• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Vratili se carevi!

Vaterpolisti Srbije se vratili srećni i ponosni iz Zagreba, sada počinju pripreme za London. Vanja: "Ljudi, pa nije to ulični turnir u klikerima".

 VATERPOLO: Vratili se carevi! Izvor: MONDO

"Gledaj! Eno su vaterpolisti! Carevi!", prokomentarisala je grupa mladih Beograđana kada su vidjeli autobus koji je iz Zagreba dovezao do centra Beograda.

Da, vratili su su se carevi iz Zagreba i donijeli još jednu medalju sa Evropskog prvenstva. Jeste bronzana, ali sija kao sunce.

Prije 20-ak dana, vaterpolisti su otišli na Evropsko prvenstvo tako što je Vaterpolo savez podigao kredit. Mnogi su tada bili u čudu, u nevjerici da je jednom tako trofejnom sportu, najtrofejnijem u Srbiji, potrebno da se zadužuje kod banaka da bi učestvovao na takmičenju na kojem brani srebrnu medalju.

"Delfini" nemaju ni svoj bazen (o takvom trenažnom centru se i dalje vode pregovori), selili su se iz objekta u objekat...

Svi problemi su, naravno, prevaziđeni, jer su oni kao rođeni pobjednici naučeni da sve ostave za sobom kada uđu u bazen, "bojno polje". I ostali su na zemlji, što je preduslov da ponove dosadašnje uspjehe.

A ono što žele je zlatna olimpijska medalja. London 2012. godine.

"Izuzetno sam zadovoljan, čestitao bih momcima na zalaganju, hvala saradnicima i ljudima iz Saveza, to je naš zajednički uspjeh. Ovi rezultati pokazuju odnose u Savezu i simbiozu igrača, stručnog štaba i saveza. Sada će uslijediti analize i da sagledamo šta još treba da uradimo kako bismo ostvarili cilj. A cilj je - Olimpijada u Londonu. Moramo da budemo na zemlji bez obzira na sve ove uspjehe da bismo taj uspjeh sutradan ponovili", rekao je selektor Dejan Udovičić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vanja Udovičić je bio najbolji igrač turnira u Zagrebu i najbolji strelac sa 21 golom.

"Ja sam kapiten najuspješnije selekcije. Tamo gdje smo trebali da to pokažemo i kažemo mi smo to i uradili na najbolji način. Zahvaljujem se svim saigračima što su bili to što jesu, što su predstavili sebe i Srbiju onako kako dolikuje. Hvala im što su mi omogućili da dobijem priznanje za najboljeg igrača turnira", rekao je Vanja.

O meču za bronzanu medalju protiv Mađara...

"Pokazali smo pravi kvalitet jer smo poslije poraza u polufinalu uspjeli da sa savladamo Mađarsku. Nije lako izgubiti polufinale nekog takmičenja, i potom smoći snagu, vratiti se i emotivno i fizički i pripremiti se za novu utakmicu i dominirati".

Kapiten je reagovao i na neka očekivanja pred Olimpijske igre u Londonu.

"Malo sam zabrinut pritiskom koji se nameće ovoj generaciji da mora da osvoji zlato u Londonu kao da je to lako. Pa nije to turnir ulice u klikerima! Ni mnogim drugim generacijama to nije pošlo za rukom", upozorio je Vanja.

Neizbježna tema svake konferencije za štampu predstavnika vaterpolo sporta jeste i nedostatak novca, uslova...

Ali, predsjednik VSS Velibor Sovrović je istakao da se nada da za dvije godine, kada se budu igrali Evropsko prvenstvo i olimpijski turnir neće morati da priča istu priču.

"Kada sam održao konferenciju za novinare na kojoj sam saopštio da smo podigli kredit, nisam imao ideju da kritikujem državu. Ja sam samo želio da ukažem na to koliko košta vrhunski sport, koliko je potrebno za pripreme A i mlađih selekcija...Htio sam da ukažem na to da je količina projektovanog novca iz državnog budžeta izuzetno mala", naglasio je Sovrović.

Rekao je i ovo: "Ne treba nam zato što smo bijesni, nego da preživimo".

Sovrović je saopštio da je 2008. godine, na primjer, iz budžeta za vaterpolo bilo izdvojeno oko milion evra i da je tada Savez normalno funkcionisao, ali sada je ta suma mnogo, mnogo manja.

Ali, nije klonuo duhom...

"Ostaje mi da se borim zajedno sa vaterpolistima, stručnim štabom, mojim saradnicima. Motiv mi je da trijumfalno završim ovaj mandat 2012. godine", poručio je predsjednik VSS.

On se zahvalio Telekomu Srbija, istakavši da je to jedna od rijetkih kompanija koja je prepoznala važnost vrhunskog sporta i vaterpola. "Telekom je naš dugogodišnji, najbolji i najpouzdaniji partner", dodao je predsjednik VSS.

O problemima u vaterpolo sportu, Dejan Udovičić je govorio još prije četiri godine. Situacija se, kaže, nije pomakla sa "mrtve tačke"...

"Zahvalio bih se gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu na obećanoj pomoći. On nam dođe kao Deda Mraz! Pažnja nam je izuzetno bitna, trebaju nam normalni uslovi za rad...", rekao je Udovičić.

Sovrović se zahvalio svima u stručnom štabu i vaterpolistima prije svega na ponašanju tokom priprema i svih takmičenja, ističući da je ponosan na sve njih.

"Ovo ljeto je bilo dugo. Gotovo 100 dana su trajale pripreme i takmičenja, a krina je bila bronzana medalja u Zagrebu. Osvojili smo tri izuzetna priznanja (Svjetska liga, Svjetski kup i bronza u Zagrebu), ja bih rekao tri zlata", rekao je Sovrović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC