• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ATLETIKA: Semenji ne daju mira

Južnoafrička tinejdžerka trijumfovala na prvoj značajnijoj trci poslije duge pauze. Protivnice su, naravno, nezadovoljne.

 ATLETIKA: Semenji ne daju mira Izvor: MONDO

Kaster Semenja (19) vratila se na stazu i sa lakoćom pobijedila, kao da nije prošlo godinu dana od finala Svjetskog prvenstva u Berlinu.

Semenja se poslije osvajanja titule suočila sa žestokim osporavanjima, morala je na testove provjere pola, a nije joj dozvoljeno ni da se takmiči.

Rezultati testova nisu objavljeni, zbog "poštovanja privatnosti", ali je Svjetska atletska federacija (IAAF) 6. jula dala Semenji "zeleno svjetlo".

Od tada je osvojila prva mjesta na dve trke manjeg rejtinga u Finskoj, a u nedjelju i na mitingu u Berlinu. Kroz cilj je prošla u vremenu 1:59,90 minuta, što je skoro četiri i po sekunde slabije od vremena kojim je na istom stadionu uzela svjetsko zlato.

Učesnice trke na 800 metara na berlinskom mitingu izrazile su nezadovoljstvo, jer se praktično "trkaju sa muškarcem".

"Priča se o kršenju ljudskih prava, ali ljudska prava utiču na sve učesnike trke, a ne samo jednu osobu. Ostale atletičarke osjećaju se ignorisanim. Pitanje je osjetljivo, pa moramo da pazimo šta pričamo, ali dajte da vidimo šta je pošteno za sve", rekla je Simpsonova.

"Frustrirane smo, jer je svima dozvoljeno da se oglase, osim nama. Ako kažemo šta mislimo, reći će da smo loši sportisti, ili da kukamo jer smo izgubile. Ali to nije istina, jer smo Džema i ja mnogo puta gubile od atletičarki oko čijeg pola nema dileme", nastavila je Kanađanka Dajen Kamins.

"Na nesreću, Kaster je odrasla u komplikovanim uslovima, ne samo za nju, nego i za nauku. Da li je ona muško ili dama? Šta je to što muškarca čini muškarcem, a ženu ženom. Čak i ako jeste žena, njena biološka kompozicija je na samoj granici. Zato većina nas osjeća da se trkamo sa muškarcem", dodala je Kaminsova.

Prema riječima Kanađanke, protivnice Kaster Semenje frustrira to što ih ova pobjeđuje bez naročitog napora.

"Ako bi ostvarila svoj pun potencijal, mogla bi bez problema da obori svjetski rekord".

Čehinja Jarmila Kratohvilova je još 1983. godine pretrčala 800 metara za 1:53,28 minuta.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC