• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠANGAJ: Master Marej

U finalu Mastersa u Šangaju, Endi Marej se igrao sa slavnim Rodžerom Federerom - 2:0 (6:3, 6:2).

 ŠANGAJ: Master Marej Izvor: MONDO

Rodžer Federer (29) statistički je i dalje najtrofejniji, neki će reći i najbolji teniser svijeta svih vremena.

Ali, kada se sa druge strane nađe šest godina mlađi Endi Marej, stvari se drastično mijenjaju.

Škot, koji je jedan od rijetkih tenisera sa pozitivnim skorom u duelima sa Švajcarcem, ponovo je "preslišao" starijeg. U finalu Mastersa u Šangaju, nije bilo ni "F" od Federera – 2:0 (6:3, 6:2) za svega sat i 25 minuta tenisa, pred razočaranih 15.000 navijača.

Marej je tako na impresivan način, bez izgubljenog seta u Šangaju, osvojio 16. turnir u karijeri, šestu iz Masters serije, osvojio 1.000 ATP bodova i ček na 616.500 dolara. Titula u drugom po redu Mastersu u Šangaju neće mu donijeti pomak na ATP listi, ali će se značajno približiti Novaku Đokoviću, koji je pao sa druge na treću poziciju.

Federer, koji je u subotu odigrao odličan meč protiv Đokovića i pobijedio ga sa 2:0 (7:5, 6:4), narednog dana nije bio ni svoja sjenka. Mareju nije uspio da uzme nijedan servis gem, a prepustio mu je po dva u svakom setu, pa će morati da se zadovolji sa 302.000 dolara i 600 ATP poena.



Ipak i sa tih 600, pretekao je Đokovića na drugom mjestu ATP liste, koja će narednog ponedeljka izgledati ovako: Rafael Nadal 12.390, Federer 7.335, Đoković 7.145, Marej 6.125…

Mareju je ovo bila osma pobjeda nad Federerom u 13 mečeva, a svi su bili odigrani na tvrdoj podlozi. U jednom trentku, Škot je vodio sa 6:2 protiv slavnog Švajcarca, ali je onda Federer uspio da veže tri pobjede nad mlađim rivalom i donekle popravi stvari.

Tokom 2010. godine, dva rivala sastala su se tri puta. Prvo je Federer dobio finale Australian Opena sa 3:0 (6:3, 6:4, 7:6), a potom Marej finala Toronta sa 2:0 (7:5, 7:5) i finale Šangaja još ubjedljivije.

U Šangaju, Marej nije izgubio set, samo je dvojici rivala po jednom dozvolio da dođu do četiri gema u setu (Žeremi Šardi drugo kolo, Huan Monako polufinale), a turnir je završio sa svega dva izgubljena gema na svoj servis.

S druge strane, Federer se pojavio u svom 91. ATP finalu u karijeri i doživio 28. poraz. Propustio je priliku da se izjednači sa Nadalom na vječnoj listi po Masters titulama, ali je Španac ostao prvi sa 18, dok Federer i Andre Agasi imaju po 17.

Slijede Pit Sampras sa 11, Tomas Muster sa osam, Majkl Čeng sa sedam, Marej sa šest, Đoković i Endi Rodik sa pet…

Poslije odigranih osam od devet turnira Masters serije (ostao je još Pariz), u sezoni 2010 samo Nadal ima tri titule (Monte Karlo, Rim, Madrid). Marej je upisao drugu (Toronto, Šangaj), a po jednu imaju Ivan Ljubičić (Indijan Vels), Endi Rodik (Majami) i Federer (Sinsinati).

(N. J. – MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC