• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Hamilton doktorski, mnogo "čukanja"

Uzbudljiva trka na stazi u Spa Frankoršanu. Zaslužena pobjeda Hamiltona, loša vožnja dvojca Red Bula.

 F1: Hamilton doktorski, mnogo "čukanja" Izvor: MONDO

Luis Hamilton je uzvratio udarac Red Bulu! Vozač Meklarena izvanredno je vozio u trci za Veliku nagradu Belgije, od početka do kraja je vodio, i uz jedan manji kiks pred kraj, koji nije izazvao posljedice po njega, ubjedljivo trijumfovao.

Najavljivao je Britanac agresivnu i odlučnu vožnju i takav je i bio. Uoči trke rekao je da bi volio da trijumfuje na ovoj stazi, jer su na njoj pobjeđivale mnoge legende Formule jedan, ali i zato što je ova prka trka koju je kao dječak uživo gledao. I ispunila mu se želja.

Hamilton se ovom pobjedom probio i na prvo mjesto u generalnom plasmanu, preskočivši upravo Vebera. Ovo je treći trijumf Hamiltona u šampionatu, poslije slavlja u Turskoj i Kanadi i ukupno 14. u karijeri.

Drugi na cilj je stigao Mark Veber iz Red Bula. Australijanac mora da bude presrećan plasmanom, prije svega zato što je očajno startovao i odmah je sa pol-pozicije spao na sedmu, a potom mu je i Robert Kubica iz Renoa "poklonio" durgo mjesto, greškom u pit-stopu.

Kubica je dugo pratio Hamiltona, vozio je i nekoliko najbržih krugova, ali je onda kiksirao u pit-stopu što ga je koštalo druge pozicije.

Od starta trke bilo je jasno da će biti dosta uzbuđenja u Belgiji, na stazi za koju kažu da "razdvaja dječake od pravih ljudi".

U drugom krugu je nastao pravi haos. Sudarili su Fernando Alonso i Rubens Barikelo. Cijenu je platio Brazilac koji nije mogao da nastavi trku, a vozač Ferarija je uspio da se oporavi.

Ispostaviće se, međutim, da je Alonso morao da završi trku prije kraja, jer je u 38. krugu izgubio kontrolu nad bolidom i okrenuo se na stazi.

Još jedan kobni sudar dogodio se u prvoj trećini trke, u 17. krugu. Sebastijan Fetel (Red Bul) je izgubio kontrolu nad automobilom i zakucao se Batonu u rep. Branilac titule prvaka svijeta bio je kolateralna šteta i nije mogao da nastavi da se takmiči. Ovo je druga trka koju vozač Meklarena nije završio, poslije bizarnog kvara u Monaku.

Fetel je, međutim, desetak krugova kasnije "platio" za to što je izbacio Batona. Ono što je on uradio Englezu, njemu je napravio Vitantonio Liuci. Kontakt dva bolida, a lijeva zadnja guma na automobilu Nijemca otišla je u paramparčad. Imao je Fetel od tog mjesta do pit-stopa čak četiri kilometra, ali je nekako uspio da se dogura do mehaničara svog tima.

Vratio se na stazu, ali tek kao dvadeseti! Na kraju je bio 15.

Sve u svemu, Hamilton i Veber su uradili veliki posao, a mogu i da zahvale direktnim konkurentima za osvajanje titule prvaka svijeta - Fetelu, Batonu i Alonsu.

Naredna trka biće vožena u Italiji 12. septembra.

POREDAK NA TRCI U BELGIJI:

1. Luis Hamilton (Meklaren)
2. Mark Veber (Red Bul)
3. Robert Kubica (Reno)
4. Felipe Masa (Ferari)
5. Adrijan Zutil (Fors Indija)
6. Niko Rozberg (Mercedes GP)
7. Mihael Šumaher (Mercedes GP)
8. Kamuji Kobajaši (Zauber)
9. Vitalij Petrov (Reno)
10. Haime Algesuari (Toro Roso)

GENERALNI PLASMAN:

1. Hamilton 182
2. Veber 179
3. Feteln 151
4. Baton 147
5. Alonso 141...

POREDAK TIMOVA:

1. Red Bul 330
2. Meklaren 329
3. Ferari 250
4. Mercedes GP 146
5. Reno 123...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC