• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karpov: Šahu su neophodne promjene

Nekadašnji šampion rekao je da se kandidovao za predsjednika Svjetske federacije (FIDE) zato što je "došao poslednji trenutak za šah".

 Karpov: Šahu su neophodne promjene Izvor: MONDO

Anatolij Karpov je Srbiji i šahovskim vlastima zemlje zahvalio na podršci u kandidaturi i izrazio zadovoljstvo što je u njegovom timu i najbolja srpska šahistkinja Alisa Marić, ujedno i kandidat za potpredsjednika FIDE.

"Hvala Srbiji što podržava moju kandidaturu. Ovo je poslednji trenutak za šah. Došlo je vrijeme za promjene, sam šahovski život zahtijeva novi pristup i profesionalno upravljanje", rekao je Karpov novinarima u Beogradu.

Proslavljeni ruski velemajstor sastao se i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, potpredsjednikom vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

"Razgovarali smo, naravno, o šahu. Sjećali smo se 'Meča stoljeća' (susreta selekcije SSSR i 'ostatka svijeta' 1970. godine) u Beogradu, šahovskih Olimpijada u Dubrovniku (1950) i Skoplju (1972). Dobili smo podršku i mislim da šahu treba vratiti popularnost i značaj koje je nekada imao", rekao je Karpov.

Prijemu u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje prisustvovali su velemajstor Svetozar Gligorić, glumci Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski, operski pjevač Živan Saramandić, fudbalska legenda Dragoslav Šekularac i bivši predsjednik Jugoslavije Zoran Lilić.

Svi oni su došli da izraze podršku Karpovu.

Kandidat za predsjednika FIDE pričao je poslije prijema i o stvarima koje konkretno zamjera sadašnjem rukovodstvu federacije, čiji je predsjednik Kirsan Iljumžinov, a tiču se prvenstveno organizacije, finansija i urušenog ugleda zvanja šampiona svijeta.

Njegovu kandidaturu podržao je i nekada veliki takmac, Gari Kasparov, sa kojim je rivalstvo često prelazilo granice sporta. Karpov tu podršku smatra "prirodnom".

"Da razjasnimo, sadašnje vrijeme i stanje u savremenom šahu to zahtijevaju. Velemajstor sam već 40 godina i vrh šaha uvijek je ujedinjeno zahtijevao promjene".

"Procesima u poslednjih 15 godina pogoršani su finansijski uslovi, smanjena je popularnost šaha i ugroženo samo zanimanje šahiste", istakao je Karpov.

Šampion svijeta od 1975. do 1985. godine ima jako lijepo mišljenje o današnjim vrhunskim igračima.

"Imamo divne igrače kao što su (Vladimir) Kramnik, (Veselin) Topalov, (Magnus) Karlsen i predivnog šampiona (Visvanatana) Ananda. Konkurencija u vrhu postoji, ali FIDE mora mnogo da učini da bismo ih vratili na naslovne strane novina. Anand je treći put šampion svijeta i treba da bude poznat i priznat kao što su bili prvaci prije njega", rekao je Karpov.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC