• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Đoković bez milosti za "penzionera"

Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale US opena pobjedom nad Džejmsom Blejkom - 6:1, 7:6, 6:3. Naredni protivnik biće mu Mardi Fiš.

 US OPEN: Đoković bez milosti za "penzionera" Izvor: MONDO

Novak Đoković je savladao vjetar, publiku na najvećem teniskom stadionu na svijetu i Džejmsa Blejka u četvrtom kolu posljednjeg gren slema u godini. Do odbrane poena osvojenih prošle godine u Njujorku, odnosno do plasmana u polufinale, dijeli ga još jedan Amerikanac, Mardi Fiš.

U uslovima nenormalnim za tenis, po izuzetno snažnom vjetru, treći nosilac na US openu nije imao milosti za ljubimca domaće publike, 30-godišnjaka rođenog upravo u Njujorku, koji je najavio skori odlazak u penziju. Srbin je sebi obezbijedio plasman u četvrtfinale, a Blejku mjesto u istoriji, jer više ga neće biti na "njegovom" Flešing Medousu. Sa Novakom je odigrao posljednji meč na US openu u karijeri.

Trenutno je razlika u klasi velika, naravno na strani srpskog tenisera iako je Blejk na momente pokazao kakvom razornom artiljerijom raspolaže. Ipak, nekada četvrti igrač svijeta, trenutno 108. na ATP listi, dobio je vajl kard za učešće na US openu i postigao je maksimum.

Blejk je počeo sa dve brejk lopte u uvodnom gemu, nije ih iskoristio i to je bilo maltene sve od Amerikanca u prvom setu. Doduše, "upisao" se kod 0:5, a Đoković je rutinski završio prvi set poslije 22 minuta - 6:1.

U drugom setu slika na terenu stadiona Artur Eš bila je drugačija. Amerikanac je zaigrao mnogo bolje, bio je agresivan, ali za razliku od uvodnog dijela meča, sada su njegovi snažni udarci češće završavali u polju. Tako je prvi napravio brejk za 4:2 i doveo navijače do delirijuma. Međutim, Novak ih je odmah zatim utišao ribrejkom. Srbin je mogao i ranije do 2:0 u setovima, ali nije iskoristio priliku na servis protivnika u 11. gemu, pa je morao da sačeka taj-brejk.

Kada je Đoković sa dva mini brejka poveo 4:1 u taj-brejku, činilo se da je sve odlučeno. Ali, tako nije mislio Blejk. Odmah je uzvratio - 4:4. Međutim, Amerikanac je tokom razmjene udaraca poslije svog servisa lopticu poslao u mrežu i tada je Novak došao do 5:4, a osvojio je i naredna dva poena - 7:4 i posle 52 minuta stekao, vidjelo se već tada, nedostižnu prednost.

Meč je doveo do kraja pola sata kasnije. Za to mu je bilo dovoljno da još jednom oduzme servis domaćem igraču - 6:3.

Ukupno, Blejk je napravio 27 "vinera" i 31 neiznuđenu grešku, a Novak 14 direktnih poena i 13 grešaka.

Meč je trajao 104 minuta.

To je bio drugi meč Amerikanca i Srbina, koji je i prvi put slavio - na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Prije Blejka, Đoković je savladao Viktora Troickog 3:2 i Nijemca Filipa Pečnera 3:0, a sada mu predstoji peti duel sa Fišom, protiv koga ima stoprocentan učinak.

Amerikanac je trenutno 21. na ATP listi i u odličnoj je formi u posljednje vrijeme, ali je na US openu već dva puta morao da igra pet setova, protiv Čeha Jana Hajeka u prvom i Francuza Arnoa Klemona u trećem kolu. Između toga je lako izašao na kraj sa Urugvajcem Pablom Kuevasom - 3:0.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC