• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (SP): "Orlovi" pali poslije drame

Srbija poražena od Kube poslije neizvjesne završnice u polufinalu 17. Svjetskog prvenstva. Grbiću, Miljkoviću i ostalima slijedi borba za bronzu.

 ODBOJKA (SP): "Orlovi" pali poslije drame Izvor: MONDO

Srbija je poražena od Kube u polufinalu 17. Svjetskog prvenstva u odbojci poslije dramatične završnice - 2:3 (25:22, 17:25, 29:31, 25:22, 14:16).

"Orlovi" će se u nedjelju od 17 sati na istom mjestu, u rimskoj dvorani Palalotomatika, boriti za bronzanu medalju sa poraženim iz drugog polufinalnog duela, između Italije i Brazila.

A lako je moglo da se dogodi da ekipa Igora Kolakovića zaigra u finalu. Baš malo je nedostajalo. I ne bi bilo nezasluženo. Mada, ni tim Orlanda Samujela Blekuda nije nezasluženo pobijedio.

Srbi i Kubanci prikazali su fantastičnu odbojku, gladijatorska borba trajala je sat i 50 minuta, a samo malo jači živci, ili čak sreća, odveli su "pirate sa Kariba" u finale. Prvi put, iz četvrtog pokušaja, uspjeli su da dobiju našu reprezentaciju (kako god se ona zvala) na svjetskim prvenstvima.

Inače, Srbija je savladala Kubu u drugoj fazi SP u Italiji - 3:1.

Kako god da se završi borba za bronzu, Nikola Grbić i Ivan Miljković su već postali dio istorije. Jedini su odbojkaši, uz Brazilca Žibu, koji su bili učesnici četiri uzastopna polufinala svetskih prvenstava.

Italijani su ih pobijedili 1998. u finalu, a onda su im "dželati" u polufinalima bili Francuzi (2002) i Bugari (2006). Sada su na taj spisak dospjeli i Kubanci.

Tako je još jednoj srpskoj selekciji ove godine za dlaku izmaklo finale, poslije košarkaša na SP u Turskoj i vaterpolista na EP u Zagrebu.

Ipak, poslije svega, zbog načina na koji su reprezentovali zemlju i bronza će imati zlatan sjaj. Za Grbića, Miljkovića i društvo bi mnogo značilo da osvoje i drugu medalju na planetarnim šampionatima, ujedno i drugu u istoriji naše zemlje, ali i ako ne uspiju - biće heroji nacije.

SRBIJA: Kovačević 21, Janić 6, Petković, Terzić, Stanković 10, Grbić 5, Nikić, Rašić, Miljković 30, Starović, Podraščanin 7, Rosić.

KUBA:Leon 23, Leal 21, Gutierez, Kameho 11, Kepeda, Ortiz, Bel, Simon 17, Erecuelo 4, Mesa, Dijaz, Ernandez 13.

PRVI SET - 22 minuta - 25:22 za Srbiju



Srbija je povela 2:0 na servise Dragana Stankovića, nedugo zatim i 4:1, ali je Kuba uspjela da izjednači na 7:7, a onda i na prvi tehnički tajm-aut ode sa prednošću - 8:7.

"Plavi" su poslije odmora "vezali" tri poena i brzo vratili prednost na svoju stranu - 10:8.

Međutim, Kubanci su i pred drugi tajm-aut poveli - 16:15.

Kod 19:18 za Srbe, odlično je odservirao Ivan Miljković, a Marko Podraščanin i Nikola Grbić su dvojnim blokom obezbijedili dva poena prednosti - 20:18.

"Kuvanje" Nikole Grbića, precizni hici Marka Podraščanina i Dragana Stankovića, kao i greška Leona održali su "orlove" na "plus dva" - 24:22.

Srbija je iskoristila prvu set loptu pošto je smeč Ivana Miljkovića od protivničkog bloka završio u autu - 25:22.

Nikola Kovačević je uknjižio šest poena, Ivan Miljković pet, Dragan Stanković četiri...

DRUGI SET - 20 minuta - 25:17 za Kubu



Igralo se poen za poen dok izabranici Orlanda Samjuela Blekuda nisu poveli 8:6 kada je Nikola Grbić pokušao da "izvuče" tešku loptu, ali se "upecao". A onda je servis Leona udario o sajlu mreže i pao u polje Srba, potom je Bojan Janić "ispucao" u aut - 10:6 za Kubu.

Kubanci su popravili blok, smanjili broj grešaka, zaigrali izvanredno u napadu i stigli do ubjedljivih 13:8.

Igor Kolaković je pozvao tajm-aut, a po povratku na parket srpski odbojkaši su smanjili na 10:13. Kratkog daha je bio trzaj "orlova", jer je za čas bilo 10:16.

Tada je postalo jasno da će Kubanci izjednačiti što su kasnije i učinili - 25:17.

Kod "pirata sa Kariba" najjače su povukli Leon, Ernandez i Leal.

TREĆI SET - 27 minuta - 31:29 za Kubu

Kada je Bojan Janić smeč poslao u aut, Kubanci su poveli 4:2, ali je nedugo zatim "grom" Ivana Miljkovića pogodio liniju - 4:4. Ponovo je Kuba došla do dva poena prednosti kod 7:5.

Dva snažna servisa Ivana Miljkovića donijeli su preokret - 10:9.

Rezultatska klackalica je zatim trajala dok ponovo nije proradio Miljkovićev servis - 17:15. Ipak, Kuba je izjednačila pošto je Dragan Stanković zakačio mrežu prilikom "prvog tempa" - 21:21.

Uslijedila je uzbudljiva završnica, a jače živce imali su igrači u crvenim dresovima.

Imali su Srbi četiri set lopte, sve na svoj servis, jednom i kontru, ali je tada Ivan Miljković bio neprecizan...

Kubanci su blokom došli do prve prilike da dobiju set (28:27), odmah i do druge i treće, koju su iskoristili - posle jakog servisa Leala, proradio im je blok i stavili su tačku na dramu - 31:29.

Ivan Miljković se razigrao u trećem setu (ukupno 18 poena), ali ni to nije bilo dovoljno da se osvoji.

ČETVRTI SET - 24 minuta - 25:22 za Srbiju

Očigledno je da ekipu Igora Kolakovića nije uzdrmao dramatičan gubitak trećeg, pa su četvrti set počeli silovito - 7:4, pa 9:5.

Ipak, probudili su se Kubanci i uzvratili sa tri uzastopna poena, odnosno pet od narednih šest - 10:10.

Greškom protivnika Srbija je ponovo otišla na dva razlike - 13:11, ali je uskoro uslijedilo izjednačenje 13:13. Bojan Janić se izborio da se "plavi" ponovo odlijepe - 15:13.

Isto "rastojanje" je bilo dok kapiten Kube, Simon, nije "penal" ispucao van granica igrališta i donio rivalu vođstvo od 22:19.

Ivan Miljković je odmah zatim podigao na 23:19, ali se potom Simon iskupio neodbranjivim servisom - 21:23.

Ipak, bilo je prekasno da "pirati sa Kariba" spasu set. Srbija je do izjednačenja stigla "kuvanjem" Nikole Grbića - 25:22.

TAJ-BREJK - 17 minuta - 16:14 za Kubu

Nikola Rosić je fantastično odigrao u odbrani, a Ivan Miljković zakucao za 5:3. To je bila prva "osetnija" prednost za bilo kog od rivala u petom setu.

Međutim, prethodno sjajni Ivan Miljković je izblokiran u dva uzastopna napada (smečovao iz teških pozicija) i Kubanci su poveli 8:7.

Sudije su nepravedno dodijelile poen Kubancima za 10:8, ali nije se dugo čekalo na izjednačenje.

Poslije dugog poena i "guranja" na mreži Nikole Kovačevića i Simona, jači je bio Srbin - 10:10. Blok "orlova" je zatim odlično zaustavio naredni naprad Kube, a onda se Ivan Miljković dobro snašao - 11:10.

I opet je "proradio" blok, i to trojni, iz koga je Nikola Kovačević upisao 13. poen za Srbiju (13:11). Međutim, ubrzo mu se revanširao Erecuelo, bio je bolji u situaciji "jedan na jedan" - 13:13.

I u narednom poenu je kubanski blok dobro odradio posao i donio im prvu meč loptu (14:13), koju je "spasio" Ivan Miljković.

Ali, drugu su Kubanci iskoristili - Leon je izblokirao Ivana Miljkovića koji je prethodno dobio nisku loptu poslije lošeg prijema - 14:16.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC