• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BICIKLIZAM: Šok! Kontador se dopingovao!?

Trostruki i aktuelni šampion Tur D'Fransa Alberto Kontador suspendovan je do daljeg. Da li će Endi Šlek biti proglašen za šampiona Trke oko Francuske?

 BICIKLIZAM: Šok! Kontador se dopingovao!? Izvor: MONDO

Međunarodna biciklistička federacija (UCI) suspendovala je u četvrtak do daljeg španskog biciklistu i pobjednika ovogodišnjeg Tur D'Fransa, Alberta Kontadora, jer je bio pozitivan na doping testu.

Svjetska anti-doping agencija (WADA) saopštila je da je testove obavila njena laboratorija u Kelnu i da su u oba uzorka Kontadorove mokraće pronađene manje količine klenbuterola.

"UCI će nastaviti intenzivnu saradnju sa ljudima iz Svjetske anti-doping agencije kako bi utvrdili sve relevantne činjenice u ovom slučaju", navodi se u saopštenju UCI.

Kontadorov publicista Hakinto Vidarte izdao je saopštenje u kojem se navodi da je pozitivan test Kontadora posljedica konzumiranja pokvarene hrane.

"Svi eksperti sa kojima smo se do sada konsultovali kažu da je u pitanju pokvarena hrana. Uostalom, Alberto Kontador je prošao seriju testova i kontrola tokom Trke kroz Francusku. Baš zbog toga biće veoma lako utvrditi kada je Kontador unio tu supstancu u organizam", navodi se u saopštenju.

Vidarte je podsjetio da je količina klenbuterola kod bicikliste bila veoma mala, što, prema njegovim riječima, ukazuje da ju je Kontador slučajno uzeo kroz hranu.

Ipak, direktor Svjetske anti-doping agencije Dejvid Hauman istakao je da čak i najmanja količina klenbuterola može da bude dovoljna za izricanje kazne ili suspenzije.

"Sada je sve na laboratoriji koja je pronašla pomenutu supstancu. Kad je u pitanju klenbuterol, ne postoji dozvoljena ili nedozvoljena količina u organizmu. Ova supstanca nije ništa novo, koristi se posljednjih 30 godina. Do sada nije bilo slučajeva da ju je neko koristio nehotice. Ovo je početak, a laboratorija sada mora da nastavi sa analizama", istakao je Hauman.

Kontador je ove godine treći put u karijeri pobijedio na Turu i to poslije veličanstvene borbe od prve do posljednje etape sa Endijem Šlekom iz Luksemburga. Bila bi potpuna katastrofa za Tur, biciklizam i sport da je jedan od dvojice sportista o kojima je 20 dana pisala Evropa, bio nepošten i dopingovan.

Klenbuterol nije steroid, ali ima anaboličke osobine koje grade mišić dok organizam sagorjeva masti. Obično se daje konjima koji imaju problem sa disanjem, a koriste ga i ljudi koji boluju od astme.

Ova supstanca može, poput amfetamina ili efedrina, da ubrza otkucaje srca i poveća tjelesnu temperaturu. Posljednjih decenija sportisti su ga koristili u kombinaciji sa drugim doping sredstvima kao što što su hormon rasta i steroidi.

U aprilu ove godine UCI je suspendovao Kineza Lija Fua zbog upotrebe klenbuterola na trci u Belgiji, a mjesec dana kasnije iz istog razloga kažnjen je Italijan Alesandre Kolo koji je bio pozitivan na doping testu tokom trke u Meksiku.

U skoro stogodišnjoj istoriji, Tur D'Frans je već doživio da šampionu bude naknadno oduzeta titula, a to se dogodilo 2006. godine, kada je kod pobjednika Flojda Lendisa pronađena nedozvoljena susptanca. Tada je titula dodijeljena drugoplasiranom u generalnom plasmanu Špancu Oskaru Pereiru.

Od 2005. godine, kada je posljednju, sedmu u nizu titulu na Turu osvojio Amerikanac Lens Armstrog, Tur su osvajali samo Španci. Poslije naknadno proglašenog Pereira, prvu titulu osvojio je Kontador (2007), potom je šampion bio Karlos Sastre (2008), a u prethodne dvije sezone najbolji je bio ponovo Kontador.

Da li će poslije svega, titula biti dodijeljena Luksemburžaninu Endiju Šleku, koji je ovog ljeta vođstvo u generalnom plasmanu izgubio tako što mu je bježeći od Kontadora spao lanac...

(agecije/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC