• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila SP za rukometašice 2013!

Srbija je dobila čast i obavezu da organizuje Svjetsko prvenstvo za rukometašice u decembru 2013. godine!

 Srbija dobila SP za rukometašice 2013! Izvor: MONDO

Ovu odluku u subotu donio je Izvršni odbor Internacionalne rukometne federacije (IHF) na sastanku u njemačkom Hercogenaurahu. Srbija je za rivala imala Južnu Koreju.

IHF je odlučio i da se Svjetsko prvenstvo za rukometaše 2013. godine održi u Španiji, koja je pobijedila u konkurenciji Danske i Norveške.

Srbija će 2012. godine organizovati i Evropsko prvenstvo za rukometaše, kada će domaćin u ženskoj konkurenciji biti Holandija.

Delegaciju Srbije u Hercogenaurahu, gradu Adidasa, predvodio je predsjednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović. On nije krio oduševljenje poslije lijepe vijesti koju je pročitao predsjednik IHF doktor Hasan Mustafa.

"Ovo je fantastičan uspjeh! Naš protiv kandidat Južna Koreja učinila je veliki napor da dobije domaćinstvo. Ipak, naša zemlja će 2013. godine ugostiti najbolje rukometašice svijeta. Ovo je velika dobit za sport, za ženski sport i naravno za ženski rukomet... Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo opravdati povjerenje", rekao je Marjanović.

Od osamostaljenja, ženska reprezentacija Srbije nije učestvovala na SP. Propustila je posljednja tri Mundijala, 2005. u Rusiji, 2007. u Francuskoj i 2009. u Kini.

Posljednji put, 2003. godine u Hrvatskoj, učestvovali su pod imenom Srbija i Crna Gora i tada su Srpkinje završile kao devete, a dvije godine prije toga, 2001. u Italiji, osvojena je posljednju medalju sa Svjetskih prvenstava. U meču za bronzu, rukometašice SR Jugoslavije prije devet godina pobijedile su Dansku sa 42:40.

To je bila jedina medalja rukometašica od raspada SFRJ, a u godini prije izbijanja rata, 1990. u Južnoj Koreji, posljednji put u zajedničkom sastavu, "plave" su osvojile srebro porazom u finalu od SSSR sa 24:22.

Jedino zlato, Jugoslovenke su osvojile 1973. godine, kada je naša zemlja drugi put bila domaćin SP. Tada su rukometašice u finalu pobijedile Rumuniju sa 16:11. Do danas, Jugoslavija ima jedno zlato, tri srebra i tri bronze.

Zanimljivo, prvo ikada održano Svjetsko prvenstvo bilo je upravo u Jugoslaviji, 1957. godine, kada je u finalu Čehoslovačka pobijedila Mađarsku sa 7:1...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC