• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEKING: Ana izgubila od prve na svijetu

Karolina Voznijacki, koja će od ponedjeljka biti prva na svijetu, pobijedila je u četvrtfinalu Pekinga Anu Ivanović sa 2:0 (7:6, 6:4).

 PEKING: Ana izgubila od prve na svijetu Izvor: MONDO

Ana Ivanović u smiraj sezone počela je, prije svega da igra bolje, samim tim i da bilježi značajnije rezultate, ali je u četvrtfinalu WTA turnira u Pekingu morala da pruži ruku prvoj teniserki svijeta.

U četvrtak, Karolina Voznijacki pobijedila je Petru Kvitovu i na taj način matematički prestigla Serenu Vilijams na WTA listi, iako će to biti objavljeno tek u ponedjeljak.

Dan kasnije, 20-godišnja Dankinja umalo nije izneta sa terena kada joj je u drugom setu "klecnulo" koljeno. Kada se oporavila, uspjela je da dovrši započet posao protiv srpske teniserke – 2:0 (7:6, 6:4).

Duel 17. (Ana) i 20. (Karolina) djevojke koje su se pele na prvo mjesto WTA liste, od kada je uveden ovaj vid rangiranja igračica, trao je sat i 53 minuta i Dankinja poljskih korijena zabilježila je prvu pobjedu nad dve godine starijom suparnicom.

Prethodna dva duela, Ivanovićeva (22) dobila je bez izgubljenog seta, ali je tokom te 2008. godine, Ana bila među tri najbolje na svijetu, a Karolina ni među Top 30. Oba prethodna duela, dvije zgodne teniserke odigrale su na gren slemovima, prvo u Melburnu, potom i Parizu, kada je Ivanovićeva osvojila do danas jedinu gren slem titulu u karijeri.

Plasmanom u četvrtfinale Kina Opena, Ivanovićeva je zaradila 74.450 dolara i 250 WTA bodova, sa kojima će narednog ponedjeljka napredovati na rang listi, gdje trenutno zauzima 36. mjesto. Očekuje se da Ana bude oko 30. mjesta na svijetu...

Voznijacki, koja je u meč sa Anom ušla sa serijom od sedam uzastopnih pobjeda, računajući i prošlonedjeljni turnir u Tokiju, gde je osvojila titulu, prva je došla do brejka na startu meča, ali je Ana brzo to vratila. Borba se rasplamsala kod 4:4 u prvom setu, kada je Anin ritern za brejk loptu pao bukvalno milimetar iza aut linije.

Dankinja je nekako dobila taj gem, a u narednom imala 0:40 i tri vezane set lopte.

Sve tri, Beograđanka je glatko spasila, potom napravila grešku i pružila rivalki i četvrtu šansu da završi set u svoju korist, ali i iz te situacije se izvukla (5:5), poslije čega su obe bile sigurne na svoj servis, pa se otišlo u taj-brejk.

Tamo, igrala je samo djevojka iz Odenzea 7:1, za 1:0 u setovima. Ujedno, bio je to prvi set koji je Ana izgubila u Pekingu, gdje prošle sezone nije ni nastupala.

Do meča sa Voznijacki, Ivanovićeva je pobjeđivala redom (11) Marion Bartoli sa 6:2, 6:3, Olgu Govortsovu sa 6:0, 7:5 i (7) Elenu Dementijevu sa 7:6, 7:6.

Način na koji je izgubila prvi set očigledno je uticao na Anino samopouzdanje na startu drugog, kada je odmah izgubila servis gem i potom morala da spašava i tri vezane brejk lopte za vođstvo Dankinje od 4:1.

Kao i u prvom setu, Ana je spasila sve tri brejk lopte, došla do "djusa", kada je Voznijacki doživjela neugodnu povredu kolena. Čim je pala, mlada teniserka počela je da plače, skočio je i otac Pjotr, čak se i Ana uznemirila, ali je poslije ukazane prve pomoći, Voznijacki ipak nastavila meč.

Prekid je trajao gotovo deset minuta, a kada je igra nastavljena, Ivanovićeva je smanjila na 2:3 i imala pomalo uplašenu i stegnutu rivalku na drugoj strani. Ali, kako su počeli da dolaze prvi vineri, Voznijacki je zaboravila na bolove i vratila ritam sa kojim je i došla na korak od vođsva 4:1.

Brzo, bilo je 4:2, a potom novi brejk za Voznijacki i vođstvo od 5:2, od čega se Srpkinja nije oporavila, iako je do kraja meča vratila jedan brejk – 6:4 i plasman Dankinje u finale, gdje će se sastati sa boljom iz meča (15) Sahar Per – Timea Bačinski.

Turnir u Pekingu igra se u Olimpik Grin centru, na tvrdoj podlozi, sa nagradnim fondom od 4.500.000 miliona dolara, dok je nagradni fond za muški turnir, koji se igra paralelno, značajno skromniji i iznosi 2.100.000 dolara.

Ali, stoga i trijumf na WTA turniru u Kini donosi 1.000 bodova, a na ATP turniru 500.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC