• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer uzeo Đokoviću i finale i drugo mjesto

Novak Đoković izgubio je sa 2:0 u setovima od Rodžera Federera u polufinalu Mastersa u Šangaju. Švajcarac je tako postao drugi na svijetu.

 Federer uzeo Đokoviću i finale i drugo mjesto Izvor: MONDO

Rodžer Federer osvojio je sedam od osam odigranih gemova u finišu prvog i početkom drugog seta polufinala Mastersa u Šangaju i to je bilo sasvim dovoljno da pobijedi Novaka Đokovića i "skine" ga sa drugog mjesta ATP liste.

Poslije sat i 42 minuta: (2) Novak Đoković - (3) Rodžer Federer 0:2 (5:7, 4:6).

Na neki način, Federer se revanširao Đokoviću za poraz u polufinalu US Opena u septembru, kada je bilo 3:2 za Srbina (7:5, 1:6, 7:5, 2:6, 7:5). Prvi duel 2010. godine, takođe u polufinalu Mastersa u Torontu, dobio je Federer sa 2:1 (1:6, 6:3, 7:5).

Za titulu na drugom po redu Mastersu u Šangaju, 1.000 ATP poena i nagradu od 616.500 američkih dolara, Švajcarac će se boriti u nedelju protiv (4) Endija Mareja, koji je u svom polufinalu glatko pobijedio Huana Monaka sa 2:0 (6:4, 6:1).

Sedamnaesta epizoda jednog od najvećih teniskih rivalstava u posljednjih pet sezona, između 23-godišnjeg Đokovića i šest godina starijeg Federera, pripala je ovom drugom, koji sada u ukupnom skoru vodi sa 11:6. Ipak, od kada je Đoković dovoljno stasao kao igrač i ušao u Top 10 društvo, a potom i izborio prvu pobjedu nad Federerom, rezultat je 7:6 u korist Švajcarca.

U prvom setu, pri rezultatu 2:1 za srpskog tenisera, Đoković je imao četiri brejk lopte u jednom gemu, ali je svaki put Federer bi pogađao prvi servis i spašavao brejk. Prvu brejk loptu na meču, Federer je izborio kada je bilo gusto, pri rezultatu 5:5 u prvom setu, iskoristio je i potom na svoj servis, asom, došao do vođstva od 1:0 u setovima.

Propušteno u prvom, očigledno je potreslo Đokovića na startu drugog seta. Tada je Novak ušao u period najlošije igre od kada je prije dvije nedelje doputovao u Kinu.

Đoković je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta prvo osvojio turnir u Pekingu bez izgubljenog seta, a potom je u istom maniru igrao i Šangaj, sve dok se nije sreo sa Federerom. Kada je Đokoviću konačno uzeo set, Federer je odmah napravio brejk (0:2) i tu prednost potvrdio servisima za 1:3.

Tada je Đoković odigrao najlošiji gem u posljednjih nekoliko mjeseci, dozvolio Federeru i drugi brejk (1:4), ali kada mu ništa nije išlo, Beograđanin je pokazao da neće i ne umije da se preda. Vratio je jedan brejk (3:4), ali nije uspio i drugi, jer je popularni "FedEx" isporučivao prve servis ne samo u finišu meča, već od prvog, do posljednjeg poena.



Đoković je jednom već bio šampion u Šangaju, 2008. godine, kada je posljednji put u nedokučivoj Ćingžong areni održano finale Masters serije. Kada se posljednji turnir sezone preselio u London, ATP je po želji igrača dodijelio Šangaju "običan" Masters turnir, a u premijernom izdanju 2009. godine, Đokovića je u polufinalu pobijedio Nikolaj Davidenko, koji je potom uzeo titulu protiv Rafaela Nadala.

Kako je drugu godinu zaredom ušao u polufinale, Đoković je odbranio 360 bodova koji sljeduju za takav uspjeh, tako da će i narednog ponedeljka imati 7.145 na ATP listi. Ipak, Federer prošle sezone nije igrao na ovom turniru, ove sezone nije branio ni bod, a već je osvojio 600, tako da će u slučaju poraza od Mareja u nedelju, na novoj ATP listi imati 7.335 bodova, a u slučaju pobjede, još 400 više.

Nadal će svakako ostati prvi.

Federer ima negativan skor protiv Mareja (5:7), ali je u posljednjih godinu i po dana u znatnoj mjeri popravio stanje u mečevima sa mlađim Škotom, jer je Marej u jednom trenutku vodio sa 6:2 u susretima sa najtrofejnijim teniserom svih vremena.

Meč između Đokovića i Federera pratilo je oko 12.000 navijača, a gotovo da su bili podijeljeni na one koji su bili u obilježjima Srbije i Švajcarske.

Drugo uzastopno polufinale Šangaja, Đokoviću nije donijelo ATP poene, ali jeste ček na 151.800 dolara. Poraženi finalista osvojiće 302.000 dolara.

REZULTATI POLUFINALA:

(4) Endi Marej – Huan Monako 2:0 (6:4, 6:1)
(2) Novak Đoković – (3) Rodžer Federer 0:2 (5:7, 4:6)

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC