• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Svjetska elita u Doboju

Četrdeset peti rođendan Međunarodni rukometni TV turnir šampiona u Doboju proslaviće na najbolji način - uz učešće vrhunskih svjetskih ekipa.

 RUKOMET: Svjetska elita u Doboju Izvor: MONDO

Riječ je o kontinuitetu kakav nema nijedna sportska manifestacija te vrste. Na ovim prostorima, a i tamo na zapadu, teško da se može naći tako dugovječna smotra i da uz to održava zaista zavidan nivo. U rukometu ne postoji, izuzev u Doboju, naravno.

Od utorka pa do subote na natkrivenom Stadionu sportskih igara nastupiće pet učesnika Lige šampiona, od kojih su dva, Sijudad Real i Čehovski medvedi, učesnici ovogodišnjeg "Fajnal-fora", a treba istaći i ekipe Monpeljea i Celja Pivovarne Laško, koji su 2003. odnosno 2004. pokorili Stari kontinent.

"Kraljeve" iz Španije predvodiće jedan od najboljih svjetskih igrača svih vremena i vrhunski trener Talant Dujšebajev. S druge strane, prva violina francuskog prvaka biće Nikola Karabatić, takođe nenadmašni rukometaš. Reprezenti španskog i francuskog rukometa igraće u različitim grupama, pa snage mogu eventualno da odmjere jedino u finalu ili borbi za plasman.

Skopski Vardar će se tako naći u zaista delikatnoj situaciji, da protiv takvih rukometnih velikana brani lani osvojeni trofej.

Koliko je ovogodišnji turnir pobudio interesovanje pokazuje i činjenica da će u Doboj doći prvi čovjek Svjetske rukometne organizacije, Egipćanin Hasan Mustafa. On će prisustvovati zatvaranju turnira i, kako se očekuje, uručiće pehar pobjedničkoj ekipi. A to bi mogao da bude znak da bi se ova manifestacija ponovo mogla naći i u zvaničnom kalendaru IHF-a, kao i prije rata.

A da je sportski svijet zaista zainteresovan za događanja u rukometnom Doboju, svjedoči i podatak da će "Evrosport 2" direktno ili u odgođenom snimku prenositi najinteresantnije mečeve.

Kada je o tome riječ, važno je napomenuti da su se na šestom turniru prvi put pojavile TV kamere. U finalu su se sastali Borac i Dukla, a slavili su "crveno-plavi" sa 17:14, poslije izvođenja sedmeraca. U regularnom dijelu bilo je 14:14, a najzaslužniji za trijumf Banjalučana bio je Abas Arslanagić, kasnije najbolji golman svijeta, koji je odbranio tri sedmerca. Od 1979. godine ova manifestacija postaje TV turnir šampiona, kakva je i danas.

I prvi meč na otvaranju ovogodišnjeg turnira Sloga - Sijudad Real, Radio-televizija Republike Srpske, koja je medijski pokrovitelj turnira, prenosiće uživo.

Turnir treba da otvori ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Proko Dragosavljević, a svečanom otvaranju prisustvovaće i premijer Milorad Dodik, ministri, predstavnici rukometnih saveza, te brojni drugi gosti.

Strijelci


Prvi "bombarderi" dobojskog turnira bili su, između ostalih, Hrvoje Horvat (Partizan, Bjelovar), Đorđe Lavrnić (Krivaja), Hans Šmit (Gumersbah), Nebojša Popović (Borac), Nikolae Mesmer (Dinamo, Rumunija), František Šulc (Červena hvijezda), Drago Jovović (Crvenka), Vasile Stinga (Steaua), Mile Isaković (Metaloplastika), Goran Stojić (Sloga), Nikolae Popesku (Steaua), Zlatko Portner (Metaloplastika), Vlado Bojović (Kolinska Slovan), Igor Pijetlović (Sloga)...

Golmani

Najtrofejniji golmani na dobojskom turniru bili su Nikolaj Tomin (CSKA), Zlatko Radomirović (Sloga) i Željko Đurđić (Sloga dva puta i Proleter jednom), koji su u tri navrata proglašavani za najbolje. Među nagrađenima bili su i: Jan Packa (Červena hvijezda), Tomas Gustafson (Lugi), Nikolae Munteanu (Steaua), Mirko Bašić (Metaloplastika), Ermin Velić (Borac), Dejan Perić (Crvena zvezda), Vasilij Ševcov (CSKA), Danijel Šarić (Sintelon), Dragan Počuča (Proleter), Pavel Sukosjan (CSKA)...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC