• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Novak je pobijedio, čeka se Janko

Novak Đoković pobijedio je sa 3:1 (4:6, 6:3, 6:2, 6:4 )Tomaša Berdiha i izjednačio ukupan rezultat u polufinalu Dejvis kupa.

 DEJVIS KUP: Novak je pobijedio, čeka se Janko Izvor: MONDO

Tomaš Berdih doveo je Češku u vođstvo od 1:0 u setovima nakon 39 minuta, protiv Srbije.

U odlučujućem susretu, pred oko 15.000 navijača u Beogradskoj areni, Berdih je oduzeo Novaku Đokoviću servis pri rezultatu 3:3 u prvom setu i potom sjajnom igrom na svoj servis dva puta do kraja seta potvrdio brejk - 6:4.

Samo jedna brejk lopta bila je dovoljna češkom teniseru da oduzme servis Đokoviću, koji s druge strane nije imao šansu za brejk u prvom setu.

Ključni momenat drugog seta bio je zapravo peti gem, kada je Đoković na svoj servis gubio 0:30 i uspio da nadoknadi. Od tog momenta vidi se poboljšanje u njegovoj igri.

Prvi poen šestog gema donio je desetominutnu dramu. Na žalost, bili su isključeni reketi. Djelovalo je kao da Novak kontroliše poen i da će biti njegov, a onda je nezgodno doskočio. Legao je na pod i uhvatio se za desno koljeno.

Kada mi je prišao fizioterapeut srpske reprezentacije je preblijedio, a cio naš boks je nervozno ustao. Pojedine devojčice u publici su plakale, dok su oni malo prisebniji skandirali Novakovo ime.

Đokoviću je bandažirano desno koljeno (Berdih ima zavoj na lijevom!) i vratio se na teren. Osvojio je prva dva poena (30:15), imao i brejk priliku. Ipak, Berdih se izvukao i izjednačio na 3:3.

U osmom gemu Srbin je imao novu priliku za brejk. Drugu je iskoristio i poveo sa 5:3. Sljedeći je uz malo poteškoća riješio u svoju korist. Za izjednačenje u setovima.

U trećem setu Novak je već preuzeo potpunu kontrolu igre. Iskoriostio je obe brejk prilike u trećem i petom gemu i poveo sa 4:1.

Sedmi teniser svijeta je do tada maltene samo statirao, ali je uspio da uzvrati oduzimanjem servisa. Berdih je poslao loptu u mrežu kod 30:30 i Đoković je dobio brejk priliku u sedmom gemu. Prvu nije iskoristio. Drugu jeste, a posljednji poen realizovao je na maestralan način.

Svi češki navijači već su mislili da će poen, u kome su dva tenisera razmenila 26 udaraca, pripasti Tomašu Berdihu. Međutim – Novak je pokupio nisu loptu koja je bila blizu mreže i poslao je u suprotno polje. Novi brejk. Naredni gem odservirao je staloženo, dobio i njega (6:2) za konačni preokret u setovima 2:1.

Berdihova igra je drastično pala, čini se da više i nema snage, jer je u prethodna dva dana odigrao dva meča od po četiri seta. Đoković je mnogo više fokusiran i čini se da puca od samopouzdanja.

U četvrtom setu osjetio se pritisak važnosti, te se obojici ruka malo stegla. Finalista US Opena nije uspio da iskoristi brejk u trećem gemu, ali jeste u devetom. Poveo je sa 5:4 i preostalo mu je da servira za meč. Besprekorno je to uradio, ne prepustivši Berdihu ni poen.

Rezultat je sada izjednačen! 2:2

Da ne ureknemo, ali ne zaboravite: Srbija do sada nije izgubila u Areni!

Po završetku meča Đoković - Berdih, na teren bi trebalo da izađu Janko Tipsarević i Radek Štepanek.



Od raspada SFRJ, tačnije debija pod imenom SR Jugoslavija, 1995. godine, najbolji teniseri naše zemlje u Dejvis kupu nikada nisu uspjeli da se pobijede, nakon što su poslije dva dana takmičenja gubili sa 2:1.

To je slučaj i ovog septembra 2010. godine, u trenutku kada je teniska Srbija pred najvećim kolektivnim uspjehom u istoriji - plasmanom u finale Svjetske grupe Dejvis kupa.

Dakle, da bi ispisali novu stranicu istoriji, Novak Đoković i Janko Tipsarević moraće u nedelju da pocjepaju neke stare stranice... U prethodnih 15 godina, naša reprezentacija je gubila sa 2:1 od Portugala (dva puta, 1997. i 1998. Evro-afrička zona II), Turske (1999. Evro-afrička zona II), Luksemburga (2002. Evro-afrička zona II), Grčke (2003. Evro-afrička zona II), Belgije (2005. Evro-afrička zona I) i Rusije (2008. Svetska grupa, 1. kolo) i nikada nije uspela da preokrene rezultat u našu korst.

Da li je došlo vrijeme?

U finale Dejvis kupa za 2010. godinu, plasiraće se ekipa koja prva dođe do tri pobede. Česi su, u vreme Čehoslovačke, jednom osvajali Dejvis kup, a dva puta igrali finale, od čega je drugi put bio prošle sezone. Tada je Španija pobijedila Češku u velikom finalu sa 5:0...

S druge strane, samostalnoj Srbiji je ovo treće uzastopno učešće u Svjetskoj grupi i prvo polufinale. Do tog ranga takmičenja, dva puta stizali smo kao SFRJ, ali smo svaki put polufinale igrali u gostima. I gubili.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC