• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEKING: Prva Jelenina pobjeda nad Klarom

Teško, uz dosta muke, Jelena Janković zabilježila je prvu pobjedu u Pekingu od kada je 2008. godine osvojila titulu u ovom gradu..

 PEKING: Prva Jelenina pobjeda nad Klarom Izvor: MONDO

Sat i 34 minuta bilo je potrebno trećoj nositeljki i šestoj teniserki svijeta da u subotu ujutru po našem vremenu prvi put u karijeri pobijedi Čehinju Klaru Zakopalovu i plasira se u drugo kolo 4,5 miliona dolara vrijednog turnira - 7:5, 7:5.

Jelena (25) je prošle sezone, kao vlasnica titule na ovom prestižnom turniru Premijer kategorije, gdje se za titulu osvaja 1.000 WTA bodova i 775.500 dolara, izgubila u prvom nastupu, od Kineskinje Šuaj Peng (6:4, 5:7, 2:6) i na taj način izgubila je veliki broj bodova, jer je "branila" svih 1.000.

Ove sezone ima priliku da na turniru gde je i 2007. godine igrala finale, ponovo sakupi bodove za skok na WTA listi, pa što ne i vrati titulu.

Ipak, da joj forma nije na vrhuncu moglo je da se zaključi već u meču sa Zakopalovom, trenutno 37. na WTA listi, sa kojom nije igrala od 2004. godine! Tada je tri godine starija Čehinja pobijedila našu teniserku na Vimbldonu sa 3:6, 6:1, 6:4. Bio je to drugi poraz Jankovićeve u duelu sa Zakopalovom, jer je 2003. godine u Kazablanki bilo 6:4, 1:6, 6:1 za Čehinju.

Poslije šest godina, devojke iz Beograda i Praga obnovile su rivalitet i Jelena je konačno bila bolja. U prvom setu, reviju brejkova bolje je odigrala naša teniserka, koja je četiri puta oduzela servis protivnici, a prepustila joj tri svoja, pa je u zadnji čas brejkom došla do 7:5.

U drugom setu, igralo se bez brejkova do 3:2 za Čehinju, kada je Zakopalova napravila prvi brejk. Jelena je odmah uzvratila, smanjila na 4:3, potom dobila svoj servis, pa ponovo "brejknula" protivnicu i očas posla došla u priliku da servira za meč - 5:4.

Kao po navici, Jankovićeva je tada "pala" u igri, napravila nekoliko grešaka i dozvolila protivnici da se vrati u meč novim brejkom (5:5).

Ovog puta, Jelena se trgla na vrijeme, izgubljeno je vratila brejkom već u narednom gemu i drugi put servirala za drugo kolo, gdje si plasirala poslije dve neiskorišćene meč lopte i igre na razliku - 7:5.

Meč je bio odigran na Lotus Kortu, koji se nalazi u sklopu Olimpik Grin tenis centra u Pekingu, na kojem je odigran i teniski turnir u okviru Olimpijskih igara 2008. godine.

U subotu rano ujutru, jedna od osam pobednica kvalifikacija postala je naša mlada teniserka Bojana Jovanovski (18, 94. WTA), koja je poslije domaće takmičarke Kai Li Ženg (6:0, 6:2), u drugom kolu slistila i devet godina stariju Španjolku Aranču Paru Santonju sa 6:2, 6:2.

Organizatori Čajna Opena, koji se paralelno igra i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, još nisu svrstali pobjednice kvalifikacija u glavni žrijeb, a kada se to dogodi, saznaćemo da li će Jovanovski igrati upravo protiv Jankovićeve u drugom kolu, jer je za sada poznato da će Džej-Džej u narednoj rundi igrati protiv jedne od kvalifikantkinja.

U Pekingu, Srbija predstavlja i Ana Ivanović, koja će u prvom kolu imati težak posao protiv 11. nositeljke Marion Bartoli. Upravo je Francuskinja bila kobna za Ivanovićevu prošle nedjelje na Torej Pan Pacifik Openu u Tokiju, kada ju je pobijedila sa 6:2, 6:1.

Žrijeb za muški singl i dubl još nije održan, ali je poznato da će Novak Đoković biti postavljen za prvog nosioca na turniru gdje je brani titulu od prošle sezone.

Dankinja Karolina Vozniacki pobednica je WTA turnira u Tokiju, koji je igran za nagradni fond od dva miliona dolara, pošto je u ponedjeljak ujutru savladala rusku teniserku Jelenu Dementijevu sa 1:6, 6:2, 6:3.

Pobjedom u Tokiju Vozniacki je osvojila 900 WTA poena i ček na 350.000 dolara, dok je poražena Dementijeva "bodovni račun" na WTA listi uvećala za 620 poena, a bankovni za 175.000 dolara.

(N. J. - MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC