• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (SP): Sija bronza kao zlato!

"Orlovi" pobijedili Italiju u borbi za treće mjesto i poslije srebra u Japanu 1998. osvojili drugu medelju na Svjetskim prvenstvima.

 ODBOJKA (SP): Sija bronza kao zlato! Izvor: MONDO

Srbija je treća na svijetu!

"Orlovi" ovu šansu nisu propustili. Poslije dva četvrta mjesta na prethodnim Mundijalima, Srbija poslije 12 godina konačno ima medalju oko vrata. U meču za bronzu pobeđen je domaćin Italija sa 3:1 (25:21, 25:20, 26:28, 25:19). Meč je trajao sat i 39 minuta.

Suze kapitena Nikole Grbića na kraju meča najbolje govore koliko su naši reprezentativci, a posebno on, koji je najavio oproštaj od državnog tima, želeli na pobjedničko postolje. Uspjelo im je, a naš tehničar je dvoranu Palalotomatika u Rimu napustio na rukama saigrača, naravno sa medaljom.

Nije bilo lako spremiti se za okršaj sa "azurima". Srbija je u subotu bila na korak od finala, dok je Italija lako prepustila Brazilu borbu za titulu šampiona. Morao je stručni štab na čelu sa Igorom Kolakovićem da oporavi igrače poslije šokantnog poraza od Kube, a kada je to uspio nije bilo dileme ko će pobijediti.

Jednostavno, Srbija je bolja od Italije, i uz Kubu i Brazil najbolja na svijetu!

Poslije dva poraza na početku prvenstva od Kanade i Poljske mnogi su posumnjali u kvalitet srpskih odbojkaša. Polako, iz utakmice u utakmicu oni su podizali formu. Moćna Rusija, prije turnira glavni kandidat za zlato, u odlučujućem meču za polufinale zbrisana je sa terena. Tada je svima bilo jasno da Srbija ima tim za najveća djela.

Nažalost, u meču u kojem je svaka lopta odlučivala, Kuba je bila bolja, ali zato Italija u nedelju, pred više od 10.000 svojih navijača nije imala šta da traži protiv fenomanalnih Srba.



Nije dobro počeo duel sa "azurima". Srbija je povela 1:0, ali je domaćin zatim vezao šest poena. Poslije prvog tehničkog tajmauta Italija je vodila sa 10:6. Međutim, Miljković i drugovi brzo su se vratili u meč i opet poveli 15:14.

Strašni servisi našeg korektora potpuno su poremetili Italijane. Nije im pomogao ni minut odmora koji je zatražio Andrea Anastasi. Selektor "azura" morao je da reaguje i drugi put kod rezultata 21:18. Ovaj put uspio je da uspostavi red u svojim redovima, ali samo na kratko. Italija je prišla na 21:20, međutim, poslije Terzićevih servisa vraćena su tri poena prednosti - 23:20.

Srbija je povela sa 1:0 poslije asa Ivana Miljkovića - 25:21.

U drugom setu Srbija nije iskoristila dvije kontre za vođstvo 10:6 i 11:7. Ono što mi nismo uspjeli, poklonio nam je Emanuele Birareli. Srednji bloker Italije umesto u naše polje smečovao je u mrežu za plus četiri.

Izabranici Igora Kolakovića nisu zadržali prednost dugo, domaćin je prišao na 15:14, imao kontru za izjednačenje, ali je Miljković iz vrlo teške pozicije probio trojni blok - 16:14.

Poslije novog odmora "orlovi" su opet u naletu. Igraju bolje od Italijana u bloku , odbrani i napadu, tačnije glavnim segmentima igre i vode sa 18:14.

Dragan Stanković je iz bloka osvoji posljednji poen u drugom setu (25:20), a upravo je blok bio najjače oružje Srbije u tom dijelu igre.

Set je dijelio "orlove" od druge medalje na Svjetskim prvenstvim. Svjesni činjenice da su na korak do velikog uspjeha, naši odbojkaši maksimalno ozbiljno i koncentrisano ušli su u treći set, ali nije tako ostalo do kraja.



Srbija je povela sa 8:5, uslijedilo je opuštanje i četiri vezana poena "azura" 8:9. Sve na servis Savanija. Zahvaljujući Grbiću i Miljkoviću prednost je opet na strani Srbije. Naš tehničar je servirao, a korektor je koristio svaku priliku. Srbija je u završnicu ušla sa plus tri - 20:17.

Italijani su pokušali sve da se vrate i vratili su se... Publika se probudila, Anastasi je ubacio Salu i Zajceva i rezultat je vrlo brzo bio preokrenut 20:21. Andrea Sala je bio nezaustavljiv kao i Ivan Zajcev, poslije čijeg je odličnog servisa Italija smanjila na 1:2 - 28:26.

Ipak, ne može se u sportu dugo živeti od buke i galame.

Kvalitet Srbije je brzo došao do izražaja. "Orlovi" su maestralno odigrali početak seta i nakon stečene prednosti od 13:5 bilo je jasno gdje će bronza. U Srbiju!
Uplašili smo se da će reprezentativci Srbije i ovu priliku prokockati. Od 17:9 Italija je stigla samo na 18:14. Na sreću, nije bilo reprize trećeg seta.

Ponovo su Kolakovićevi puleni preuzeli kontrolu nad utakmicom i mirmom igrom stigli do 25:19. Slavlje je moglo da počene.

Odbojkaši, svaka čast!

SRBIJA: Kovačević 8, Janić 1, Petković, Terzić, Stanković 11, Grbić 2, Nikić 8, Miljković 22, Starović, Petrović, Podraščanin 15, Rosić.

ITALIJA: Mastranđelo 7, Mara, Parodi 18, Bari, Vermiljo 1, Lasko 4, Savani 7, Travica, Fei 13, Birareli 4, Sala 3, Zajcev 8.

(MONDO - foto: FIVB)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC