotivno sam iscrpljen, ali sam najsrećniji čovjek na svijetu, definitivno".

Bloker Dragan Stanković odigrao je sjajan turnir. U svako meču bilo je njegovih serija.

"Izvanredno je ovo što smo uradili. Na ovaj turnir smo, po mnogim mišljenjima stigli nezasluženo, kao drugoplasirana ekipa u grupi, kao jedan od autsajdera na takmičenju, ali smo pokazali da možemo da uradimo nešto više kada se ništa od nas ne očekuje", svjestan je Stanković da je ekipa u fazi smjene generacija uspjela da osvoji medalju.

Najdraža medalja?

"Sigurno da jeste", slaže se Stanković sa Janićem.

"Ovo je prvi put da smo igrali bez najvećih zvijezda naše odbojke, prvo smo uspjeli da dođemo do Fajnal siksa, a onda da uzmemo i medalju. Nadam se da je ovo prva od mnogobrojnih medalja za ovu generaciju koja dolazi".

Posebno je ponosan bio srpski selektor Igor Kolaković, koji kaže da je uživao prethodna dva meseca.

"Teško je opisati zadovoljstvo koje nas ispunjava. Mislim da prije same Svjetske lige, mnogi možda i dobronamjerni poznavaoci odbojke, nisu vjerovali u ovaj tim, nisu vjerovali da ovi momci mogu se uključe uopšte u borbu za Fajnal siks... Mi smo prošli tu golgotu, došli u Kordobu, ušli u polufinale, gdje smo imali težak poraz od Rusa, ali smo uspjeli da sačuvamo mirnoću i entuzijazam, bez kojeg nema velikog uspjeha", apostrofira Kolaković da je bilo jako teško povratiti vjeru u sebe poslije glatkog poraza u polufinalu od 3:0.

"Mislim da smo na pravi način došli do medalje, koja je izuzetno, izuzetno značajna iz mnogo razloga. Sada, kada bih navodio sve razloge, vjerovatno bih potrošio mnogo vremena, ali je značajna prije svega za kontinuitet osvajanja medalja reprezenetacije Srbije. Jako je značajno za ove mlade momke, od kojih je nekolicina prvi put došla u situaciju da direktno učestvuje u osvajanju medalje i značajna je što su time potvrdili da imaju talenat i da ovaj tim ima dušu, jer smo dva mjeseca bili bukvalno kao jedna porodica..."

"Nije floskula, poslije nekih velikih uspjeha, ali mislim da nas je održao kolektiv", zaključuje Kolaković, tvorac nove generacije trofejne odbojkaške reprezentacije Srbije.

"Bilo je lijepo ova dva mjeseca živjeti i raditi sa ovim momcima. I zbog toga sam jako srećan. Krunisali smo težak rad i teška putovanja, puno pobjeda, bilo je poraza koji su nam teško padali i od danas sam siguran da je ljepše osvojiti bronzu nego srebro..."



Kolaković je uvjeren da medalja u Svjetskoj ligi predstavlja samo stimulans za predstojeće Svjetsko prvenstvo, koje će od 25. septembra do 10. oktobra biti održano u Italiji. U prvoj fazi, "orlovi" se sastaju sa Poljskom, Njemačkom i Kanadom.

"Prvo mislim da kompletna Svjetska liga predstavlja veliko iskustvo za sve nas... Ne samo za igrače, nego i za stručni štab i Savez. Mnogo toga se može, kada se hoće. Perfektna organizacija od strane Saveza i perfektan odnos momaka tokom cijele Svjetske lige. Želja i volja da se dokažemo je donijelo medalju".

"Naravno, Svjetsko prvenstvo je nova priča. Vidjećemo kako će se to odvijati, jer počinjemo pripreme od početka. Nadam se da ćemo zadržati ovaj entuzijazam i da nas ova medalja neće ometi, nego biti podstrek za Svjetsko prvenstvo", zaključio je Kolaković.

Marko Podraščanin još jedan je u nizu igrača koji je medalju iz Kordobe doživio kao najdražu.

"Ovo je za mene... Ako ne i najdraža medalja koju sam osvojio. Čestitao bih svima koji su bili uz reprezentaciju. Nismo se predavali do kraja i pored loše igre u polufinalu. Izdržali smo i kada smo gubili i kada smo vodili i na kraju zasluženo pobijedili. Samo da nastavimo ovako da radimo. Mnogo znači ova medalja za ovu mladu ekipu, a ja se nadam da ćemo i na Svjetskom prvenstvu igrati ovako dobro..."



Smečer Miloš Nikić istakao je timski duh i podsjetio da su svi igrači igrali, učestvovali i bili zaslužni za uspjeh.

"Mi smo bili ti koji smo željeli ovu bronzu i borili se. Nismo se dali, uspjeli smo da ih savladamo u petom setu i osvojimo za sada sigurno najznačajniju medalju, jer tek počinje da se gradi tim za budućnost i zato mi je drago. Svi smo igrali, svi smo dali sve od sebe i srećan sam i zbog sebe i zbog ostalih...", rekao je nesebično Nikić, koji nije igrao protiv Kube.

"Bilo mi je krivo što nisam bio na terenu, ali to nije umanjilo moju sreću na kraju", prokomentarisao je on.

Tehničar Vlado Petković bronzu naziva senzacijom.

"I prije utakmice rekao sam da bi bila senzacija da osvojimo treće mjesto. To smo i uradili... Ne bi bio kraj svijeta i da smo izbubili od Kubanaca, jer su jedna od najboljih ekipa, a mi smo u petom setu ipak imali sve u našim rukama. Podvlačim, senzacija je!"

Petković ne želi da se osvrće na one koji su možda potcijenili ekipu bez Grbića, Miljkovića, Gerića...

"Kad smo išli na Kubu da igramo protiv iste tokom priprema za SL, niko nam nije davao izglede, a onda smo dobili prvih pet utakmica i bilo je 'ej, mogli bismo na Fajnal siks'. Nas ne zanima ko je šta pričao... Mi smo vjerovali jedni u druge i nema tu... Kada imate dobru atmosferu, baš vas briga šta ko priča sa strane", podvukao je Petković.

(MONDO, foto: fivb.org, FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC