• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za slavu, za čast, za istoriju, za Nikolu!

Reprezentativna karijera, jedinstvena kao ova Nikole Grbića, zaslužuje po svakom osnovu da bude završena medaljom na Svjetskom prvenstvu.

 Za slavu, za čast, za istoriju, za Nikolu! Izvor: MONDO

Ovaj legendarni odbojkaš i sportista, jedan od najboljih koje je Srbija imala u posljednjih 20 godina, igra svoje posljednje Svjetsko prvenstvo.

Polufinale protiv Kube, u subotu od 17 časova u Rimu u dobroj mjeri odrediće način na koji će kapiten "plave čete" pamtiti svoj posljednji reprezentativni boj. Po finalu ili po meču za treće mjesto.

Zato, svi u srpskom timu, pored borbe za slavu, čast i istoriju, imaju još jedan razlog da pruže sve što mogu i umiju na tarafleksu Pala Lotomatike. Da igraju za svog kapitena, koji je do te mjere zadužio srpsku odbojku od 1995. godine i EP u Grčkoj, do danas, da je teško i zamisliti neka buduća Svjetska prvenstva bez njega u dresu broj "9".

Srbija - Kuba, Rim, subota, 17 časova! Za finale...

Kada se osvrne iza sebe, mlađi od braće Grbić teško da može da se sjeti svih mečeva u kojima je pisao istoriju srpske odbojke zajedno sa saigračima. Nekolicina tih duela bila je i protiv Kube. Ali, gledajući unazad, Grbić smatra, ne vidi se ono što slijedi.

"Sve te stvari koje su se događale do sada, istorija, stastistika, sve što je bilo, međusobni mečevi, to je sve nešto što bi trebalo da zaboravimo. To sve pripada prošlosti i tamo treba da ostane. Ako možemo da izvučemo neke pouke iz tih stvari, onda samo to može da bude konstruktivno", rekao je Grbić, koji je u dresu SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, odnosno samostalne Srbije osvojio devet medalja sa olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava, pa još pet u izdanjima svjetske lige, uz jednu sa Svjetskog kupa...

Malo li je?



Lakše je nabrojati takmičenje gdje srpski tehničar nije osvojio medalju, nego obrnuto.

A, evo i ove 2010. godine, u svojoj 38-godini, Grbić se nalazi na korak od bar srebrne medalje sa SP, što je ujedno najveći uspjeh na ovom takmičenju. Generalno gledano, na svjetskim prvenstvima Srbi su imali najmanje uspjeha.

To srebro iz Japana 1998. godine, osvojeno porazom u finalu od Italije, za koje - ispostavilo se kasnije - igrao dopingovani Marko Braći, jedina je medalja srpske muške odbojke.

Kubanci takođe imaju jedno srebro, osvojeno 1990. godine i još dvije bronze, 1978. i 1998. godine.

Kako do finala?

"Ono što mi moramo da uradimo, ujedno i ono što smo radili tokom ovog prvenstva, je da u svaku utakmicu uđemo maksimalno skoncentrisani. Moramo da očekujemo borbu od prve do posljednje lopte, da očekujemo tešku utakmicu, jer će tako i biti. I da znamo da biti mnogo teže nego u Milanu...", apostrofirao je Grbić pobjedu Srbije nad Kubom (16:25, 25:19, 25:22, 25:19) u drugoj fazi takmičenja na SP u Italiji kao potencijalu opasnost pred novi duel sa vižljastim Kubancima.



Evo i zbog čega kapiten misli da će ova utakmica biti dijametralno suprotna od one u grupi, od koje nije mnogo toga zavisilo.

"Biće drugačije zato što ovdje je ulog u finale, koje je samo po sebi teret. Pobjeda donosi finale i svi su toga svjesni, iako to niko ne spominje, niti o tome govori, ali smo svjesni. To se podrazumijeva... Sama ta činjenica stavlja pritisak, kojeg moramo da budemo svjesni i da se izborimo s njim, u smislu da se skoncentrišemo samo na stvari koje se događaju na terenu...", priznaje Grbić da ekipa u stomaku osjeća da se približava velika utakmica.

Ujedno i velika prilika ove "miks" generacije, gdje od stare garde igraju samo Grbić (1973) i Ivan Miljković (1979). Bojan Janić (1982), Vlado Petković (1983) i Nikola Kovačević (1983), iako ne preiskusni, u ovoj postavi dođu kao "džombe", dok svi ostali momci, do Saše Starovića rođenog 1988. godine, tek imaju da igraju svoja prvenstva i prvenstva...

Na šta bi trebalo da se obrati posebna pažnja?

"Prije svega, da se podsjetimo na stvari koje oni rade na terenu i samim tim, šta bismo mi trebali da radimo, u svakom trenutku, u svakoj poziciji, da bismo uspjeli da ih pobijedimo. To je jedini pravi put da bismo u subotu igrali dobro i savladali ih... Za veliko finale", kaže Grbić.

Poslije bronze na EP u Grčkoj 1995, bronze na OI u Atlanti 1996, srebra na EP u Holandiji 1997, srebra na SP u Japanu 1998, bronze na EP u Austriji 1999, zlata na OI u Sidneju 2000, zlata na EP u Češkoj 2001, bronze na EP u Italiji i Srbiji i Crnoj Gori 2005. i bronze na EP u Rusiji 2007. godine, da li je došlo vrijeme za novu medalju?

Nikola Grbić zna kako, Ivan Miljković uvijek je bio tu da isprati svaku kapitenovu zamisao, a djeluje kao i da je ova nova generacija srpskih odbojkaša stasala za postolje... Koje? Vidjećemo!



PAROVI POLUFINALA (Rim, subota)

Srbija - Kuba (17.00)
Italija - Brazil (21.00)

Finalni meč (21.00), kao i duel za treće mjesto (17.00), biće odigrani u Rimu u nedelju, 10. oktobra.

PAROVI MEČEVA ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MJESTA (Modena, petak)

Rusija - Bugarska (17.00)
Njemačka - SAD (21.00)

Mečevi za peto, odnosno sedmo mjesto biće odigrani u subotu, 9. oktobra.

PAROVI MEČEVA ZA PLASMAN OD 9. DO 12. MJESTA (Firenca, petak)

Argentina - Španija (17.00)
Češka Republika - Francuska (21.00)

Mečevi za deveto, odnosno 11. mjesto biće odigrani u subotu, 9. oktobra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC