• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bune se treneri trofejnih strijelaca Srbije

Nagrade koje Srbija dodjeljuje osvajačima medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima postale su ozbiljan "kamen spoticanja".

 Bune se treneri trofejnih strijelaca Srbije Izvor: MONDO

Treneri troje srpskih strijelaca, osvajača medalja na svjetskim i evropskim prvenstvima, uputili su otvoreno pismo ministarki omladine i sporta, Snežani Samardžić Marković, u kojem su protestovali zbog toga što nisu finansijski nagrađeni za uspjehe svojih pulena.

Pismo je medijima proslijedio Boban Marković, lični trener Bobane Veličković, evropske seniorske šampionke u gađanju vazdušnim pištoljem.

Sadržinu pisma odobrili su i Pavle Zlatić, trener svjetskog vicešampiona Andrije Zlatića (vazdušni pištolj) i Dragan Donević, trener evropske šampionke Andree Arsović (vazdušna puška).

Pismom se napada "okoštala birokratska svijest, sa nedostatkom sluha za realnost i pravičnost koje traže specifičnosti pojedinih sportova".

Reakciju je izazvao medijski sukob pojedinih sportskih radnika i Ministarstva omladine i sporta oko Uredbe o nacionalnim priznanjima i nagradama. Osnovni razlog sporenja je pitanje da li bi nacionalne nagrade trebalo da pripadnu ličnim trenerima sportista ili saveznim selektorima.

"U streljačkom sportu, jednom od najtrofejnijih u olimpijskoj porodici, pojedinci labavih moralnih načela u ulozi saveznih selektora i trenera, itekako se drže Uredbe i uzimaju nagrade, iako često prvi put na samom takmičenju sreću vrhunskog strijelca", poručio je Boban Marković.

Država Srbija se, prema njegovim riječima, najdrastičnije ogriješila o Zlatića, koji je zbog takvog tumačenja Uredbe izgubio 75.000 evra.

Bobana Veličković je zbog takvih slučajeva i pisala Ministarstvu sporta, tražeći da se nagrada ne dodijeli saveznom selektoru, već ličnom treneru, a da se doprinosi ostalih vrednuju prema zaslugama.

Ministarstvo je, prema navodima iz Markovićevog pisma, odgovorilo konstatacijom da je savezni selektor nagrađen jer je "fizički bio prisutan na pomenutim takmičenjima".

Problemi sa Uredbom kulminirali su kada je prošlog mjeseca otkriveno da je nacionalne penzije, za izuzetne sportske rezultate, dobilo i sedam trenera koji nisu obavljali funkcije zbog kojih su nagrađeni.

Ministarstvo je saopštilo da nema pravo da retroaktivno oduzima priznanja, ali je reagovalo novom uredbom, kojom je trenerima ukinuto pravo na nacionalno sportsko priznanje.

"Lako je, sa jednom ili dvije reči u Uredbi, priznajući specifičnosti našeg, a i drugih sportova, mogao da se definiše i pojam ličnog trenera i time ispravi ogromna nepravda", ističe se u "veoma dobronamjernom" pismu streljačkih trenera.

(Beta, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC