• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

US OPEN: Novak pržio, pa smazao "ribu"

Novak Đoković savladao Mardija Fiša u meču četvrtog kola US opena poslije 110 minuta - 6:3, 6:4, 6:1. Naredni protivnik biće mu Gael Monfis.

 US OPEN: Novak pržio, pa smazao "ribu" Izvor: MONDO

Uzmete ribu, izvadite kosti, isjeckate na sitne komade i manje od dva sata je pržite na tihoj vatri - to je specijalitet iz kuhinje Novaka Đokovića.

Tako je i izgledao meč četvrtog kola US opena u kome je srpski teniser za ručak (igrano popodne po lokalnom vremenu u Njujorku) "smazao" Mardija Fiša za samo sat i 50 minuta - 6:3, 6:4, 6:1.

Đoković će se za plasman u četvrto uzastopno polufinale US opena boriti sa Gaelom Monfisom.

Mardi Fiš je dobio 19 mečeva od 21 prije okršaja sa trećim nosiocem na posljednjem gren slemu u 2010. Na prethodna četiri turnira bilježio je odlične rezultate, osvojio je dva trofeja i jednom igrao u finalu. Igra u životnoj formi pošto je, uz pomoć nutricioniste, smršao 15 kilograma od septembra prošle godine i operacije koljena... Ali, sve to pada u vodu kada 28-godišnji Amerikanac, 21. na ATP listi, izađe na megdan Novaku Đokoviću. Za Srbina nema lijeka.

Zato je izgubio i peti put u isto toliko mečeva.

Đoković je bio agresivniji, znatno sigurniji i bolji rival u svim teniskim elementima, čak i u servisu iako je to Fišov zaštitini znak. Odservirao je Novak četiri asa, Fiš tri, prvi servis mu je bio daleko ubojitiji... Imao je čak 30 direktnih poena naspram 13 domaćeg tenisera, napravio je šest brejkova iz osam šasni, a Fiš samo jedan iz četiri prilike, osvojio je ukupno 85 poena, čak 23 više od Amerikanca... Jedino su po broju neiznuđenih grešaka bili približno isti (30:28 za Fiša).

Istovremeno, dok je "mljeo" protivnika, s kojim se povremeno i poigravao, Novak se i štedio, nije nepotrebno trošio energiju, čuvajući je za nastavak takmičenja.

Poslije mukotrpne borbe u prvom kolu sa Viktorom Troickim (3:2), Novak Đoković nije izgubio ni set, a igrao je i protiv Filipa Pečnera i Džejmsa Blejka.

Đoković je iskoristio prvu brejk loptu na meču i poveo 2:0. Odmah mu je na isti način uzvratio Fiš, ali je 23-godišnji Beograđanin pokazao da je to bilo samo kratkotrajno opuštanje, pa je ponovo oduzeo servis pet godina starijem rivalu i to bez izgubljenog poena - 3:1. Do kraja prvog seta (38 minuta) obojica su bili sigurni u gemovima kada su imali "početni udarac", pa je Novak stigao do 6:3.

Drugi set je počeo izjednačenom borbom, a "mirno more" prvi je zatalsao Srbin iskoristivši drugu brejk šansu u petom gemu - 3:2. Već u narednom bilo je 0:40, ali se Novak pobrinuo da se ne ponovi situacija iz sredine prvog seta kada je 19. nosilac odmah napravio ribrejk. Dobio je šest od narednih sedam poena i poveo 4:2. To mu je bilo dovoljno da poslije 44 minuta privede kraju drugi set - 6:4.

Kada je na startu trećeg seta (28 minuta) od 40:15 za Fiša, Novak došao do brejka, jasno je bilo da je stavio tačku na meč. Do kraja je još dva puta oduzeo servis indisponiranom protivniku - 6:1.

Publika na US openu poznata je kao temperamentna, što je Novak iskusio u trećem kolu kada je igrao sa Džejmsom Blejkom, ali je u ponedeljak na Artur Ešu vladala tišina. Srbin nije dao priliku Amerikancima da se raduju.



Đokoviću slijedi duel sa Gaelom Monfisom, koji je meč četvrtog kola takođe riješio u tri seta. Savladao je zemljaka, Rišara Gaskea - 6:4, 7:5, 7:5.

Doduše, 17. nosilac je morao da se oznoji malo više od trećeg, jer je Gaske u trećem setu vodio 5:3, ali je onda Monfis dobio četiri uzastopna gema i pobijedio.

Prethodno, Mofis je bio bolji od Amerikanca Roberta Kendrika (3:2), Rusa Igora Andrejeva (3:0) i Srbina Janka Tipsarevića (3:1).

Kao i protiv Fiša, i protiv 24-godišnjeg Francuza Đoković ima stoprocentan učinak, ako se izuzme poraz iz 2004. na čelendžeru u Bergamu. Pobijeđivao ga je četiri puta i to svaki put na velikim takmičenjima - na US openu 2005, na Rolan Garosu 2006, na Olimpijskim igrama 2008. i na turniru Masters serije u Parizu 2009.

Pobjednik duela između Srbina i Francuza u polufinalu će se sastati sa najboljim iz dijela "kostura" u kome su Rodžer Federer (2) - Jirgen Melcer (13) i Robin Soderling (21) - Albert Montanjes (21).

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC