• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Svjetski prvaci "na kredit"!

Nedjelju dana pred početak Evropskog prvenstva u Zagrebu, saopštena bolna istina - Savez morao da digne kredit da im plati hotel i dnevnice!

 VATERPOLO: Svjetski prvaci "na kredit"! Izvor: MONDO

Nevjerovatno, ali istinito - svjetski prvaci u vaterpolu morali su da dignu kredit da bi učestvovali na predstojećem, Evropskom prvenstvu u Zagrebu na kojem brane srebro!

Skandalozno i sramotno! Potpuno je suvišno i glupo istaći da reprezentacij,a koja je u proteklih godinu dana osvojila sve što je moglo da se osvoji (postala je svjetski prvak, potom je trijumfovala u Svjetskoj ligi i na Svjetskom kupu u Rumuniji), zaslužuje mnogo bolji tretman u državi. A da ne pričamo o sportu koji je decenijama donosio radost, za razliku od nekih drugih sportova u kojima se radujemo kad uopšte odemo na neko takmičenje, a koji pak dobijaju mnogo više novca iz budžeta.

Mjesecima unazad, najodgovorniji ljudi u srpskom vaterpolu pokušavaju verbalno da "trgnu" javnost, tačnije one koji odlučuju o državnom budžetu, ali slaba vajda.

Na konferenciji za novinare u sedištu Vaterpolo saveza Srbije, umjesto o predstojećem takmičenju, pričalo se upravo o novcu. Odnosno o tome kako ga nema, bar ne za ovaj sport.

Predsjednik Saveza Velibor Sovrović je saopštio da je morao da digne kredit (!!!???)da bi mogao da plati hotel za reprezentativce i članove stručnog štaba i njihove dnevnice, kao i za još neke, minimalne troškove boravka u glavnom gradu Hrvatske.

"Za vaterpolo savez je ove godine u državnom budžetu odvojeno 50 miliona dinara, a samo put u Zagreb košta 150.000 evra, dakle bez ikakvih priprema i drugih troškova. Ako se tome dodaju sredstva utrošena za učešće u Svjetskoj ligi i organizaciju tog takmičenja u Nišu, potom kotizacije koje su plaćene za učešće u tom takmičenju, dolazi se do cifre koja premašuje onu određenu budžetom Ministarstva sporta. A gdje su još takmičenja za mlađe kategorije, ženski vaterpolo...Dakle, budžet je već potrošen, a treba živjeti još četiri mjeseca do kraja godine", rekao je Sovrović.

Predsjednik Saveza je rekao da nije bilo sponzora, poput Telekoma Srbija i još nekih, ne bi mogle da se premoste neke situacije, i apelovao je na one koji mogu da pomognu da to i učine.

Selektor Dejan Udovičić nadovezao se na ovu priču, ističući da će već početkom septembra doći u nezavidan položaj jer će morati da odluči o tome da li će reprezentacija naredne sezone učestvovati u Svjetskoj ligi, koja je, uzgred rečeno, kvalifikaciono takmičenje za odlazak na Olimpijske igre 2012. godine.

"Ne znamo gdje više da štedimo, niti kojim više mađionačarskim trikovima da se služimo. Dolazimo u situaciju da biramo - da li ćemo igrati Svjetsku ligu ili da ne finansiramo mlađe kategorije, a ja pitam kako da ostvarimo vrhunske rezultate bez rada sa mladima? Moraćemo negdje da podvučemo crtu. Ovi momci, sa kojima radim, znaju kroz šta su sve prošli prethodnih godina", rekao je Udovičić.

Selektor svjetskih prvaka je nastavio vapaje:

"Volio bih da na ovoj konferenciji govorimo o vedrijim stvarima, ali ja osjećam tugu i stid. Ovi momci nisu adekvatno vrednovani".

Poslije ovakvih podataka, potpuno je u drugi plan bačen sportski apsekt konferencije za novinare. Ipak, reprezentativac Živko Gocić malo nas je "vratio u kolosjek", poručujući da će svi igrači dati apsolutno sve od sebe u svakoj utakmici i da će kao i od sada i da će, bez obzira na sve probleme, dostojno reprezentatovati svoju zemlju.

Udovičić je rekao da ima tim od 13 igrača koje vodi u Zagreb (to su oni zlatni dječaci iz Rima), i poručio da "vjeruje u sebe i one koji će skočiti u bazen".

I predsjednik saveza je rekao da vjeruje u tim Dejana Udovičića.

"Nikada nismo imali bolje odnose u reprezentaciji nego sada, nikada nije bio bolji odnos selektora i igrača i odnos svih njih prema Savezu. Nikada atmosfera nije bila bolja i nikada nismo imali manje novca kao sada. Ovom pričom ne tražim alibi, jer sam siguran da ćemo biti među najbolje četiri ekipe na EP. Postoji i kvalitet za medalju. Sve što budu uradili iznad toga ja ću biti presrećan", rekao je Sovrović.

Naravno, u njih i njihove kvalitete niko i ne sumnja. Mnogo puta do sada vaterpolisti su igrali za "sendviče", pa su se vraćali sa medaljama i donosili su radost ovoj naciji. "Delfini" imaju podršku javnosti, ljubitelja vaterpola. Zbog nas će i da izgaraju.

Evropsko prvenstvo u Zagrebu počinje u nedelju, 29. avgusta. Srbija prvi meč igra protiv Grčke (16.30h), potom slijedi duel sa Mađarima (16.30h)...

Utakmice će prenositi Radio-televizija Srbije i Arena sport. Međutim, zbog poklapanja termina sa utakmicama košarkaške reprezentacije, treba računati na to da će mečevi "delfina" uglavnom moći da se gledaju na Areni.

(P. Vujić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC